Ο ερχομός ενός μωρού στη μικτή οικογένεια

0

Ζείτε όλοι μαζί, εσείς και ο νέος σύζυγος με τα παιδιά σας και τα δικά του παιδιά, κι έχετε μπεί σε μια σειρά. Μέχρι που μένετε έγκυος και προκύπτουν ένα σωρό ζητήματα. Ποιος θα το ανακοινώσει στους πρώην συζύγους; Πώς και ποιος θα το πεί στα παιδιά και πώς θα αντιδράσουν; Ένας πλήρης οδηγός επιβίωσης, στην οθόνη σας!

Ποιος θα το πεί στον/στην πρώην σύζυγο
Μην αναθέσετε στα παιδιά να το πούν στον μπαμπά ή στη μαμά τους. O καινούριος σύζυγος θα το πεί στην πρώην του κι εσείς στον πρώην σας. Δεν έχει σημασία αν έχετε χωρίσει ή αν δεν έχετε καλές σχέσεις, τα παιδιά σας πρόκειται να αποκτήσουν ετεροθαλή αδελφάκι και πρέπει όλοι όσοι εμπλέκεστε με τα παιδιά, να το χειριστείτε ανάλογα. Επιπλέον, οτιδήποτε επηρεάζει το παιδί, επηρεάζει και τον γονιό. Θεωρείστε το σαν μια ευγενική χειρονομία η οποία μπορεί να επηρεάσει συναισθηματικά τον πρώην σύζυγο (λέμε τώρα).

Από την άλλη, εάν ο πρώην σας ήθελε περισσότερα παιδιά και εσείς δεν θέλατε όσο ήσασταν μαζί, μπορεί να αντιδράσει αρνητικά σε μια τέτοια είδηση. Σε κάθε περίπτωση οι πρώην σύζυγοι είναι πρώτοι στη λίστα όσων πρέπει να ενημερώσετε και καλό είναι να το κάνετε, όταν εξασφαλίσετε ότι η εγκυμοσύνη σας είναι βιώσιμη και όλα εξελίσσονται ομαλά.

Πώς να το πείτε στα παιδιά
Εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα σε ηλικία για να καταλάβουν, καλό είναι κάθε βιολογικός γονιός να μιλήσει στα παιδιά του για το θέμα ακόμη και αν απλώς έχετε ξεκινήσει προσπάθειες να συλλάβετε μωρό. Ο Κώστας είπε στις κόρες του 14 και 10 ετών, ότι εκείνος και η Σοφία θα έκαναν παιδί όταν απλώς προσπαθούσαν. Τις άφησε να πούν τη γνώμη τους, άκουσε τις ανησυχίες τους και όταν η Σοφία έμεινε έγκυος, τα κορίτσια δεν σοκαρίστηκαν διότι ήταν ήδη προετοιμασμένα.

Ιδιωτικότητα
Μμμ …τι είναι αυτό; Ένα νέο παιδί σε μια μικτή οικογένεια, κάνει την ιδιωτικότητα, ανάμνηση. Εάν για παράδειγμα αποβάλλετε, θα το μάθουν οι πρώην. Την ημέρα που γεννάτε θα τρέχουν μαζί σας στο νοσοκομείο και τα παιδιά αν είναι μεγάλα. Για τους ανθρώπους που η ιδιωτικότητα έχει σημασία, είναι λίγο πιο δύσκολο να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση όπου η «παρεμβολές» όλων των μελών είναι αναπόφευκτες.

Οι αντιδράσεις των παιδιών πρίν τη γέννα
Τα θετά και τα βιολογικά σας παιδιά μπορεί και να μην αντιδράσουν καλά στην αρχή ή μπορεί να δείξουν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τον ερχομό ενός νέου μέλους. Ο Ιάσωνας ενθουσιάστηκε όταν η μητριά του, μαζί με τον πατέρα του, του ανακοίνωσαν ότι περιμένουν παιδί, άρχισε να σκέφτεται πώς θα το μάθαινε να περπατάει και να διαβάζει και ρωτούσε τον πατέρα του αν μπορούσε να το πηγαίνει στο σχολείο. Από την άλλη, η Παυλίνα η αδερφή του Ιάσωνα, δεν το πήρε καθόλου καλά. Φοβόταν ότι δεν θα ήταν πια το αγαπημένο παιδί του μπαμπά της «Μακάρι να είναι αγόρι» είπε και κλείστηκε στο δωμάτιό της.

Η ζήλια και η ανησυχία είναι κοινά συναισθήματα των παιδιών στον ερχομό ενός μωρού. Τα παιδιά φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν ενώ αντίθετα, τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας δεν δείχνουν να αντιδρούν πολύ σε μια τέτοια ανακοίνωση, ίσως επειδή δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν τι σημαίνει. Ωστόσο όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι τόσο ενθουσιασμένα όσο και αναστατωμένα παρ΄όλο που ίσως κάποια μπορεί να το κρύβουν καλά και να μην το αντιληφθείτε άμεσα. Γι’ αυτό, καλό είναι να τα εντάξετε στα σχέδιά σας και να τα καλέσετε να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Σκεφτείτε μαζί τι όνομα θα δώσετε στο μωρό, πηγαίνετε να αγοράσετε βρεφικά ρουχαλάκια και γενικότερα κάντε τα παιδιά, θετά και βιολογικά, μέρος της διαδικασίας.

Οι αντιδράσεις των παιδιών μετά τη γέννα
Οι αντιδράσεις των παιδιών στον ερχομό του μωρού δεν είναι πάντα ζεστές. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας μπορεί να νιώσει ότι απειλείται η θέση του στην οικογένεια. Το μικρότερο παιδί μπορεί να νιώσει ότι χάνει όλα τα πλεονεκτήματα του Βενιαμίν της οικογένειας, άρα παύει να είναι το χαϊδεμένο μωρό των γονιών του. Εάν οι γονείς δεν το χειριστούν σωστά και είναι πολύ απασχολημένοι με το μωρό για να καθησυχάσουν τα υπόλοιπα παιδιά, τότε μπορεί να μπλοκάρουν όλες τις σχέσεις μεταξύ τους.

Ευτυχώς βέβαια τα αποτελέσματα από ένα τέτοιο γεγονός είναι συνήθως θετικά. Μόλις γεννιέται το μωρό, τα παιδιά σχετίζονται μαζί του και συμπεριφέρονται όπως θα σχετίζονταν και θα συμπεριφέρονταν με οποιοδήποτε αδερφάκι αποκτούσαν. Με ένα μείγμα αγάπης και μίσους, ενδιαφέροντος και αδιαφορίας, σύνδεσης και απώθησης. Τα ετεροθαλή αδέρφια δεν εξαιρούνται από τις συνήθεις σχέσεις μεταξύ αδερφών. Θα έχουν τις δικές τους καλές και κακές στιγμές κι αυτό δεν μπορεί κανένας γονιός, θετός και μη, να το ελέγξει. Κι αν κάποιο από τα παιδιά δεν είναι τόσο πρόθυμο να πλησιάσει το μωρό, μην το παρακαλέσετε ούτε να το δωροδοκήσετε. Αφήστε το μωρό να το χειριστεί, ναι σωστά διαβάσατε. Τα μωρά είναι εξαιρετικά στο να κερδίζουν το ενδιαφέρον και να διεκδικούν την αγάπη και τη προσοχή.

Δικό του, δικό της, δικό μας
Για πολλές μικτές οικογένειες, το μωρό ενώνει όλα τα μέλη μεταξύ τους καθώς είναι ένα πρόσωπο κοινό για όλους. Το μωρό φέρνει την αίσθηση της μονιμότητας και της πλήρωσης μέσα στη μικτή οικογένεια και αν πρίν δεν ήσασταν τόσο δεμένοι ο ένας με τον άλλον, με το μωρό είναι πολύ πιθανό να έρθετε πιο κοντά. Η ζωή με το μωρό είναι πάντα πιο πολυάσχολη αλλά και πιο χαρούμενη.

Άλλο βιολογικός γονιός και άλλο θετός γονιός
Εάν είστε θετός γονιός αλλά όχι βιολογικός, θα εκπλαγείτε από το βάθος των συναισθημάτων σας για τα παιδιά του/της συζύγου. Ειδικά αν μεγαλώνετε τα θετά σας παιδιά από μικρά, το δέσιμο είναι ακόμη πιο έντονο. Προετοιμαστείτε όμως και για μερικές εκπλήξεις. Πολλοί νέοι γονείς αλλάζουν γνώμη για όσα πίστευαν κάποτε, πρίν αποκτήσουν παιδιά. Για παράδειγμα μπορεί στο παρελθόν να κρίνατε τον/τη νέο/α σας σύζυγο για τον τρόπο που μεγάλωνε τα παιδιά του/της και όταν γίνατε και οι ίδιοι γονείς, να συνειδητοποιείτε ότι τελικά η πειθαρχία είναι ένα ζήτημα πιο δύσκολο απ’ ότι νομίζατε και ότι κανένα παιδί δεν είναι τέλειο.

Οι θετοί γονείς γίνονται συνήθως πολύ καλοί βιολογικοί γονείς διότι έχουν ήδη εμπειρία με τα παιδιά, είτε των δικών τους από τον πρώτο γάμο είτε με τα παιδιά του/της νέου/ας συζύγου. Επιπλέον οι θετοί γονείς, έρχονται πιο κοντά με τα θετά τους παιδιά όταν αποκτούν δικό τους παιδί κι αυτό συμβαίνει συνήθως όταν βλέπουν τα παιδιά του/της συζύγου να φροντίζουν και  να αγαπούν το ετεροθαλή αδελφάκι τους.

Ένα νέο μωρό σε μια μικτή οικογένεια, έχει συνήθως θετική επίδραση και στη συντροφικότητα του ζευγαριού. Τώρα που εσείς και ο/η σύζυγος, μοιράζεστε κάτι τόσο σημαντικά κοινό, η σχέση σας είναι πιο «ισότιμη». Ένας σπουδαίος λόγος είναι ότι ο γονιός που αποκτά παιδί για πρώτη φορά, σταματάει να είναι επικριτικός με τον/τη σύντροφό του ως προς το μεγάλωμα των παιδιών του/της διότι ζεί και ο ίδιος πια τι σημαίνει να είσαι γονιός και αρχίζει να αναθεωρεί πολλά από όσα κατέκρινε.

Παρ΄όλο που οι γονείς φοβούνται πως ένα μωρό θα στρεσάρει όλα τα μέλη της μικτής τους οικογένειας  ή ότι θα ανατρέψει τις σχέσεις τους με τα παιδιά, στη πραγματικότητα, ο ενθουσιασμός για τον ερχομό του νέου μέλους αλλά και για το ίδιο το νέο μέλος, αναμένεται να ανανεώσουν το ενδιαφέρον και τους δεσμούς μέσα στη μικτή οικογένεια.

Πηγή: http://life.familyeducation.com