fbpx

Να πω στα παιδιά ότι ο μπαμπάς τους έχει εξωσυζυγική σχέση;

| 3 Οκτωβρίου 2014
ADVERTISEMENT

«Ο άντρας μου είχε εξωσυζυγική σχέση και τώρα παίρνουμε διαζύγιο. Να το πώ στα παιδιά μου;».

Αυτό το ερώτημα είναι πολύ σύνηθες και είναι δύσκολο και περίπλοκο να δώσεις μια συγκεκριμένη απάντηση. Το διαζύγιο και οι λόγοι που χωρίζετε αφορούν μόνο εσένα και τον/τη σύζυγο άρα η ιστορία έχει να κάνει μόνο με εσάς. Γιατί εκτός από την απιστία, που σίγουρα είχε τη σημασία της μέσα στο διαζύγιο, κάτι άλλο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ψυχική υγεία των παιδιών σου!


ADVERTISEMENT

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως λένε ότι αν χωρίσουν θα ήθελαν να φερθούν ανώτερα και ο χωρισμός τους πολιτισμένα, αλλά ελάχιστοι το τηρούν. Όμως όταν υπάρχουν παιδι΄, η ανωτερότητα πρέπει να είναι μονόδρομος, όμως η ανωτερότητα είναι κάτι που κάθε άνθρωπος, την ερμηνεύει διαφορετικά.

Αν για παράδειγμα μιλήσεις στα παιδιά για την εξωσυχυγική σχέση του μπαμπά και όχι και για τα δικά σου φλέρτ με κάποιον στο facebook (που οκ δεν είχαν την ίδια βαρύτητα, αλλά αφού τα λέμε όλα, τότε να τα λέμε όλα) ουσιαστικά τους δίνεις μια πλευρά της ιστορίας που-εκτός από υποκειμενική-βλάπτει σοβαρά και τη σχέση τους μαζί του. Μπορεί να λες σε όλους, ακόμη και στον εαυτό σου, ότι θέλεις να τους πείς για την εξωσυζυγική σχέση για το καλό τους αλλά στη πραγματικότητα, ξέρεις κι εσύ, πως θέλεις να το πείς γιατί πιστεύεις (ή ελπίζεις) πως θα σε συμπαθήσουν περισσότερο από ότι εκείνον.

Γι΄αυτό, πρίν πείς κάτι τέτοιο στα παιδιά, καλό είναι να ρωτήσεις πρώτα τον εαυτό σου γιατί θέλεις να το πείς. Αν θες να τα ενημερώσεις επειδή ελπίζεις να πάρουν το μέρος σου ή για να διασφαλίσεις τη θέση σου απέναντί τους σε στυλ «Να δεν φταίω εγώ που χωρίσαμε, ο πατέρας σας φταίει» να ξέρεις πως έχεις πάρει λάθος δρόμο!


ADVERTISEMENT

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και το στυλ του Οσιομάρτυρα που μεν φαίνεται ανώτερος αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Ο «Οσιομάρτυρας» στο διαζύγιο, είναι ο γονιός εκείνος που υποδύεται ότι είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» τη σχέση του με τα παιδιά για το καλό της σχέσης τους με το μπαμπά τους. Αυτό το εφαρμόζουν κυρίως, όσοι αποκρύπτουν πληροφορίες που τα παιδιά θα έπρεπε να ξέρουν ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το διαζύγιο των γονιών τους και τις αιτίες του.

Μπορεί για παράδειγμα να πιστεύεις πως αν δεν τους μιλήσεις για το δεσμό του μπαμπά τους, τα προστατεύεις αλλά κάνοντας το αντίθετο-δηλαδή να μην τους λες τίποτα- τα δυσκολεύεις στο να προχωρήσουν και τα  βάζεις στη διαδικασία να σκεφτούν πως η άρνησή σου να τους πείς την αιτία του διαζυγίου, σημαίνει πως δεν υπάρχει αιτία!  Η απουσία αιτίας, αυτόματα τα κάνει να ελπίζουν πως θα τα ξαναβρείτε ή μπορεί να τα θυμώσει που χωρίσατε χωρίς κανένα λόγο ή χωρίς κανένα σοβαρό λόγο. Μπορεί επίσης να τους δώσει την αίσθηση ότι ο άλλος γονιός είναι «θύμα» της –υποτιθέμενης-αστάθειας και ανωριμότητάς σου.

Στόχος σε κάθε διαζύγιο-είτε προέρχεται από απιστία είτε όχι-είναι τα παιδιά να το αποδεχτούν τηρώντας παράλληλα καλές σχέσεις και με τους δύο γονείς. Αν τα παιδιά σου, αναζητούν μια εξήγηση που χωρίσατε με τον μπαμπά ή τη μαμά τους, και ταυτόχρονα  δεν είναι θυμωμένα και δεν σε κατηγορούν, τότε δεν υπάρχει λόγος να τους μιλήσεις για την εξωσυζυγική σχέση. Αν όμως τα παιδιά ζητούν επίμονα εξηγήσεις, μπορείς να τους το πείς διακριτικά και με κατανοητά για την ηλικία τους λόγια διότι αυτή η εξήγηση θα τα κάνει να αρχίσουν να αποδέχονται το λόγο και τη νέα κατάσταση στη ζωή τους.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους πείς λεπτομέρειες, το να επικεντρωθείς στα βασικά είναι αρκετό. Για παράδειγμα μπορείς να πείς «Ο μπαμπάς σου είχε μια σχέση και επειδή έτσι παραβίαζε τους κανόνες που είχαμε βάλει μέσα στο γάμο μας, έχασα την εμπιστοσύνη που του είχα σαν σύζυγος και η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική μέσα στο γάμο. Δεν μπορώ να είμαι παντρεμένη με κάποιον που δεν εμπιστεύομαι αλλά θα είναι πάντα ο μπαμπάς σας και αυτό δεν αλλάζει Θα έχετε πάντα δύο γονείς που σας αγαπούν ανεξάρτητα από ότι έγινε!».

Η παραπάνω εξήγηση είναι αρκετή. Δεν χρειάζεται να τους πείς πως γνώρισε ο μπαμπάς την ερωμένη και πώς τους έπιασες, αντιθέτως κράτησε αυτές τις λεπτομέρειες για τον εαυτό σου ή  για τις στιγμές που θα βγείς για ποτό με φίλες!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ