Κηπουρική: Ένα μάθημα που θα μπορούσε να ενταχθεί επάξια στα Ελληνικά σχολεία

0

IMG_0170Ο πατέρας μου αγαπούσε πολύ τα λουλούδια και όνειρό του ήταν να αποκτήσει το δικό του κήπο. Είχε πάρα πολλά φυτά και ασχολούνταν μαζί τους με τις ώρες. Ήξερε πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση,  πότε πρέπει να κλαδέψεις μια τριανταφυλλιά, ακόμα και από τι έπασχε κάθε λουλούδι και πώς να το γιατρέψει. Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά που μας έλεγε ότι όταν μεγαλώνεις κήπο, είναι σαν να μεγαλώνεις παιδί.

Τα χρόνια πέρασαν και δυστυχώς κλειστήκαμε στα σπίτια και στα μπαλκόνια μας οπότε όποιος αγαπάει τον κήπο, τον περιόρισε στις γλάστρες της βεράντας του. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να ασχοληθείς και να μάθεις και στο παιδί να ασχοληθεί με τη κηπουρική ώστε να το φέρεις πιο κοντά στη φύση.

Ήδη στο εξωτερικό υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα κηπουρικής για παιδιά ενώ έχει ενταχθεί και σαν μάθημα σε πολλά σχολεία. Τα παιδιά, εκτός από την επαφή με τη φύση, μέσα από τη κηπουρική ωριμάζουν, μαθαίνουν να σέβονται την ανθρώπινη ζωή και ξεφεύγουν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη τηλεόραση που η πολύωρη χρήση τους, τα εμποδίζει να συγκεντρωθούν. Επίσης η κηπουρική ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς αφού γονείς και παιδιά έρχονται κοντά, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται αυτόνομα και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με το καλύτερο κλίμα Παγκοσμίως και με τη γεωργία να είναι το κύριο επάγγελμα της Ελληνικής περιφέρειας, τα Ελληνικά σχολεία έχουν περιοριστεί στο φυτολόγιο, το γνωστό σε όλους μας μπλοκ όπου κάναμε συλλογή από φύλλα  και λουλούδια.

SAM_0720

Η κηπουρική θα μπορούσε να ενταχθεί επάξια στα σχολεία μας για να μάθει στα παιδιά πώς να φτιάχνουν τη τροφή τους μόνα τους,  να αφυπνίσει την οικολογική τους συνείδηση και να τους δείξει έναν επαγγελματικό δρόμο, που ενδεχομένως να ήθελαν να ακολουθήσουν στο μέλλον.

Ευτυχώς υπάρχουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή του εμπορικού κέντρου AVENUE που με αφορμή τη Παγκόσμια ημέρας της γης και μαζί με τη Green Peace, προσκαλεί όλα τα παιδιά από τις 18-22 Απριλίου 2017, να μεταμορφωθούν σε Μικρούς Κηπουρούς και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, στο αγαπημένο τους εμπορικό κέντρο.

Το εμπορικό κέντρο AVENUE μαζί με τα παιδιά, θα καλωσορίσουν την Άνοιξη, με ιστορίες, μύθους και παραμύθια ενώ θα γνωρίσουν τα Ανοιξιάτικα λουλούδια μέσα από ιστορίες που έχουν ως δίδαγμα την φιλία, την συνεργασία, την διαφορετικότητα αλλά και την αγάπη προς το περιβάλλον. Κορύφωση της γιορτής το Σάββατο 22 Απριλίου όπου μαζί με τη Greenpeace θα γιορτάσουν την Ημέρα της Γης. Μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν τις πρακτικές της Βιώσιμης Γεωργίας και θα μάθουν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά στον κήπο ή στο μπαλκόνι!

Επίσης την ίδια περίοδο, στο εμπορικό κέντρο AVENUE, θα βρείτε το Sping Book Festival, όπου μέσα σε ένα ηλιόλουστο χώρο γεμάτο πεταλούδες, μπορείτε να διαλέξετε το βιβλίο σας και αν θέλετε,  να καθίσετε και να το διαβάσετε εκεί, πίνοντας τον καφέ σας ή απολαμβάνοντας το σνακ σας!

«Η γη δεν χάνει ποτέ την αξία της» έλεγαν πάντα οι πιο παλιοί. Σήμερα με τα νέα δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς, πως δεν εννοούσαν μόνο την απόκτηση περιουσίας αλλά τη γη ως εφόδιο ζωής. Ένα εφόδιο που οφείλουμε να περάσουμε και στα παιδιά μας για να μπορούμε να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν και να ανθίζουν. Σαν τα λουλούδια στην αυλή μας.


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με το AVENUE MALL. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved