Μην προσπαθείς να κάνεις το παιδί σου ευτυχισμένο. Μάθε του να βρίσκει την ευτυχία μόνο του!

0

Η ευτυχία είναι περίπλοκη υπόθεση. Όλοι θέλουν να είναι χαρούμενοι, σωστά; Θέλουμε οι άνθρωποι που αγαπάμε να είναι ευτυχισμένοι και ακόμα περισσότερο όταν αφορά τα παιδιά μας.

Κάτσε και σκέψου ένα λεπτό, τι κάνει το παιδί σου ευτυχισμένο; Συνήθως όταν παίρνει κάτι, ένα παιχνίδι; Ένα ταξίδι; Ίσως ένα παγωτό, ή αν κοιμηθεί λίγο πιο αργά το βράδυ; Παρόλα αυτά όταν αφορά το κομμάτι της ευτυχίας, μπορεί μια ολόκληρη γενιά να οδηγηθεί σε λανθασμένες επιλογές. Θα ρωτήσεις σίγουρα το γιατί. Γιατί πολύ απλά στις σημερινές οικογένειες, οι γονείς προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους χαρούμενα και αυτό είναι το πρόβλημα.

«Μα αυτό που λες είναι ανεπίτρεπτο! Η δουλειά μας σαν γονείς είναι να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά» θα μου πεις. Ναι οκ, αλλά δεν νομίζεις ότι η δουλειά μας είναι να μάθουμε σε ένα παιδί, πως να είναι ευτυχισμένο από μόνο του; Αν προσπαθείς να κάνεις το παιδί σου ευτυχισμένο, αντί να του μάθεις να είναι, τότε μεγαλώνεις ένα παιδί, όπου η ευτυχία του εξαρτάται από κάποιον άλλο.

Η δουλειά σου σαν γονιός είναι να μεγαλώσεις ένα παιδί, ώστε σαν ενήλικας να μην σε χρειάζεται πια. Σε περίπτωση όμως που φέρεσαι έτσι, ποιός θα κάνει το παιδί σου ευτυχισμένο όταν θα είναι ενήλικας; Μήπως η συγκεκριμένη ευθύνη πέσει στον/στην μελλοντικό/ή του σύντροφο;

Σκέψου τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια σχέση όταν κάποιος περιμένει τον/την σύζυγο/σύντροφό του, για να τον/την κάνει να νιώσει ευτυχισμένος/η. Ας αφήσουμε στην άκρη τις σχέσεις που έχουν μέσα κακοποίηση και απόρριψη. Σκέψου μια απλή καθημερινή σχέση  που θα κρατήσει και θα έχει ιδιαίτερο νόημα. Αν σε ενδιαφέρει να βρείς κάτι παρόμοιο, μην βασίζεσαι ότι θα το κάνει ο σύντροφος σου. Μπορεί να περιμένεις πάρα πολύ, αλλά και πάλι δεν θα κρατήσει. Η ευτυχία είναι μια προσωπική αναζήτηση. Το ταξίδι είναι διαφορετικό για όλους και τα αποτελέσματα ποικίλλουν.

Τα παιδιά μας δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Αν βρείς το σωστό άτομο μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ευτυχισμένος/η. Η αληθινή αγάπη είναι όμορφη και ένα πολύ χαρούμενο συναίσθημα. Όταν όμως οι σχέσεις αποτυγχάνουν τι γίνεται μετά; Προσπαθείς να βρείς κάποιον άλλο άνθρωπο που θα σε κάνει να νιώσεις ευτυχισμένος/η, με αποτέλεσμα να χάνεις το νόημα της σχέσης. Κάνουμε λοιπόν κάτι τέτοιο στα παιδιά μας; Τους δείχνουμε ένα τρόπο να είναι χαρούμενα, ο οποίος όμως δεν θα μπορέσει να τα βοηθήσει όταν ενηλικιωθούν; 

Ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώσεις ένα χαρούμενο παιδί, είναι να είσαι ο ίδιος χαρούμενος. Βρες έναν τύπο ευτυχίας, που δεν εξαρτάται από κάτι στιγμιαίο. Ένα καινούριο αυτοκίνητο δεν είναι κάτι που θα κρατήσει για πάντα. Μια βόλτα στο αγαπημένο σας εστιατόριο είναι κάτι που δεν θα θυμάστε την επόμενη μέρα.

Όποιες και να είναι οι συνήθειες της οικογένειας σου, να είσαι προσεκτικός/ή για το πως θα μάθεις στο παιδί σου να είναι χαρούμενο, καθώς παρατηρεί και μαθαίνει τα πάντα από εσένα.

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/