fbpx

Όταν ο νονός εξαφανίζεται καλό είναι να μην τον αντικαθιστούμε

| 5 Μαρτίου 2018
ADVERTISEMENT

Τι γίνεται όταν η νονά εξαφανίζεται; Πώς το εξηγούμε αυτό στα παιδιά; Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την νονά με κάποιο άλλο πρόσωπο (φιλικό ή συγγενικό) που θα πάρει την θέση της ως προς τις τυπικές και άλλες «υποχρεώσεις» και πώς θα το μεταφέρουμε αυτό στο παιδί;

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της νονάς ή του νονού για το παιδί και τι συμβολίζει για εκείνο;


ADVERTISEMENT

Ο νονός ή νονά έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του παιδιού. Τους ονομάζουν και ανάδοχους ή πνευματικούς γονείς και στην πραγματικότητα έχουν έναν ρόλο δεύτερων γονιών. Συνήθως είναι κοντινοί άνθρωποι των γονιών του παιδιού, έχουν την ίδια περίπου διαφορά ηλικίας από το παιδί αλλά έχουν τη δυνατότητα να έχουν μία άλλη σχέση.

Ο νονός πέρα από τις τυπικές του υποχρεώσεις που δηιουργούν σχεδόν σε όλους μας όμορφες αναμνήσεις, έχει έναν ρόλο πιο ουσιαστικό: Να είναι δίπλα στο παιδί σαν ένας μεγαλύτερος φίλος που νοιάζεται, να τον καθοδηγεί, να είναι ένα πρόσωπο αναφοράς μετά την οικογένεια! Αν αυτή η σχέση νονού παιδιού αναπτυχθεί καλά τότε μπορεί να οδηγήσει σε μία βαθιά σχέση αγάπης που να βοηθά το παιδί να προχωρήσει στη ζωή νιώθοντας ότι έχει καλές βάσεις και υποστήριξη και έξω από την στενή οικογένεια.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται οι γονείς να επιλέξουν για νονό του παιδιού έναν άνθρωπο που νιώθουν κοντά και που έχει δοκιμαστεί η σχέση τους μέσα στα χρόνια. Η σχέση που το παιδί θα φτιάξει με τον νονό ξεκινά από τη σχέση που έχουν οι γονείς μαζί του.


ADVERTISEMENT

Είναι πολύ συχνό βέβαια ο νονός να εξαφανίζεται είτε γιατί δεν πήρε πολύ σοβαρά και υπεύθυνα τον ρόλο του είτε γιατί έχει έρθει μία ρήξη στη σχέση του με τους γονείς. Το παιδί δεν μπορεί εύκολα να το καταλάβει αυτό όταν είναι μικρό και μπορεί να εκλάβει την απουσία του νονού σαν αδιαφορία εκ μέρους του, μπορεί να νομίζει ότι φταίει ή ότι κάτι δεν έκανε καλά.

Είναι η ίδια λογική με το διαζύγιο των γονιών, το παιδί “χάνει” μία σχέση ή μία καθημερινότητα επειδή οι “μεγάλοι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους”. Το ιδανικό θα ήταν ανεξάρτητα από τη σχέση μεταξύ των μεγάλων, ο νονός να μπορεί να ξεχωρίσει τη σχέση με το παιδί και να την διατηρήσει. Βέβαια αυτό μπορεί να συναντήσει και άλλες δυσκολίες όπως την αντίρρηση ή την δυσκολία των γονιών ή την δική τους γνώμη ή πικρία που μπορεί να έχει μεταφερθεί στο παιδί.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πολύ συχνά μετά από μία σύγκρουση γονιού-νονού, διαταράσσεται και η σχέση νονού-παιδιού.

Καθώς αυτό είναι κάτι που υπάρχει μέσα στη ζωή, καλό είναι να μην δοκιμάσουμε να αντικαταστήσουμε το νονό, ονομάζοντας νονό κάποιον άλλον. Μπορούμε να εξηγήσουμε στο παιδί ότι δεν φταίει το ίδιο για την απομάκρυνση του νονού, ότι οι άνθρωποι κάποιες φορές έχουν διαφορές αρκετά μεγάλες που εμποδίζουν την σχέση, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να κατηγορήσουμε τον νονό!

Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε στο παιδί να έχει σχέση με την πραγματικότητα, να πενθήσει, να θυμώσει, να νιώσει ότι χρειάζεται να νιώσει πάνω σε αυτήν την κατάσταση και να συνεχίσει τη ζωή δίνοντας χώρο ίσως σε κάποια νέα σχέση να δημιουργηθεί.

Στο περιβάλλον των γονιών, σχεδόν πάντα υπάρχουν φίλοι, πρόθυμοι να έχουν μία σχέση με το παιδί σαν αυτή νονού-παιδιού.

Ας δώσουμε χώρο κάτι τέτοιο να αναπτυχθεί!

Ηλιάννα Πεσσάρη
Ψυχολόγος- Ψυχοδραματίστρια
Αλκμαιωνίδων 6, Καισαριανή, πλησίον μετρό Ευαγγελισμός
Τηλέφωνο: 2155159120
Κινητό: 6938165911
Website: http://www.prosopikianaptixi.gr/
Blog: http://iliannasol.blogspot.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ