fbpx

Οι έφηβοι, που μένουν με μητριά ή πατριό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη

| 6 Φεβρουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι, που ζουν με πατριό ή μητριά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχολογικά προβλήματα σε αντίθεση με εκείνους, που μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ δύο χωρισμένων γονιών, που δεν είναι ξαναπαντρεμένοι.  Τα πιο συχνά συμπτώματα, που παρουσιάζουν είναι η κατάθλιψη, πολλά ψέματα και συχνά πέφτουν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο.

Οι ειδικοί πιστεύουν μεν ότι είναι καλύτερο για αυτά τα παιδιά να έχουν πατριό ή μητριά, επειδή προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και μια δεύτερη αξιόπιστη φιγούρα εντός της οικίας, ωστόσο, είναι το λεγόμενο άγχος της “νέας οικογενειακής δομής”, που τα ταλανίζει, σύμφωνα με Νορβηγούς ερευνητές.


ADVERTISEMENT

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε 7.700 εφήβους, οι οποίοι ζούσαν σε μονογονεϊκές οικογένειες, με γονείς, που μοιράζονταν την επιμέλεια και με γονείς, που μετά το διαζύγιο ξαναπαντρεύτηκαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά, που ζούσαν με πατριό ή μητριά αντιμετώπιζαν ως επί το πλείστον περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα, αν και η διαφορά τους από τους εφήβους των μονογονεϊκών οικογενειών δεν ήταν σημαντική. Δυσκολεύονταν περισσότερο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά, που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήρθαν να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας, που έλεγε ότι τα παιδιά, που μεγαλώνουν με θετό γονιό χειροτερεύουν με τον καιρό στο σχολείο, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα συναισθηματικά προβλήματα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.


ADVERTISEMENT

Μια ερμηνεία είναι ότι τα πιθανά οφέλη από την ύπαρξη ενός θετού γονιού δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το άγχος λόγω της δημιουργίας μιας νέας οικογενειακής δομής.

Οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις, όπως γιατί τα παιδιά ανησυχούν, τί τα απασχολεί, ποια η αιτία, αν ήταν συχνά απογοητευμένα ή αν έκλαιγαν, αν ένιωθαν μίσος για το θετό γονιό ή κακία, αν έλεγαν συχνά ψέματα και άλλα.

Τα αποτελέσματα διαχωρίστηκαν βάσει του τύπου οικογενείας και των συνθηκών διαβίωσης. Οι προκύψασες ανεπαρκείς βαθμολογίες για τα παιδιά, των οποίων οι γονείς ξαναπαντρεύτηκαν είναι σχεδόν το ίδιο ανεπαρκείς με τις βαθμολογίες των παιδιών, που μεγαλώνουν σε μία μονογονεϊκή οικογένεια.

Περίπου 1 στις 10 οικογένειες στην Αγγλία και την Ουαλία είναι από δεύτερο γάμο με τουλάχιστον ένα παιδί να ζει στο σπίτι, αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστες έρευνες, που έχουν γίνει για το πώς η κατάσταση αυτή επηρεάζει τα παιδιά.

Η διαφορά στην ψυχική υγεία των παιδιών, που ζουν με πατριούς και μητριές μπορεί να εξηγηθεί και από το εξής στοιχείο: οι πατεράδες είναι συχνά πιο αποστασιοποιημένοι και έχουν έναν γενικά πιο «αδιάφορο» γονικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια ή τα αγόρια, που βρίσκονται ξαφνικά σε ένα νέο σπίτι με πατριό, θα δυσκολευτούν περισσότερο να τα βρουν μαζί του, παρά αν είχαν μητριά.

Άλλα στοιχεία είναι ότι τα παιδιά με θετούς γονείς αισθάνονται καλύτερα οικονομικά από αυτά με μονογονείς, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Επίσης, όσα παιδιά ζούσαν και με τους δύο τους γονείς ήταν πιο καλά προσαρμοσμένα από αυτά με θετό γονιό, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν και τους δυο τους γονείς καθημερινά παρόντες στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες φυσικά δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι κατά πόσο είναι αυτός ο λόγος, που τα παιδιά μιας παραδοσιακής οικογένειας έχουν καλύτερη προσαρμογή σε σύγκριση με τις μονογονεϊκές και τις θετές οικογένειες. Σίγουρα είναι και άλλοι οι λόγοι, που συνδέονται με την καλύτερη προσαρμογή των παιδιών και τη συνύπαρξη (όπως καλύτερα οικονομικά, λιγότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων κ.λπ.) και που οδηγούν σε χαμηλότερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Πηγή: dailymail.co.uk

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ