fbpx

Μητριά σε απόγνωση: Πώς να βελτιωθείτε

| 17 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρθρο του Singleparent.gr, ο όρος “μητριά” ειδικά στην Ελλάδα είναι πολύ παρεξηγημένος. Ωστόσο τα πράγματα έχουν εξελιχθεί θετικά και πολλές γυναίκες σήμερα αγαπούν τα παιδιά του συζύγου τους, σαν να είναι δικά τους και οι περισσότεροι το αναγνωρίζουν. Εάν βρίσκεστε ένα βήμα πρίν το γάμο με κάποιον που έχει παιδιά ή θεωρείτε πως σαν μητριά έχετε περιθώρια βελτίωσης, ιδού πώς θα γίνετε καλή ή…καλύτερη!

Αντιληφθείτε πόσο σας συμπαθεί το παιδί και κατά πόσο θέλει να είναι μαζί σας
Αν το παιδί του δεν σας συμπαθεί, τότε βεβαιωθείτε ότι δεν επεμβαίνετε στον “χώρο του”. Αν σας συμπαθεί πολύ και θέλει να είστε πιο ενεργή, τότε περάστε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Πηγαίνετε σινεμά μαζί, για παγωτό (ή για καφέ, αναλόγως την ηλικία) κλπ.


ADVERTISEMENT

Δημιουργήστε και διατηρήστε σχέσεις, με τη βιολογική μητέρα των παιδιών
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σας αντιπαθεί, η βιολογική μητέρα του παιδιού. Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, και μπορεί να χαλάσει την σχέση που έχετε με τον σύντροφό σας. Αν την γνωρίζατε πριν ξεκινήσει η σχέση σας με τον πατέρα του παιδιού, τότε θα είναι λιγότερο άβολο: Τηλεφωνήστε της, ρωτήστε τη πως είναι κλπ. Αν δεν την γνωρίζετε καθόλου, προσπαθήστε να τη προσεγγίσετε με μια καλή αφορμή, π.χ. το παιδί, και περάστε λίγο χρόνο μαζί της. Αν αρνηθεί, μην στενοχωρηθείτε  και απλώς μείνετε στα τυπικά. Προσοχή: Μην κάνετε αυτό το βήμα προκειμένου να γίνετε “κολλητές”. Τα παιδιά, αν και δεν είναι δικά σας, παραμένουν προτεραιότητα, και σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι αυτός.

Αν η μητέρα των παιδιών έχει φύγει από τη ζωή, μην προσπαθήσετε να γίνετε “μητέρα” τους, εκτός αν σας ζητηθεί.
Αν επεμβαίνετε στον χώρο του παιδιού, και η μητέρα έχει φύγει από τη ζωή, μπορεί τα παιδιά να σας αντιπαθήσουν ακόμη περισσότερο. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους και μην στενοχωριέστε αν -ειδικά στην αρχή-, σας μιλάνε στο πληθυντικό ή πρίν το μικρό σας όνομα, σας προσφωνούν “κυρία”. Θέλουν χρόνο να προσαρμοστούν. Τέλος μην τα αναγκάσετε να σας φωνάζουν αλλιώς, ειδικά αν η μητέρα τους είναι παρούσα στη ζωή τους, αλλά και επειδή είναι λάθος να αναγκάσετε τον οποιονδήποτε, και δη ένα παιδί, να σας φωνάζει με οποιονδήποτε τρόπο.

Μην κάνετε προσωπικές συζητήσεις με τα παιδιά.
Θέματα που αφορούν το σεξ, την αντισύλληψη, την περίοδο κλπ. μην τα συζητήσετε μαζί τους, εκτός και αν έρθουν τα ίδια σε εσάς με ερωτήσεις, ή αν έχετε την άδεια του πατέρα ή της μητέρας. Οι συζητήσεις για λεπτά ζητήματα, με παιδιά που δεν είναι δικά σας, μπορεί να αποβούν οδυνηρές.

Βάλτε τα παιδιά του στη ζωή σας, για τα καλά.
Μη σκεφτείτε ότι μόνο και μόνο επειδή παντρευτήκατε τον πατέρα τους, είναι εξ’ολοκλήρου δικά σας. Κανονίστε τον χρόνο που θα περνάτε μόνη μαζί του, αλλά κανονίστε και χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες, που εσείς, αυτός και τα παιδιά θα δείτε κάποια ταινία, ή θα παίξετε επιτραπέζια. Αυτό ισχύει αν γνωρίζατε τα παιδιά του και πριν το γάμο. Ενημερώνετε τα παιδιά για τα σχέδια του γάμου, αν ενδιαφέρονται, και αφήστε τα να βοηθήσουν με την λήψη κάποιων αποφάσεων ή με τις δουλειές του σπιτιού, ειδικά αν περνάνε τη μισή μέρα ή και παραπάνω, μαζί σας. Είστε η μητριά τους, όχι η σκλάβα τους, και έχετε ευθύνη να τα μάθετε πώς να είναι υπεύθυνα μέλη της οικογένειας και πολίτες που συνεισφέρουν.


ADVERTISEMENT

Να είστε καλή μαζί τους
Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα. Αν είστε κακιά, αγενής, και μισείτε τα παιδιά, δεν θα πάτε πολύ μακριά μαζί τους, ούτε και με τον γάμο σας. Να είστε, να τα βοηθάτε, να τα σέβεστε. Επειδή είναι παιδιά δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα κάνετε ό,τι θέλετε! Βεβαίως, θέλετε να σας φέρονται και αυτά με σεβασμό, οπότε μπορείτε να είστε αυστηρή ως προς το φέρσιμό τους απέναντί σας αλλά όχι απόμακρη. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε και πρέπει να διαμορφώσετε την συμπεριφορά που περιμένετε από εκείνα, μέσα από την δική σας καλοσύνη και σεβασμό για αυτά και τον πατέρα τους.

Αν κάνετε παιδιά με τον σύζυγό σας, προσπαθήστε να τους φέρεστε καλύτερα απ’ ό,τι στα θετά σας παιδιά.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αγαπάτε το “αίμα” σας, το ίδιο με κάποιον με τον οποίο δεν σχετίζεστε συγγενικά, αλλά προσπαθήστε να φτάσετε στο σημείο που θα τα νιώθετε σαν δικά σας παιδιά ή τουλάχιστον εξαντλήστε όλους τους τρόπους γι΄αυτό.

Extra tips

-Αν έχετε αμφιβολίες, βρείτε μια άλλη μητριά που μπορεί να  σας βοηθήσει. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια μητριές στον κόσμο, οπότε αν ξέρετε κάποια που κάνει καλή δουλειά, ζητήστε την συμβουλή της. Κατά πάσα πιθανότητα έχει αντιμετωπίσει ότι αντιμετωπίζετε.
-Μιλήστε στα παιδιά για τις διαφορετικές συνήθειες που έχετε. Ίσως δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε στο τραπέζι, όλοι μαζί.  Μην τα κρίνετε, με αυτό τον τρόπο ζούσαν μέχρι τώρα, και ήδη έχουν βιώσει πολλές αλλαγές!
-Διαφορετικές ηλικίες θέλουν και διαφορετική αντιμετώπιση.
-Έχετε υπομονή και μιλήστε τους για το πώς νιώθετε. Μην ζηλεύετε, αν τους δείξετε ότι τα σέβεστε ακόμα και αν προσπαθούν να μαλώσουν μαζί σας, το πιο πιθανό είναι στο τέλος να τα κερδίσετε!
Μιλήστε τους για την αγάπη που τρέφετε για τον πατέρα τους, και ρωτήστε τα πως νιώθουν για αυτό. Ζητήστε και από τον πατέρα τους να κάνει το ίδιο. Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να αποδεχθούν την κατάσταση, αν βλέπουν εσάς και τον πατέρα τους/την μητέρα τους ευτυχισμένους. Βεβαιωθείτε  ότι δεν νιώθουν ποτέ στο περιθώριο!
Αν τα παιδιά του, σας φέρονται άσχημα και είστε αναστατωμένη, ενημερώστε τον πατέρα τους. Μην αντιδράτε υπερβολικά, αλλά εξηγήστε ήρεμα πως νιώθετε, και δείτε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνετε μαζί γι’ αυτό.

Πηγή: http://www.wikihow.com
Επιμέλεια-μετάφραση: Αφροδίτη Χαριτάκη

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ