fbpx

Μόνη μαμά και το αντρικό πρότυπο του παιδιού. Ποιός μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο και τί συμβαίνει αν δεν υπάρχει;

| 19 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT

 

Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια βασική παρατήρηση,  ο πατέρας δεν μπορεί να ‘αντικατασταθεί’ , μπορούν όμως και πρέπει να υπάρχουν ‘υποκατάστατα’ του προτύπου, από τη στιγμή που για διάφορους λόγους ο πατέρας δεν έχει ενεργό ρόλο  στη ζωή του παιδιού.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά χρειάζονται να έχουν μια μόνιμη και ποιοτική σχέση και με τη μητέρα και με τον πατέρα. Συνήθως μετά από ένα διαζύγιο αυτό αλλάζει. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η φυσική επιμέλεια των παιδιών δίνεται στη μητέρα. Πρόσφατες έρευνες καταλήγουν ότι το 50% των χωρισμένων πατεράδων καταλήγουν να χάσουν την ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους. Η απομάκρυνσή του πατέρα συμβαίνει, είτε λόγω ειδικών συνθηκών, όπου αποφεύγει να βλέπει το παιδί, είτε γιατί η μητέρα προσπαθεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να τα απομακρύνει από αυτόν.


ADVERTISEMENT

Ένας πατέρας που αποκόβεται από τη ζωή των παιδιών του στέλνει το έμμεσο μήνυμα ότι δεν αξίζουν το χρόνο και την προσοχή του. Ένα μήνυμα που μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό και τραυματικό για την αυτοεκτίμηση του  παιδιού που μεγαλώνει. Φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ηλικία του παιδιού.

Μια τάση που παρατηρείται είναι όταν οι γονείς χωρίζουν και τα παιδιά είναι πολύ μικρά, ο κοινωνικός, συγγενικός, φιλικός περίγυρος σχηματίζει ένα προστατευτικό κλοιό γύρω από τη μητέρα και τα παιδιά και ο πατέρας μένει απέξω, παρά τις προσπάθειες που μπορεί να κάνει για να διατηρήσει ενεργό ρόλο στη ζωή των παιδιών του.

Ιδανική συνθήκη είναι ένας πατέρας παρών και συνεργάσιμος με τη μητέρα για το καλό του παιδιού, είτε είναι αγόρι, είτε κορίτσι γιατί και στις δύο περιπτώσεις  αποτελεί  πρότυπο.

Η  απουσία του πατέρα ειδικά στα αγόρια μπορεί να πυροδοτήσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Όταν ο πατέρας απουσιάζει, το αγόρι έχει να αντιμετωπίσει την απουσία αυτού του προτύπου από την καθημερινότητά του, μένοντας μόνο του να ψάξει στα τυφλά την έννοια της αντρικής του  ταυτότητας.

Ψάχνοντας λοιπόν μπορεί να μιμηθούν στερεότυπα ανδρικής συμπεριφοράς , αποβάλλοντας κάθε ‘θηλυκή’  τους πλευρά, κάτι που έχει σαν συνέπεια την ψυχική απόσταση από τους άλλους και δυσκολίες στις σχέσεις τους. Ακόμη μπορεί μέσα από την απελπισμένη προσπάθεια να βρουν την αντρική τους ταυτότητα να φτάσουν σε προκλητικές συμπεριφορές όπως η βία, η παραβατικότητα κ.α.


ADVERTISEMENT

Όταν λείπει το πατρικό πρότυπο από το σπίτι είναι πολύ θετικό να υπάρχουν στο περιβάλλον του παιδιού ‘καλά ανδρικά πρότυπα’ που θα καλύψουν την απουσία ή θα επιδράσουν διορθωτικά όταν το πρότυπο του φυσικού πατέρα είναι αρνητικό ( θυμωμένος πατέρας- πατέρας που είναι φίλος με το παιδί κι όχι γονιός- αδιάφορος ή απορριπτικός πατέρας).

Διορθωτικά μπορεί να λειτουργήσει  όποιο ανδρικό πρότυπο έχει καλή σχέση με το παιδί και μπορεί να είναι παρών και υποστηρικτικό  σε μόνιμη βάση. Αυτό το ρόλο μπορεί να έχει ένας παππούς, θείος, φίλος  ή ακόμη και σύντροφος της μητέρας. Βασικό στην περίπτωση του συντρόφου είναι η σταθερότητα. Αν για παράδειγμα τα πρόσωπα αλλάζουν συχνά δεν μπορεί να καλυφτεί η ανάγκη του παιδιού για σταθερό δέσιμο.

Στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κανένα αντρικό πρότυπο στο φιλικό, συγγενικό περιβάλλον του παιδιού, το ρόλο προτύπου μπορεί να παίξει κι ένας  αγαπημένος δάσκαλος στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση  αν και δεν μπορεί να έχει τη μονιμότητα που χρειάζεται στη ζωή του παιδιού μπορεί  εν μέρει,  να λειτουργήσει θετικά.

Για να εξηγήσω τι σημαίνει σταθερότητα ή μονιμότητα θα αναφέρω ένα παράδειγμα.

Η  Ελίζα είναι μητέρα ενός  αγοριού 11 ετών του Άλκη. Η Ελίζα χώρισε με τον πατέρα του Άλκη όταν αυτός ήταν 3 ετών. Ο πατέρας του, έφυγε στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον Άλκη. Η Ελίζα πάλι, αφού συμβουλεύτηκε ειδικούς, προσπάθησε να αναπληρώσει την πατρική απουσία και την έλλειψη ανδρικού προτύπου στη ζωή του Άλκη ( αφού δεν υπήρχαν άλλα αντρικά πρότυπα στο περιβάλλον της) .

Το λάθος της όμως ήταν ότι ο Άλκης κάθε σχολική χρονιά άλλαζε δραστηριότητες γιατί η μαμά ήταν της λογικής να πάρει πολλά ερεθίσματα, όσα περισσότερα μπορούσε. Τα πατρικά πρότυπα που γνώρισε ο Άλκης ήταν γύρω στα επτά!  Η μαμά άθελά της παρέλειψε κάτι βασικό τη σταθερότητα και τη μονιμότητα των προσώπων.

Θα ήταν πολύ πιο βοηθητικό για το γιό της τα πρόσωπα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, αν για παράδειγμα συνέχιζε για κάποιες  χρόνιες  την ίδια δραστηριότητα με το ίδιο πρόσωπο.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
Δροσοπούλου 5 Λαμία
Τηλέφωνο: 2231046812
Κινητό: 6945916860
Email: maskarlatou@gmail.com
Web: http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ