Ο πρώην άντρας μου, πέθανε λίγο μετά το χωρισμό μας και η κόρη μου με κατηγορεί πως φταίω εγώ

0

Ο σύζυγος μου και εγώ χωρίσαμε, καθώς είχε ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Μερικούς μήνες μετά το χωρισμό μας πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Έχω τρία παιδιά, και η κόρη μου η οποία είναι 11 ετών, θεωρεί ότι αν δεν τον είχα χωρίσει θα ζούσε ακόμα. Τον αγαπούσα αλλά δεν ήθελα να της μιλήσω γι αυτό, καθώς δεν μέναμε μαζί του. Όλα τα παιδιά μου τον θυμούνται να σπάει με δύναμη το τζάμι της πόρτας, την τελευταία μέρα που φύγαμε από το σπίτι. Δεν θέλω να με μισεί, αλλά έτσι νιώθω. Αγαπώ τα παιδιά μου και θέλω να θυμούνται μόνο τις καλές στιγμές από τον πατέρα τους, και όχι τις κακές. Τι να κάνω;

Αγαπητή φίλη,

Είσαι καταδικασμένη σε αυτή την κατάσταση. Μπορώ να την καταλάβω αρκετά καλά καθώς και η ίδια έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 15 ετών. Τώρα όταν κοιτάζω πίσω, βλέπω τις δυσκολίες που πέρασε η μητέρα μου, όχι μόνο γιατί μας μεγάλωσε μόνη της, αλλά γιατί επισκιάστηκε από την απουσία του πατέρα μου στις ζωές μας, και τώρα είμαι σε θέση να καταλάβω πόσο δύσκολο ήταν για εκείνη. Όταν ο πατέρας μου πέθανε εξαιτίας των επιλογών του, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοολισμού, όλα χάθηκαν μαζί του.

Χάρη στην πρώιμη απουσία του, μπορέσαμε να πλάσουμε στο μυαλό μας μια διαφορετική εικόνα πιο έξυπνη, με μεγαλύτερη κατανόηση και υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, εμφανίστηκε πολύ πιο διαφορετικός στο θάνατο παρά στη ζωή, και η ειρωνία είναι ότι θα έπρεπε να είναι εκείνος που θα έδινε το παράδειγμα.

Οι άνθρωποι σπάνια μιλάνε άσχημα για κάποιον που δεν ζεί, οπότε η κοινή λογική όσον αφορά μια απώλεια, είναι να πούνε όλοι πόσο καλός ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, έστω και σαν πατέρας. Έτσι λοιπόν δεν έχεις μόνο να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές δυσκολίες, αλλά θα πρέπει να συναγωνιστείς την ανάμνηση ενός ανθρώπου που θεωρείται υπερήρωας στα μάτια ενός παιδιού.

Δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή από ότι φαίνεται, καθώς ο σύζυγος σου πέθανε ενώ η κόρη σου είχε πολύ ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Τα μικρότερα κορίτσια αποκτούν μια ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα τους, πιο οικεία με ιδιαίτερη αγάπη, μακρυά από την πραγματικότητα, μέχρι τα εφηβικά τους χρόνια που θα μάθουν μερικές παραπάνω αλήθειες για τους γονείς τους.

Αν της μιλάς συχνά για εκείνον θα σε βοηθήσει να τον κάνεις ακόμα πιο αθάνατο στα μάτια της, ενώ η σιωπή θα βοηθούσε να ισορροπήσουν τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να της δώσεις μια λίστα με τις αποτυχίες του, αλλά θα πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί του και για τα καλά αλλά και για τα άσχημα στοιχεία που είχε στο χαρακτήρα του.

Είναι σημαντικό να τον θυμάσαι με αγάπη, κάτι που χωρίς υπερβολή αποτύχαμε να κάνουμε στο δικό μου σπίτι. Έχε στο μυαλό σου ότι η μόνη απάντηση της κόρης σου σε όσα θεωρεί ότι είναι επίθεση στον πατέρα της, είναι η μνήμη του.

Δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι είναι κάτι που μπορείς να χειριστείς μόνη σου. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να μπορέσεις να βοηθήσεις τα παιδιά να διατηρήσουν τις αναμνήσεις του πατέρα τους, χωρίς να φανείς κακιά, ενάντια σε όσα νιώθεις πραγματικά για εκείνον. Όταν μαζεύεις σκέψεις και αναμνήσεις από φίλους και συγγενείς, μπορείς να σκεφτείς μέρες που κάποτε ήταν σημαντικές για εσένα, όπως επέτειοι ή τα γεννέθλια του, κάνοντας έτσι την απουσία του πιο προσιτή στη ζωή σας.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη από τον πρόσφατο χωρισμό σας και τον θυμό που νιώθεις για εκείνον, αρχικά για τα προβλήματα που έφεραν το τέλος του γάμου σας, και μετά ο ξαφνικός χαμός του που σε άφησε να προσπαθείς να μαζέψεις τα κομμάτια σου. Θα ήταν παράξενο αν αυτό το περιστατικό δεν σε έκανε να νιώθεις ενοχές ή ακόμα και ντροπή. Είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσεις να τα καταφέρεις με λίγη βοήθεια, και δεν έχω αμφιβολία ότι εσύ και η κόρη σου μπορείτε να επωφεληθείτε από την βοήθεια ενός ειδικού, που θα σας καθοδηγήσει στο πως να ζήσετε με τις αναμνήσεις σας , χωρίς να βυθιστείτε σε αυτές.

Ο χαμός ενός γονιού είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεπεράσεις εύκολα, και σίγουρα δεν πρέπει να είναι. Ο ξαφνικός χαμός του από τη ζωή  όταν είσαι σε νεαρή ηλικία και ευάλωτη, είναι ένας δύσκολος αποχωρισμός που δεν μπορεί να γίνει εύκολα. Το γεγονός ότι ήδη είσαι προβληματισμένη για το πως να βοηθήσεις την κόρη σου, με πείθει ότι είναι σε καλά και ικανά χέρια.

Πηγή : https://www.theguardian.com/