Πώς να αντιμετωπίσω το «δύσκολο» παιδί του άντρα μου;

0

«Πρόσφατα το δικαστήριο, έδωσε στον άντρα μου την επιμέλεια της 11χρονης κόρης του, η οποία μετακόμισε μαζί μας. Τι να σας πω, ζω μια κόλαση. Δεν με σέβεται καθόλου, μου μιλάει άσχημα και μαζί με τον πατέρα της, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Επίσης λέει ότι δεν πρέπει να κάνει δουλειές διότι από το σπίτι όπου ζούσε με τη μητέρα της, έχει μάθει να μην κάνει τίποτα. Έχουμε προσπαθήσει να της μιλήσουμε, την έχουμε τιμωρήσει ανάλογα με τις πράξεις της, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι θα είναι για πάντα τιμωρημένη. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;».

Αγαπητή φίλη,

Αυτή η στιγμή στη ζωή της θετής σας κόρης είναι δύσκολη και δεν εκπλήσσομαι που αντιδρά έτσι. Ίσως το πιο σημαντικό εδώ είναι να αφήσετε τον πατέρα της να είναι εκείνος που θα προσπαθεί να την κάνει να πειθαρχήσει και θα έχει τον πρώτο λόγο. Ο δικός σας ρόλος μπορεί να είναι απλά υποστηρικτικός προς τον άντρα σας ενώ την ίδια στιγμή μπορείτε να προσπαθήσετε να τα βρείτε με τη θετή σας κόρη όχι σε πρώτη φάση και οι τρείς μαζί, αλλά οι δυο σας σαν «γυναίκες». Αυτό απαιτεί από μέρους σας λεπτότητα, σταθερότητα και πάνω απ’ όλα υπομονή.

Καταρχάς ας αναλύσουμε τα τρία ζητήματα του ερωτήματός σας. Πρώτο έρχεται η ασέβεια της θετής σας κόρης απέναντί σας. Τη στιγμή λοιπόν που θα σας μιλήσει άσχημα, απαντήστε ένα από τα εξής:
α) «Δεν μπορώ να σου μιλήσω όταν γίνεσαι αγενής. Για μένα η κουβέντα έχει τελειώσει» πείτε και φύγετε από το δωμάτιο.
β) Μπορείς σε παρακαλώ να το ξαναπείς αλλά ε πιο ωραίο τρόπο;
γ) Αν σας πεί κάτι του στυλ «Φύγε από μπροστά μου» απαντήστε «Δεν θα φύγω αν δεν πείς “Θέλω να μείνω λίγο μόνη μου”».
δ) Σε αυτό το σπίτι δεν επιτρέπονται τέτοιες εκφράσεις και συμπεριφορές. Δεν είμαι αγενής μαζί σου και το ίδιο περιμένω και από σένα.

Δεύτερο ζήτημα, οι δουλειές του σπιτιού. Εσείς και ο σύζυγος μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μια δουλειά, για παράδειγμα να καθαρίσετε το δωμάτιό της και θέστε ξεκάθαρα όρια, ότι δηλαδή το δωμάτιό της θα το καθαρίζετε κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί, θα βάζετε τα άπλυτά της στο καλάθι, τα βιβλία της στα ράφια θα στρώνετε το κρεβάτι και θα βάζετε σκούπα. Είναι σημαντικό να εμπλακεί και ο άντρας σας σε αυτό, ο οποίος μπορεί να κάνει το δωμάτιό της μαζί με την κόρη του. Την επόμενη εβδομάδα, θα το κάνει το δωμάτιο η όρη του και εκείνος απλά θα βλέπει αν το κάνει καλά. Τη τρίτη εβδομάδα, η κόρη του θα το κάνει μόνη της. Η δική σας δουλειά ς μητριά είναι να μην εμπλακείτε καθόλου. Εάν δεν καθαρίσει το δωμάτιό της, θα στερηθεί κάποια από τα προνόμιά της όπως το να ην βγεί για δύο εβδομάδες, να μην δεί τηλεόραση ή να μην ψωνίσει για μία εβδομάδα κλπ.

Τρίτο ζήτημα, η σχέση μεταξύ εσάς και της θετής σας κόρης. Κι αυτή είναι η πιο σκληρή πρόκληση όλων. Το κύριο μέλημά σας είναι να φτιάξετε μαζί μια σχέση αγάπης και σεβασμού που μπορεί να σας φαίνεται ακατόρθωτη αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως:

Περάστε χρόνο μαζί σε κάποια δραστηριότητά της και δείξτε ενδιαφέρον όπως το να την ακούσετε να κάνει πρακτική στο πιάνο ή να πάτε στους αγώνες κολύμβησης που συμμετέχει ή απλά να τη ρωτήσετε για τα χόμπι, το σχολείο και τους φίλους της.
Σκεφτείτε τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες της. Δεν χρειάζεται να την δελεάσετε με κάτι, απλά σκεφτείτε τις απόψεις και τη θέση της.
Δείξτε κατανόηση όποτε αντιμετωπίζει αντιφατικές καταστάσεις. Το παιδί αυτό έφυγε από τη μαμά του και πήγε στον μπαμπά του. Περνάει δύσκολα και χρειάζεται κατανόηση από εσάς.
Σημειώστε τα θετικά της σημεία και μιλήστε για τα ταλέντα της και όσα κάνει καλά. Θα της τονώσετε την αυτοπεποίθηση και αυτό θα σας αποζημιώσει.

Τα παραπάνω, θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια σχέση που θα βοηθήσει και τις δύο να ξεπεράσετε το μεταβατικό αυτό στάδιο της νέας σας οικογένειας τώρα και στο μέλλον.

Πηγή: http://www.lhj.com/

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.