fbpx

Ομοφυλόφιλο παιδί: Πώς να το αποδεχτώ;

| 28 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ιδανικά, η γνώμη σας για το παιδί σας και η ικανότητά σας να το αποδεχτείτε για αυτό που είναι, δεν αλλάζει σε περίπτωση που σας ανακοινώσει ότι είναι ομοφυλόφιλο. Αλλά για τους γονείς, όσο «προοδευτικοί» και να είναι, δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσουν όταν έρχεται το ίδιο και τους λέει «Ε, μπαμπά, μαμά είμαι γκέι». Εκτός από τα χιλιάδες συναισθήματα που μπορεί να σας κατακλύσουν στο άκουσμα της ανακοίνωσης, ο ρόλος σας ως γονέας, είναι να θυμηθείτε πως και για το παιδί σας, μια τέτοια παραδοχή και ανακοίνωση δεν είναι ό,τι πιο εύκολο του έχει συμβεί. Η αποδοχή από μέρους σας, μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί άμεσα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να ενημερωθείτε για τον νέο τρόπο ζωής του.

Βήμα πρώτο


ADVERTISEMENT

Μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Γνωρίζοντας τι πρέπει να περιμένετε, τι είδους στερεότυπα είναι συνδεδεμένα με τους ομοφυλόφιλους και ποιός είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσετε τη σεξουαλική επιλογή του παιδιού σας, θα σας βοηθήσει να το αποδεχτείτε. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:

– στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες
-στη Χριστιανική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα
-στη Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (Λ.Ο.Α.)
-στη Λεσβιακή ομάδα Θεσσαλονίκης (Λ.Ο.Θ.)
-στη κοινότητα Color As Youth-LGBTQ Νέων Αθήνας 
-στη κοινότητα Good as Youth-LGBTIQ Νέων Θεσσαλονίκης
-στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
-στην Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ) (γραμμή υποστήριξης 1528).

Η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 1528 παρέχει:


ADVERTISEMENT

* συμβουλευτική υποστήριξη σε λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς άτομα,

* τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς

* ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά τους

* παροχή πληροφοριών σχετικά με ζητήματα που τους αφορούν

* παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες και φορείς, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο

Η γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 20:00.

Βήμα δεύτερο

Αναζητήστε στήριξη στις παραπάνω κοινότητες ή σε ομάδες γονέων ομοφυλόφιλων παιδιών, στον καλύτερο ή στη καλύτερή σας φίλη, στο σύντροφό σας ή σε οποιονδήποτε αισθάνεστε άνεση και ασφάλεια να μιλήσετε, συνιστά ο κύριος Michael LaSala, καθηγητής του Πανεπιστημίου Rutgers. Συνήθως η γνώμη ενός τρίτου, βοηθάει σημαντικά τον γονιό να αποδεχτεί την επιλογή του παιδιού του. Η συζήτηση γύρω από τις ανησυχίες και τους φόβους σας, θα σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά και να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας, είναι ο ίδιος άνθρωπος που γεννήσατε και αγαπήσατε.

Βήμα τρίτο

Ακούστε το παιδί σας και έχετε πάντοτε ανοιχτή τη πόρτα της καρδιάς, του σπιτιού αλλά και της επικοινωνίας σας μαζί του.  Μέρος της αποδοχής του παιδιού σας από εσάς, είναι να ακούτε πραγματικά όσα έχει να σας πεί. Ακούστε τις ανησυχίες του και εκφράστε του τις δικές σας. Να είστε πάντα εκεί για το παιδί σας υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι παραμένει ο γιός σας ή η κόρη σας, ότι έχει και εκείνος/η αισθήματα και ανησυχίες και ότι ίσως τώρα σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αποδεχθείτε το γεγονός και να αγκαλιάσετε τις επιλογές του/της.

Βήμα τέταρτο

Θυμηθείτε ότι η ζωή του παιδιού σας δεν επικεντρώνεται στην ομοφυλοφιλία και δεν σημαίνει πως από δω και πέρα το μόνο που θα είναι στη ζωή του, είναι ομοφυλόφιλο. Μπορεί να είναι επιμελής μαθητής ή ταλαντούχα συγγραφέας και στο μέλλον ένας/μία εξαίρετος/η επαγγελματίας. Η ομοφυλοφιλία δεν αλλάζει το χαρακτήρα, τις ικανότητες ή τα ταλέντα του ανθρώπου. Υπάρχει ζωή και εκτός κρεβατοκάμαρας και αυτό ισχύει για όλους.

Βήμα πέμπτο

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, προκειμένου να αποδεχτείτε τη σεξουαλικότητα του παιδιού σας. Ο γιός ή η κόρη σας μπορεί έτσι κι αλλιώς να το περιμένει, αλλά αν τον/την ενημερώσετε ότι θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο και χώρο να συνειδητοποιήσετε τη νέα πληροφορία, θα τον/την κάνετε να νιώσει λιγότερο αγχωμένος/η. Μπορεί επίσης μια τέτοια επιβεβαίωση να τον/την κάνει να αισθανθεί πως έκανε πολύ καλά που σας εμπιστεύτηκε κάτι, το οποίο πιθανόν να κρατούσε μέσα του/της για καιρό. Δείξτε κι εσείς την ανάλογη ανταπόκριση στην εμπιστοσύνη που σας έδειξε και αγκαλιάστε το παιδί σας.

Extra tips:
-Μη χάσετε, τη ψυχραιμία σας: Ο πανικός δεν ωφελεί ποτέ κανέναν και εν προκειμένω όχι μόνο θα φοβίσετε το παιδί σας και θα το κάνετε να νιώσει ενοχές, αλλά υπάρχει περίπτωση να γίνουν ή να ειπωθούν πράγματα και από τις δύο πλευρές χωρίς κανείς να τα εννοεί. Η σεξουαλική ταυτότητα δεν καθορίζει το χαρακτήρα ή τις ικανότητες του ανθρώπου.
-Μη δίνετε σημασία στα λόγια του κόσμου: Ο κόσμος πάντα βρίσκει κάτι να πεί , είσαι δεν είσαι ομοφυλόφιλος. Στρέψτε τη προσοχή σας, στις ανάγκες του παιδιού σας. Είναι ο μόνος άνθρωπος που αξίζει να εστιάσετε, ειδικά αυτή τη στιγμή!
-Αν αισθάνεστε πως πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο ψυχολόγο είτε εσείς ατομικά ή μαζί με το παιδί σας προκειμένου να μιλήσετε για όσα αισθάνεστε και βιώνετε, κάντε το. Μην περιμένετε όμως πως αν το παιδί πάει σε ψυχολόγο, ή σε οποιοδήποτε άλλο ειδικό, θα γίνει straight. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια.
-Στην ανάγκη σας να δείξετε στο παιδί πόσο άνετος/η είστε, μην  περάσετε στο άλλο άκρο αγοράζοντας π.χ. φορέματα στο γιό σας ή φέρνοντας κορίτσια-υποψήφιες νύφες-για τη κόρη σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές που, άθελά σας, μπορεί να πληγώσουν ή και να προσβάλλουν το παιδί. Μπορείτε απλώς να το αγαπάτε και να το συμβουλεύετε, όπως δηλαδή κάνατε πάντα. Είστε γονιός και ως τέτοιος πρέπει να πράξετε, διότι με αυτό το ρόλο σας χρειάζεται και το παιδί σας, είτε είναι ομοφυλόφιλο είτε όχι.

Μέρος του άρθρου, διαβάσαμε στο everyday.globalpost.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ