fbpx

Μονογονεϊκή οικογένεια: Πώς να βάλεις όρια στο παιδί!

ADVERTISEMENT

Το τελευταίο διάστημα είσαστε πολύ προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του παιδιού σας, το οποίο μετά το διαζύγιο με τον πατέρα του, μεγαλώνετε μόνη σας. Δεν παίρνει από λόγια, ό,τι κι αν του ζητήσετε σας λέει “όχι” και καθημερινά δημιουργούνται μεταξύ σας εντάσεις. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και πώς να βάλετε όρια στο παιδί σας;  Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Αποφύγετε ενέργειες που σας μειώνουν ως άτομο. Να έχετε στο νου σας ότι το παιδί καταγράφει ό,τι βλέπει, με αποτέλεσμα κάθε λανθασμένη σας συμπεριφορά να μειώνει το κύρος σας.


ADVERTISEMENT

Πρέπει να είσαστε σταθερή στις αποφάσεις σας. Βεβαίως όταν χρειάζεται να δείχνετε ευελιξία.

Εάν η κατάσταση στο σπίτι είναι “εμπόλεμη”, πάψτε να δίνετε μάχες με το παραμικρό, γιατί η σχέση σας με το παιδί δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο. Να επιμένετε μόνο στα ζωτικά θέματα.

Πάνω στον καβγά με το παιδί σας δοκιμάστε να ελιχθείτε, π.χ. να πείτε με ηρεμία “θα το συζητήσουμε αργότερα, γιατί τώρα είμαστε και οι δύο εκνευρισμένοι και θυμωμένοι”.


ADVERTISEMENT

Προσπαθήστε να επανέλθετε στο συγκεκριμένο ζήτημα με το παιδί όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα. Για να αποδώσει ο διάλογος σας, ξεκινήστε την κουβέντα με θετική εισήγηση, π.χ. αντί να κατηγορήσετε το παιδί, πείτε του “κατανοώ πώς νιώθεις, όμως είναι καλύτερα να εξηγείς τι θέλεις από το να φωνάζεις”.

Όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι σας έχουν  στο πλευρό τους κι όχι “απέναντί” τους, αντιδρούν λιγότερο αρνητικά στις παραινέσεις σας.

Στις περιπτώσεις που αναγκάζεστε να στερήσετε από το παιδί κάτι σημαντικό, όπως μια έξοδο ή την απόκτηση ενός παιχνιδιού, εξηγήστε του με επιχειρήματα το λόγο. Πρέπει να κατανοήσει πλήρως ότι η απώλεια των προνομιών του οφείλεται στη δική του συμπεριφορά κι όχι στις τυχόν παράλογες απαιτήσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξει και την υπευθυνότητά του.

Επικοινωνείτε καθημερινά με το παιδί σας και επιλέγετε ήρεμες και ευχάριστες στιγμές για να βάζετε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Συνεργαστείτε με τον άλλον γονιό.

Εάν τα προβλήματα πειθαρχίας είναι σοβαρά, συζητήστε με έναν ειδικό.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

*Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο News.gr

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία για το θέμα, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, εδώ

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ