fbpx

Ο έφηβος γιος μου πήρε κρυφά χρήματα από τη γιαγιά του. Πώς να φερθώ;

ADVERTISEMENT

“Έχω ένα γιο 15 ετών με ΔΕΠΥ και αντιμετωπίζουμε το χάρισμα του με κάθε δυνατό τρόπο καθώς είναι ένα παιδί με κατανόηση , που προσπαθεί πολύ να ανταπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες. Τον τελευταίο μήνα ανακάλυψα πως έχει πάρει κρυφά χρήματα από τη γιαγιά του  2 φορές και μετά από πίεση το παραδέχτηκε. Είχε δικά του χρήματα και γενικά του αρέσει να τρώει φαγητό απ’ έξω.Τον ρώτησα μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που απαιτεί περισσότερα χρήματα όπως εκβιασμό κλπ. και αρνήθηκε. Στεναχωρηθήκαμε πολύ και οι δύο, το συζητήσαμε αλλά εγώ έχω πανικοβληθεί λίγο. Στο παρελθόν είχε και άλλες φορές “παραβατική” συμπεριφορά στο πλαίσιο καβγάδων με άλλα παιδιά στο σχολείο αλλά όχι “κλοπής”. Ζητώ τη συμβουλή σας για το πως να φερθώ αν και ήδη είναι τιμωρία για αυτό!”

Απαντάει η ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου  


ADVERTISEMENT

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής –  υπερκινητικότητα η γνωστή ΔΕΠ-Υ ακούγεται συχνά μέσα στα σχολεία. Τα  κύρια χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι τα σημαντικά προβλήματα στην προσοχή και στη συγκέντρωση αλλά και υπερκινητικότητα, που δεν είναι συμβατά με την ηλικία του παιδιού. Διαγιγνώσκεται 3 φορές πιο συχνά στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια. Ένα 5% των παιδιών και ένα 2,5% των ενηλίκων μπορεί να παρουσιάσει ΔΕΠ-Υ (DSM 5). Περίπου 30-50% των παιδιών αυτών θα συνεχίσουν να έχουν συμπτώματα στην ενήλικη ζωή. Στους εφήβους τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των παιδιών. Περιλαμβάνουν την αφηρημάδα, ευερεθιστότητα, κακή συγκέντρωση, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Εξαιτίας των δυσκολιών στη συγκέντρωση και της αφηρημάδας πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σχολείο. Ξεχνάνε τις εργασίες τους, χάνουν τα βιβλία τους, γίνονται απρόσεκτοι, είναι νευρικοί, διακόπτουν τον καθηγητή κ.λπ. Οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ είναι παρορμητικοί, έχουν ανώριμη κρίση και αναζητούν συγκινήσεις. Σύμφωνα με μελέτες οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με άλλους εφήβους να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, καθώς και περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Ο τρόπος που ενήργησε ο 15χρονος γιος σας είναι στα πλαίσια της παρορμητικότητας και της δυσκολίας να αξιολογήσει τις συνέπειες της πράξης του . Όπως γράφετε είναι παιδί που προσπαθεί πολύ και τα καταφέρνει .. Έχετε σκεφθεί μήπως το παιδί πιέζεται αρκετά με τις υποχρεώσεις του ίσως και με τη στάση σας; … Επίσης χρειάζεται να διερευνήσετε τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους συμμαθητές του , έχει φίλους , κολλητό , πως λειτουργεί με αυτούς; … Επειδή οι πληροφορίες που μας δίνετε δεν επαρκούν (δεν γράφετε  σε ποιά ηλικία διαγνώστηκε η ΔΕΠΥ ,  τι θεραπείες κάνατε , αν έχει μαθησιακές δυσκολίες κλπ.)  θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε στο ψυχολόγο ή στο παιδοψυχίατρο που τον παρακολουθεί και να το συζητήσετε μαζί. Ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξετε το τρόπο που τον προσεγγίζετε ή και να ξεκινήσει ο ίδιος συναντήσεις  ψυχοθεραπείας εφόσον κριθεί αναγκαίο και είναι δεκτικός. Δεν χρειάζεται όμως πανικός φωνές ή απειλές. Αντίθετα ο έφηβος έχει ανάγκη από ανοικτό δίαυλο  επικοινωνίας, διακριτική επίβλεψη και ενθάρρυνση.  Επίσης δεν χρειάζεται να κάνετε αρνητικά σενάρια για το μέλλον του , γνωρίζω πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ που προόδευσαν στη ζωή τους και τα κατάφεραν εξαιρετικά σε κάθε τομέα έχοντας  την συμπαράσταση της οικογένειάς τους .

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/


ADVERTISEMENT

*Τα πρόσωπα που απεικονίζονται στη κεντρική φωτογραφία του άρθρου, είναι τυχαία και όχι πραγματικά.

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ