Ο γιός μου κοιμάται με τη μητέρα του και τον πατριό του

1

Είμαι ένας διαζευγμένος μπαμπάς κι έχω δύο κορίτσια στην εφηβεία και ένα γιο 7 ετών που τα βλέπω κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Η γυναίκα μου ξαναπαντρεύτηκε πρίν δυο χρόνια που φαίνεται να είναι καλός με τα παιδιά μου. Ωστόσο υπάρχει ένα πράγμα που πραγματικά με ενοχλεί και θα ήθελα τη γνώμη σας, πρίν δημιουργήσω πρόβλημα.

Τη τελευταία φορά που ήταν μαζί μου τα παιδιά για το Σαββατοκύριακο, ο γιός μου, ζήτησε να κοιμηθεί μαζί μου. Ξαφνιάστηκα διότι έχει δικό του κρεβάτι στο οποίο κοιμάται από τότε που βγήκε το διαζύγιο πρίν 4 χρόνια. Μου είπε πως όταν είναι στο σπίτι η μητέρα του, εκείνος κοιμάται στο κρεβάτι με τη μητέρα του και τον πατριό του. Κάθε βράδυ.

Όταν το άκουσα έγινα τρελός απ’ τον θυμό μου. Είναι φυσιολογικό αυτό; Πρέπει μήπως να αρχίσω να ανησυχώ ότι το παιδί μου έχει ψυχολογικά προβλήματα ή κακοποιείται σεξουαλικά; Φοβάμαι πολύ αλλά δεν θέλω και να δημιουργήσω πρόβλημα αν δεν υπάρχει. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω, θα κάνω ό,τι χρειαστεί, τα παιδιά μου είναι τα πάντα για μένα.
Βασίλης

Αγαπητέ αναγνώστη,

Το διαζύγιο, ο δεύτερος γάμος και οι μικτές οικογένειες έρχονται «πακέτο» με διάφορα θέματα που περιλαμβάνουν καινούριους ανθρώπους και συνήθειες. Φυσικά ανησυχείτε για το θέμα του ύπνου που έχει εκδηλώσει το παιδί σας, το οποίο έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο διαμάχης μεταξύ γονιών που θεωρούν είτε ότι το παιδί πρέπει να κοιμάται στο οικογενειακό κρεβάτι είτε δεν πρέπει, παραθέτοντας ο κάθε ένας τα επιχειρήματά του. Οι μεν πιστεύουν πως ο ύπνος στο οικογενειακό κρεβάτι, δίνει στο παιδί την αίσθηση στοργής και άνεσης ανάμεσα σε εκείνο και στους γονείς του, που τόσο έχει ανάγκη, ενώ οι δε, θεωρούν ότι ο ύπνος στο οικογενειακό κρεβάτι, προωθεί την έλλειψη ανεξαρτησίας και παρεμβαίνει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Κατά τη γνώμη μου, η ηλικία των 7 ετών είναι κάπως μεγάλη για ένα παιδί να κοιμάται με τη μητέρα του και τον πατριό του. Λέτε ότι ο γιός σας κοιμάται μόνος του στο κρεβάτι του, τουλάχιστον όταν είναι σπίτι σας. Αν και δεν θα έβγαζα το συμπέρασμα ότι υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση στο σπίτι της πρώην συζύγου σας, ωστόσο συμμερίζομαι την ανησυχία σας. Γι’ αυτό σας προτείνω τα εξής:
Πείτε στη πρώην σύζυγό σας ότι έχετε ανάγκη να της μιλήσετε. Δεν ξέρω τη φύση της σχέσης σας αλλά ξέρω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν πρέπει να αφήσετε να περάσει έτσι. Ρωτήστε τη γιατί ο γιός σας, κοιμάται μαζί τους. Μήπως αντιμετωπίζει θέματα που τον ανησυχούν; Μήπως συνέβη κάποιο γεγονός που τον αναστάτωσε; Πότε άρχισε να κοιμάται μαζί τους και πώς νιώθει η ίδια ότι αυτό επηρεάζει το γιό σας;  Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τρόπο που να μην είναι επικριτικός ή προσβλητικός, απέναντί της. Εξηγήστε της ότι ο γιός σας θέλετε να γίνει ένας ψυχολογικά υγιής άνθρωπος και ότι το θέμα του ύπνου με τη μητέρα του και τον πατριό του, είναι κάτι που σας ανησυχεί έντονα. Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τις ανησυχίες σας. Εάν τελικά δεν έρθετε σε συμφωνία με τη πρώην σύζυγό σας, ίσως να πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να συζητήσετε το θέμα μαζί του.

Πηγή: http://www.psychologytoday.com/