fbpx

Εσύ χωρίζεις, όχι το παιδί σου. Μπορείς να είσαι καλός γονιός και στο διαζύγιο!

| 15 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Η γονική μέριμνα δεν είναι πάντα τόσο εύκολη, όσο φαίνεται και αυτό το γνωρίζουν όλοι, όσοι είναι γονείς. Όλοι οι καλοί γονείς κάνουν λάθη. Αυτό, που είναι σημαντικό είναι ότι μαθαίνεις από τα λάθη σου και δεν τα ξανακάνεις. Νομίζω, όμως, ότι το πιο σημαντικό είναι όταν συνειδητοποιείς, ότι δεν χρειάζεται να είσαι η τέλεια μαμά.

Στα τόσα χρόνια καριέρας έχω δουλέψει με πολλά παιδιά. Αυτό, που ακούω συνήθως οι γονείς να λένε είναι ότι θέλουν το παιδί τους να είναι ευτυχισμένο και να μεγαλώσει, για να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Άλλοι πάλι ανησυχούν, ότι το παιδί τους έχει πολύ άγχος και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και να το ξεπεράσει.


ADVERTISEMENT

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τους γονείς τους. Η συμπεριφορά τους είναι άκρως μιμητική και θέλουν κάθε κίνησή τους να ευχαριστεί τους γονείς τους. Το διαζύγιο είναι μια αγχωτική για όλους διαδικασία. Θυμήσου, δεν είναι το παιδί σου, που παίρνει διαζύγιο, αλλά εσύ.

Τις περισσότερες φορές, που αναλαμβάνω ένα παιδί, του οποίου οι γονείς παίρνουν διαζύγιο, είναι εμφανές, ότι βιώνει μια έντονα στρεσογόνα κατάσταση.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που ένα παιδί αισθάνεται έτσι. Η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη. Δεν θες το παιδί σου να αισθάνεται, σαν να είναι στη μέση και θες να κάνεις τη μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο, όσο πιο ομαλή γίνεται.


ADVERTISEMENT

Στην αρχή, το να είσαι ένας «μετα-διαζυγιακός» γονιός θα σε δυσκολέψει και πολλές φορές θα σε γονατίσει. Ακολουθούν 5 συμβουλές, για να βοηθήσεις το παιδί σου να μειώσει το άγχος του κατά τη διαδικασία του διαζυγίου σου:

  1. Μην μιλάς ποτέ άσχημα για τον άλλο γονιό μπροστά στο παιδί

Ξέρω, ότι τα συναισθήματά σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιο έντονα. Νιώθεις μπουχτισμένη και δεν μπορείς να ελέγξεις τα νεύρα σου. Μπορεί να αισθάνεσαι θυμωμένη ή προδομένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι το παιδί σου πρέπει να το γνωρίζει. Αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, το πιο πιθανό είναι να αντιληφθεί, τί συμβαίνει χωρίς να του πεις κάτι.

Είναι σημαντικό να μην ανακατέψεις το παιδί σου σε όλο αυτό, ούτε να μιλήσεις άσχημα για το μπαμπά του μπροστά του. Έχεις φίλους και συγγενείς για αυτό. Εάν πάλι δεν σου είναι αρκετό, τότε ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσεις με έναν ειδικό, που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις και να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου και να σε βάλει ψυχολογικά σε μία τάξη.

  1. Μη δίνεις στο παιδί σου ό, τι κι αν σου ζητήσει από ενοχές

Τα ποσοστά διαζυγίων είναι σχεδόν 50%. Αυτό σημαίνει, ότι πολλά παιδιά μεγαλώνουν σε μια διαζευγμένη οικογένεια και μεγαλώνοντας μαθαίνουν να προσαρμόζονται καλύτερα σε νέες καταστάσεις. Αυτό είναι ένα εφόδιο, που θα τους βοηθήσει πολύ αργότερα στη ζωή τους.

Μην «δωροδοκείς» το παιδί σου, για να κερδίσεις την αγάπη του. Είναι λάθος ο τρόπος αυτός. Το παιδί σου σε αγαπάει ούτως ή άλλως και θα είναι δίπλα σου στα καλά και στα κακά.

  1. Σεβάσου τις διαφορές, που έχεις με τον πρώην σου στον τρόπο, που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προσπάθησε να είσαι υποστηρικτική απέναντί του. Καμία από τις δύο πλευρές δεν ωφελεί να τσακώνεστε. Πιο πολύ κακό παρά καλό θα κάνει στο παιδί σου.

Το παιδί σου πρέπει να γνωρίζει, ότι εσύ και ο/η πρώην σου έχετε μεν διαφορές, αλλά σαν μεγάλα παιδιά, που είστε, μπορείτε να τις συζητήσετε και να βρείτε μια μέση λύση.

  1. Άσε λίγο χρόνο διαθέσιμο για παιχνίδι

Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί σου. Παίξτε μαζί. Πηγαίνετε έξω σε ένα πάρκο ή παίξτε με τους μαρκαδόρους σπίτι. Κάντε από κοινού δραστηριότητες, όπως μια βόλτα με το ποδήλατο. Να έχεις πάντα ενέργεια, να μη βαριέσαι και να είσαι περιπετειώδης.

Όταν διασκεδάζεις παρέα με το παιδί σου, θα έρθετε ακόμη πιο κοντά.

  1. Κάνε ένα διάλειμμα

Κάτι, που θα σε βοηθήσει να τα βγάλεις πέρα με διαζύγιο και παιδί είναι αναμφίβολα λίγος προσωπικός χρόνος. Να φροντίζεις τον εαυτό σου. Γέμισε τη μπανιέρα με νερό και αρωματικά έλαια και κάτσε μέσα μέχρι να μουλιάσεις και να νιώσεις φουλ χαλαρωμένη. Πήγαινε για ένα μασάζ ή βγες με τις παρέες σου. Να ξεκουράζεσαι και να τρως υγιεινά. Αν νιώθεις κουρασμένη, ριχ’ το και λίγο έξω. Παράγγειλε πίτσα ή σουβλάκια, αντί να κάτσεις να μαγειρέψεις.

Μην ξοδέψεις χρόνο κλαίγοντας για το παρελθόν σου. Δεν μπορείς να επιστρέψεις και να το αλλάξεις. Θυμήσου. Έκανες το καλύτερο, που μπορούσες. Θα ζήσεις, θα επιβιώσεις και όλα θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ