fbpx

Ο πρώην μου έκανε άλλη οικογένεια και τα παιδιά μου δεν μου το είπαν

| 22 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Είμαι χωρισμένη εδώ και 6 χρόνια και μητέρα 2 παιδιών . Ο γιος μου είναι 13 χρ. και η κόρη μου 10 χρ.. Εδώ και αρκετό καιρό έχω μάθει (από κοινούς γνωστούς) ότι ο πρώην σύζυγος μου παντρεύτηκε και η σύζυγος του γέννησε ένα μωρό. Τα παιδιά μου φυσικά το γνώριζαν χωρίς να μου πουν τίποτα.Εδώ και 3 εβδομάδες τα παιδιά είναι στον πατέρα τους και σήμερα ο γιος μου μου,κατά λάθος μου είπε ότι έχει αδερφάκι. Πλησιάζει ο καιρός να επιστρέψουν και αγχώνομαι πως να το χειριστώ. Από το τηλέφωνο δεν έδειξα τίποτε απολύτως απεναντίας τους είπα ότι είναι ένα πολύ καλό νέο και ότι έπρεπε να μου το είχαν πει νωρίτερα. (συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα) Σας ευχαριστώ!“.

Απαντάει η  Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ κυρία Στέλλα Καραπά


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όπως διαβάζω από το γράμμα σου μετά από έξι χρόνια διαζυγίου, ο πρώην σύζυγός σου έχει προχωρήσει στη ζωή του, πραγματοποιώντας ένα γάμο και αποκτώντας πρόσφατα παιδί με τη νέα του σύζυγο. Φυσικά και αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή κυρίως στη ζωή των παιδιών σου αλλά κατ’ επέκταση στη ζωή όλων σας. Αρχικά, το γεγονός ότι ο γιος σου ανέφερε αυτό το νέο έστω και σύντομα τηλεφωνικά, δείχνει ότι για αυτόν είναι ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο φυσικά βιώνει πολύ πιο έντονα εφόσον αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο σπίτι του πατέρα του.

Κατά την προσωπική μου γνώμη το καλύτερο θα ήταν όταν επιστρέψουν τα παιδιά να τα ενθαρρύνεις προκειμένου να σου περιγράψουν την εμπειρία τους και κυρίως τα συναισθήματά τους και ίσως τους φόβους τους, μπροστά στην έλευση ενός καινούριου μέλους στη νέα οικογένεια που ο πατέρας τους έχει δημιουργήσει. Το κεντρικό σημείο βέβαια σε όλη αυτή την διαδικασία είναι να είσαι μία καλή ακροάτρια, η οποία δεν πρόκειται να αντιδράσει αρνητικά απέναντι σε ό,τι και αν ακούσει.


ADVERTISEMENT

Επίσης, είναι βαρύνουσας σημασίας να επικεντρωθείς στους φόβους και τα έντονα συναισθήματα που μπορεί να αισθάνονται. Συνήθως αυτά συνδέονται με το πώς η έλευση ενός μωρού με τη νέα σύζυγο του πατέρα τους θα επηρεάσει την δική τους σχέση με αυτόν αλλά και πρακτικά θέματα όπως η επικοινωνία και οι δραστηριότητες που πλέον θα μπορούν να κάνουν με τον ίδιο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις για εμένα, ανεξάρτητα με το τι έχει συμβεί ανάμεσα στους δύο γονείς, πρέπει ο ρόλος σου να είναι καθησυχαστικός, χωρίς να υποβαθμίζεις αρνητικά ένα χαρούμενο γεγονός για τον πατέρα τους. Ανεξάρτητα λοιπόν από αυτά που τα παιδιά θα σου καταθέσουν ως εμπειρία, συναισθήματα και πιθανές ανησυχίες και τα οποία οφείλεις να δεχθείς και να συζητήσεις άκριτα, θα έπρεπε να τονίσεις πως ο ερχομός ενός ανθρώπου στη ζωή είναι ένα γεγονός ελπίδας και χαράς. Άλλωστε, από τη στιγμή που δύο άνθρωποι χωρίζουν είναι πολύ πιθανό να ξαναπροσπαθήσουν να κάνουν καινούρια οικογένεια, αναζητώντας την οικογενειακή ευτυχία, χωρίς να ακυρώνουν την οικογένεια και τα παιδιά που είχαν αποκτήσει από προηγούμενους γάμους.

Εξέφρασε λοιπόν την βεβαιότητα πως ο πατέρας τους για πάντα θα είναι ο πατέρας που είχαν και αυτό δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από οτιδήποτε άλλο. Φυσικά και στην αρχή ένα μωρό μπορεί να τραβά το ενδιαφέρον και την προσοχή, αλλά η σχέση τους θα παραμείνει ίδια με τον πατέρα τους. Ακόμη και αν αυτό δε συμβεί, δεν θα έπρεπε τα παιδιά να προϊδεαστούν αρνητικά εκ των προτέρων, για κάτι που είναι ένα ενδεχόμενο.

Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι να μην ξεχνάς ότι οποιοδήποτε συναίσθημα καλλιεργήσεις εσύ στα παιδιά, αργά ή γρήγορα θα ταυτιστεί και με εσένα. Εάν λοιπόν δεν διαλυθεί ο φόβος των παιδιών ότι μπροστά στο νέο τους  αδερφάκι θα ‘‘χάσουν’’ τον πατέρα τους, δεν είναι απίθανο να φοβούνται ότι κάποια μέρα ίσως και εσύ δημιουργήσεις μία καινούρια οικογένεια και μπορεί να ‘‘χάσουν’’ και εσένα.

Τέλος, καλό θα ήταν τη συζήτηση με τα παιδιά σου να ακολουθήσει και μία συζήτηση με τον πρώην σύζυγό σου, προκειμένου  να δείτε πώς μπορείτε καλύτερα από κοινού να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας την αλλαγή αυτή, τι θα ήθελες ίσως ο ίδιος να αποφύγει ή να κάνει, πάντα με βάση και αυτά που αισθάνονται και χρειάζονται τα παιδιά σας.

 

Με εκτίμηση,

Στέλλα Καραπά
Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ
Εξειδικευμένη στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογική και Δικαστική Ψυχολογία
Μητροπόλεως 26, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313 006461
Κινητό: 6948 303940
Web: www.stellakarapa.gr
Email: stellakarapa@gmail.com
Facebook: Στέλλα Καραπά-Ψυχολόγος 

Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ