fbpx

Και τα παιδιά “παίρνουν” διαζύγιο

| 15 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Μακάρι να υπήρχε κομψός τρόπος να το θέσω κομψά, αλλά η φάση του διαζυγίου είναι άθλια. Ο πόνος όλων αυτών των αλλαγών μαζί, το γεγονός ότι επαναπροσδιορίζεις και επαναπροσδιορίζεσαι, όλα αυτά απορροφούν την ενέργεια και το συναίσθημά σου. Το διαζύγιο σε κάνει να νιώθεις ότι καταστράφηκε η ζωή σου!

Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν είσαι μόνο εσύ που νιώθεις έτσι. Το διαζύγιο είναι εξίσου επώδυνο και για άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Ακόμη και για τον πρώην άντρα σου, και εκείνος δεν πονάει λιγότερο. Και ξέρεις ποια πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σου τώρα; Τα παιδιά!


ADVERTISEMENT

Η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για όλους σας και ειδικά για τη ζωή των παιδιών σου. Οι αναμνήσεις αυτού του γεγονότος, θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή έως την ενηλικίωση και σε πολλές περιπτώσεις, θα επηρεάσει τις σχέσεις τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο πονάς και πόσο συγκλονισμένη αισθάνεσαι, ανεξάρτητα από το τι σου είπε χθες ο πρώην σύζυγος στο τηλέφωνο ή τι σου είπε η γειτόνισσα και ο συνάδελφος και πόσο σε στενοχώρησαν, έχεις χρέος απέναντι στα παιδιά σου, κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Ναι θα είναι δύσκολο, θα νιώθεις πάντα ενοχές, θα χρειαστείς βοήθεια. Αλλά τίποτα από αυτά, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα παιδιά βιώνουν αυτό το διαζύγιο με ένα τρόπο που ενώ είναι διαφορετικός, δεν είναι λιγότερο πραγματικός από αυτόν με τον οποίο βιώνετε το διαζύγιο εσύ και ο πρώην σύζυγος.  Παρακάτω θα δείς 10 πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείς να μειώσεις τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο επιδρά το διαζύγιο στα παιδιά:

Δώσε στη καθημερινότητά τους, ένα σταθερό πρόγραμμα. Ένα σταθερό μέρος της ημέρας, ανάμεσα στο χάος, θα τα ανακουφίσει.


ADVERTISEMENT

Μίλα τους όμορφα. Με το να μιλάς αρνητικά για τον πρώην σύζυγο, ουσιαστικά θα κάνεις τον εαυτό σου να δείχνει ο κακός και όχι τον πατέρα τους ενώ μια τέτοια τακτική, βραχυπρόθεσμα το μόνο που προκαλεί είναι πόνο.

Διαβεβαίωσέ τα ότι δεν φταίνε εκείνα για το διαζύγιο. Να είσαι πολύ ξεκάθαρος, ξανά και ξανά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν και μην υποθέτεις ότι τα ξερουν όλα.

Φτιάξε έτσι το πρόγραμμά σου, ώστε να έχεις πάντοτε έξτρα χρόνο για σένα και τα παιδιά και να είσαι συναισθηματικά και σωματικά διαθέσιμη.

Παίξε! Το διαζύγιο είναι μια σοβαρή υπόθεση γι’ αυτό καλό είναι να την ισορροπήσεις με λίγη διασκέδαση.

Δείξε ότι εκτιμάς τον μπαμπά τους
Βάλε σαν στόχο να μοιράζεσαι μαζί τους, έστω ένα θετικό χαρακτηριστικό του άλλου γονέα. Μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν έχετε καλές σχέσεις, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.

Ενθάρρυνε τον ποιοτικό χρόνο σου μαζί τους και ποτέ μα ποτέ, μην τα τιμωρείς στερώντας τους χρόνο με τον άλλο γονέα.

Όταν τους μιλάς για το διαζύγιο φρόντισε να μην το κάνεις μόνη σου αλλά με τον πατέρα τους. Η ενότητα δείχνει στα παιδιά ότι οι γονείς τους τα υπολογίζουν και τα βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα.

Δώσε τους την αίσθηση του ελέγχου. Εφόσον η ηλικία τους, το επιτρέπει, μπορείς να τα ρωτήσεις «Θέλετε να πάτε για ύπνο σήμερα στις 8.30 ή στις 9.00;» ή «Θέλετε να κάνετε πρώτα τα μαθήματά σας ή τις δουλειές του σπιτιού;». Αυτές οι ερωτήσεις, η δυνατότητα επιλογής, θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν ενός είδους έλεγχο που λόγω του διαζυγίου, πιθανόν να τους λείπει.

Άσε τα παιδιά να είναι παιδιά
Είναι κοινό γνώρισμα των παιδιών να παίρνουν το ρόλο του γονέα ή να αισθάνονται ότι πρέπει να προστατέψουν τον έναν γονιό ή τον άλλον. Μην ενθαρρύνεις τέτοιες συμπεριφορές, αντιθέτως χτίσε ασφαλείς τρόπους να απολαμβάνουν και να εξερευνούν την αθωότητα της παιδικής ηλικίας χωρίς να εμπλέκονται σε ζητήματα που αφορούν αυστηρά και μόνο ενήλικες.

Δεν επιλέγουν τα παιδιά το διαζύγιο, αλλά οι γονείς
Αυτή η πραγματικότητα, ενθαρρύνει τους γονείς να βάζουν τα παιδιά τους σε πρώτη προτεραιότητα τώρα και στο μέλλον. Δεν είναι εύκολο όπως δεν είναι εύκολο και το φιλικό διαζύγιο, σίγουρα όμως δεν είναι ευκολότερο το να βάζεις πάντα μπροστά το δικηγόρο σου και τους νόμους και να διεκδικείς συνέχεια τραβώντας τους πάντες στα δικαστήρια, αντί να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις πρώτα σαν γονιός και σαν άνθρωπος. Η  έκβαση του διαζυγίου έχει να κάνει τόσο με τη σχέση σου με τα παιδιά όσο και με τη σχέση σου με τον πρώην σύζυγο και πατέρα των παιδιών σου. Από αυτό το σημείο ξεκινούν και σε αυτό καταλήγουν όλα!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ