Μαθαίνω στα παιδιά μου ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη!

0

Δικαιοσύνη. Tο χειρότερο είδος κόλλας που ενώνει όλους τους συγγενείς μαζί, και είναι ο αρχικός λόγος όλων των καυγάδων τους. Το δέρμα μου πραγματικά ανατριχιάζει όταν σκέφτομαι αυτή τη λέξη, παρόλα αυτά τα παιδιά μου έχουν συνηθίσει να συζητούν για το τι είναι δίκαιο και τι σωστό σε έναν εξαντλητικό βαθμό.

« Έχει περισσότερο παγωτό από εμένα! Δεν είναι δίκαιο!»

«Έχει πιάσει όλο το χώρο στον καναπέ- δεν είναι δίκαιο!»

« Μάλλον περνάει καλύτερα από εμένα αυτή τη στιγμή και αυτό είναι άδικο!»

Θέμα για τα γλυκά, για το καινούριο tablet, για τις προσκλήσεις του πάρτυ ή για τον αριθμό δημητριακών που υπάρχει στα μπώλ τους, τα παιδιά μου λοιπόν για κάποιο λόγο πιστεύουν ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Γιατί; Δεν νομίζω ότι τους το έχω διδάξει εκ προθέσεως. Δεν νομίζω να έχω πεί μια φορά, « Λοιπόν παιδιά μαντέψτε! Ό,τι έχετε στη ζωή σας θα είναι ίσο και δίκαιο, ακόμα και το νερό στο ποτήρι σας, γι αυτό σας παρακαλώ, πραγματικά όμως ενημερώστε μας αν θεωρείτε ότι έχουμε αποτύχει σαν γονείς».

Είμαι σίγουρη ότι δεν είπα κάτι τέτοιο.

Οπότε σε μια προσπάθεια να μην μεγαλώσω παιδιά με λάθος εικόνα για τον κόσμο, προσπαθούμε με το σύζυγο μου, με αργούς ρυθμούς, αλλά επίπονους να τους διδάξουμε ότι ο κόσμος δεν είναι δίκαιος. Δεν θα βρούν δικαιοσύνη στο σχολείο, στη δουλειά, στις σχέσεις τους, και δεν θέλουμε να νιώθουν ηττοπαθείς ή να σκέφτονται ότι δεν πρέπει να παλέψουν για όσα θέλουν να κάνουν.

Η ζωή δεν θα είναι δίκαιη μαζί τους σε πολλά πράγματα, όπως:

  1. Οι μαθητές που δεν θα διαβάσουν σκληρά θα έχουν καλύτερους βαθμούς. Και μερικές φορές θα είναι οι ίδιοι σε αυτή τη θέση. Θα δούν παιδιά που δεν θα προσπαθούν, να τα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, και οι ίδιοι να δυσκολεύονται. Έτσι είναι η ζωή.
  2. Θα χάσουν όταν ίσως θα έπρεπε να είχαν κερδίσει. Θα κλάψουν και θα νιώσουν δυστυχισμένοι, και ίσως ότι τίποτα δεν πάει σωστά σε αυτό τον κόσμο. Αλλά αν τους δείξουμε ότι η ζωή είναι άδικη από πολύ νωρίς, θα έχουν τη θέληση να σηκωθούν και να ξαναπροσπαθήσουν.
  3. Θα υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν θα τους συμπαθούν. Όσο σκληρά και να προσπαθήσουν, θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα τους αντιπαθεί. Και θα πρέπει να προχωρήσουν.
  4. Απλά δεν θα ταιριάξουν. Ίσως να θελήσουν να είναι μέλος μιας συγκεκριμένης ομάδας ή απλά δεν θα τους καλέσουν σε κάποιο πάρτυ. Αυτό θα συμβεί και ναι θα επιβιώσουν.
  5. Κάποιοι άνθρωποι ενώ δεν το αξίζουν, θα πάρουν δουλειές. Το έχω δεί να συμβαίνει , είναι οδυνηρό , λάθος και άδικο. Η ζωή είναι προβλέψιμα άδικη.
  6. Θα αρρωστήσουν την πρώτη μέρα των διακοπών. Τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους σίγουρα.
  7. Θα πληγωθούν. Από κάποιον που σίγουρα δεν το αξίζει.
  8. Θα βάλουν τα δυνατά τους και θα αποτύχουν. Ξανά και ξανά.
  9. …και ναι , το ξαδελφάκι τους μπορεί να πάρει περισσότερο παγωτό. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι η ζωή θα είναι άδικη γιατί θέλουμε να είναι προετοιμασμένα για όλες τις αδικίες που θα έρθουν στη ζωή τους. Συνεπώς όταν το άδικο, τους χτυπήσει τη πόρτα, θα είναι προετοιμασμένα να το αντιμετωπίσουν με το κεφάλι ψηλά και δεν θα βασίζονται στους γονείς τους για να το διορθώσουν.

Πηγή: http://www.scarymommy.com/