Μαθαίνοντας τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες

0

Όσο περισσότερο εξασκούνται τα παιδιά, στον χειρισμό μικροπροβλημάτων απωλειών και απογοητεύσεων,  τόσο καλύτερα προετοιμασμένα θα είναι αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό, που μπορεί να τα συγκλονίσει!

Έμαθα τα άσχημα νέα, περίπου μισή ώρα πριν πάω να πάρω τα παιδιά μου από το σχολείο, και μαζί με τα δικά μου έπρεπε να πάρω και τα παιδιά κάποιων γειτόνων. Μόλις είχα μάθει ότι με είχαν απορρίψει από ένα ετήσιο πρόγραμμα στη δουλειά μου, για το οποίο είχα κάνει αίτηση και είχα δουλέψει πολύ σκληρά για να το αναλάβω. Ήταν πολύ αργά για να ειδοποιήσω κάποιον άλλο γονιό να πάει να πάρει τα παιδιά, οπότε βρέθηκα να οδηγάω το αμάξι μου με κατεύθυνση το σχολείο και να κλαίω. Καθώς πλησίαζα στο σχολείο, σκεφτόμουν μήπως έπρεπε να σταματήσω στην άκρη, να μακιγιαριστώ λίγο και απλά να προσποιηθώ ότι δεν έτρεχε τίποτα και ήταν όλα καλά όταν θα ορμούσαν τα πιτσιρίκια στο αυτοκίνητο ή αν θα έπρεπε να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και να τους δείξω ότι ακόμα και οι ενήλικες μπορούν να έχουν εμπόδια. Επέλεξα το δεύτερο.

Στο αυτοκίνητο ήταν παιδιά ηλικίας από 7 εώς 12 ετών, τα δύο δικά μου και των γειτόνων. Μόλις μπήκαν λοιπόν και βολεύτηκαν στο αμάξι, τους ανακοίνωσα ότι είχα κάποια άσχημα νέα που ήθελα να μοιραστώ μαζί τους και ότι θα χρειαζόμουν λίγη συμπαράσταση και προσοχή.

Είχα βουρκώσει όταν τους έλεγα την ιστορία μου και στη συνέχεια απάντησα στις ερωτήσεις τους. Τους είπα ότι θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός που θα είμαι λυπημένη και απογοητευμένη και ότι ήδη με βοήθησε που τους μίλησα. Τους είπα επίσης ότι μόλις ένιωθα καλύτερα θα σκεφτόμουν αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά ή καλύτερα και μετά θα έψαχνα για παρόμοιες δουλειές και προγράμματα, γιατί στην ουσία αυτό ήταν το είδος της δουλειάς που με ενδιέφερε να κάνω.

Καθώς άφηνα τα παιδιά σπίτι τους, κάθε ένα από αυτά με αγκάλιαζε και μου έλεγε κάτι ενθαρρυντικό. Τις επόμενες εβδομάδες μοιραζόμουν μαζί τους την πρόοδό μου και πως άρχιζα να αισθάνομαι καλύτερα. Και το τέλος στην ιστορία ήταν καλό. Αρκετές εβδομάδες μετά την απόρριψη της δουλειάς, βρήκα το θάρρος και τηλεφώνησα στον υπεύθυνο του προγράμματος και του ζήτησα μια αναφορά με τους λόγους για τους οποίους δεν είχα κριθεί κατάλληλη. Μου είπε ότι είχε εντυπωσιαστεί με την δουλειά μου και ήθελε να μου ζητήσει να αναλάβω ένα μεγαλύτερο project αντί αυτού, απλά δεν είχε την ευκαιρία να με πάρει τηλέφωνο. Εκείνο το απόγευμα κέρασα όλα τα παιδιά στο αυτοκίνητο, παγωτό χωνάκι!

Στη ζωή συμβαίνουν πολλά. Όλοι περνάμε καλά και άσχημα γεγονότα. Επιτρέποντας στα παιδιά μας, να βλέπουν τα εμπόδια αλλά και το πως τα αντιμετωπίζουμε με υγιείς τρόπους, είναι μια καλή μέθοδος να τα προετοιμάσουμε για την απρόσμενη εκείνη μέρα που θα τους συμβεί κάτι άσχημο, γιατί αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Και όσο περισσότερο εξασκούνται τα παιδιά, στο να χειρίζονται μικροπροβλήματα, απώλειες και απογοητεύσεις, τόσο καλύτερα προετοιμασμένα θα είναι αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό που μπορεί να τα συγκλονίσει.

Ανθεκτικότητα σημαίνει ικανότητα να στεκόμαστε πάλι στα πόδια μας έπειτα από μια δυσκολία ή τραγωδία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές έξυπνες συμβουλές και συμπεριφορές που μπορείτε να εφαρμόσετε και να υιοθετήσετε, προκειμένου να ενισχύσετε την άμυνα των παιδιών σας στις δυσκολίες.

Εξηγήστε τους ότι συμβαίνουν και άσχημα πράγματα στους ανθρώπους 
Μην κρύβετε από τα παιδιά σας την αλήθεια και μην τους τα παρουσιάζετε όλα ιδανικά από φόβο μην τα πληγώσετε. Εξηγήστε τους, ότι κάθε άνθρωπος σε κάποιο σημείο της ζωής του αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση ή περισσότερες και αν κάτι έχει σημασία είναι το πως αντιδράς και λειτουργείς μέσα από αυτές.

Δώστε τους παραδείγματα που δείχνουν δυναμισμό μέσα στην οικογένειά σας
Ίσως κάποιος συγγενής σας είναι πολύ καιρό άνεργος, αλλά προσφέρει εθελοντική εργασία, ενώ ταυτόχρονα ψάχνει για δουλειά. Ή ένας ξάδελφος των παιδιών σας, που δεν τον πήραν στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου αλλά πήγε στην θεατρική ομάδα και του έδωσαν ρόλο για το θεατρικό του σχολείου. Δώστε έμφαση στις θετικές πλευρές του να είσαι δυνατός και στο πώς βγαίνει πάντα κάτι ευχάριστο από το δυσάρεστο!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά, να υιοθετήσουν τις παρακάτω συμπεριφορές, όπως:

 • Θα δέχομαι τις προκλήσεις της ζωής
 • Τίποτα δεν θα με κερδίζει
 • Θα αντιμετωπίζω το μέλλον με αισιοδοξία
 • Θα εκμεταλλεύομαι όλες τις ευκαιρίες που μου δίνονται
 • Δεν θα αισθάνομαι θύμα ούτε θα το παριστάνω
 • Μπορώ να πραγματοποιήσω οτιδήποτε βάλω στο μυαλό μου
 • Επιλέγω συνειδητά να συναναστρέφομαι θετικούς ανθρώπους

Εκμεταλλευτείτε το χιούμορ σας
Τα παιδιά δεν μπορούν να αντισταθούν σε κάτι αστείο που θα τα κάνει να γελάσουν.Δείξτε τους ότι δεν είναι κακό να επιστρατεύουν το χιούμορ τους όταν το έχουν ανάγκη.

Μείνετε στο πλάι τους, όταν αντιμετωπίζουν κάτι άσχημο
Ακούστε τα παιδιά σας. Σταθείτε πλάι τους στη δύσκολη στιγμή τους, όσο καιρό και αν χρειαστεί. Σε περίπτωση που, αν αυτό που τους συνέβη είναι ακραίο ή δεν είναι ακραίο αλλά βλέπετε ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και τα παιδιά  δεν μπορούν να το ξεπεράσουν, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Προετοιμάστε τα, για οποιαδήποτε κρίση
Ο William B. Carey, M.D. κλινικός καθηγητής παιδιατρικής εξηγεί «Εάν σκοπεύετε να μετακομίσετε ή να πάρετε διαζύγιο, να υιοθετήσετε ένα άλλο παιδί, να μπείτε στο νοσοκομείο, να πάτε σε μια κηδεία ή να επιφέρετε οποιαδήποτε αλλαγή μέσα στην οικογένειά σας, μιλήστε εκ των προτέρων γι’ αυτό με τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε προ εκπλήξεως. Ο Dr. Carey, συμβουλεύει τους γονείς να ακούν προσεκτικά τις ανησυχίες των παιδιών τους και τους φόβους τους και να απαντούν ειλικρινά και ευθέως στις απορίες τους.  «Εξηγήστε στα παιδιά σας πώς έχουν τα γεγονότα με τρόπο ξεκάθαρο αλλά και ταυτόχρονα κατάλληλο για την ηλικία τους!» λέει.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να βοηθούν τους συνανθρώπους τους
Βοηθήστε τα παιδιά να αναζητήσουν και να επιλέξουν τις δραστηριότητες εκείνες που τους αρέσουν πιο πολύ, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Οι δραστηριότητες στρέφουν αλλού τη προσοχή του παιδιού και το βοηθούν να ξεπερνάει τις δυσκολίες πιο γρήγορα και με πιο δημιουργικό τρόπο, αρκεί να υπάρχουν στη ζωή του με μέτρο. Επίσης, βοηθώντας τους άλλους, βοηθάμε παράλληλα και τον εαυτό μας, κι αυτό είναι ακόμη πιο αληθινό όταν τα παιδιά βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση. Αν τα παιδιά βοηθήσουν άλλους, τότε η προσοχή τους θα αποτραβηχτεί από τον πόνο που αισθάνονται και θα ανακτήσουν ξανά τον χαμένο έλεγχο της ζωής τους.

Φέρτε τα, σε επαφή με τη φύση
Η φύση είναι εξαιρετικό καταπραυντικό για όλους, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας. Πεζοπορία, ποδηλασία ακόμη και μια βόλτα δίπλα σε μια λίμνη ή ανάμεσα στα δέντρα, θα σας κάνει καλό.

Θυμίστε τους, ότι καμία κρίση δεν κρατάει για πάντα
Λόγω έλλειψης εμπειρίας τα παιδιά συνήθως δεν κατανοούν ότι μια άσχημη μέρα θα τελειώσει και ότι η κρίση θα περάσει. Γι’ αυτό χρειάζονται εκπαίδευση από έναν ενήλικα να τους εξηγήσει ότι όσα δύσκολα βιώνουν σήμερα, δεν είναι μόνιμα. Τα ακόλουθα μηνύματα θα σας βοηθήσουν να τα βοηθήσετε: 

 • Η ομάδα σου έχασε σήμερα αλλά θα γίνουν κι άλλοι αγώνες
 • Ο βαθμός σου ήταν χαμηλός στο διαγώνισμα, αλλά θα γίνουν και άλλα διαγωνίσματα στο μέλλον
 • Αν ζητήσεις συγγνώμη από τον φίλο σου, θα σταματήσει να είναι θυμωμένος μαζί σου
 • Μπορεί να έπεσες από το ποδήλατο αλλά αν συνεχίσεις να εξασκείσαι θα σταματήσεις μια μέρα να πέφτεις

Η ανθεκτικότητα και ο δυναμισμός είναι ιδιότητες που μπορεί ο καθένας μας να κατακτήσει. Εν τούτοις, τα παιδιά σας μπορούν να είναι περισσότερο δυναμικά σε κάποιες περιπτώσεις από κάποιες άλλες. Βοηθήστε τα, να διακρίνουν σε ποιές περιστάσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες μόνα τους και σε ποιές, θα πρέπει να στρέφονται στους άλλους για βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να τους δείξετε με ειλικρινή, ευθύ και κατάλληλο για την ηλικία τους, τρόπο, ότι και οι δυσκολίες έχουν τη θετική τους πλευρά!

Πηγή: http://www.parentfurther.com και http://www.kidsgrowth.com