Η συνεργασία των διαζευγμένων γονιών στην ανατροφή των παιδιών

0

Το διαζύγιο μπορεί να είναι δύσκολο για όλη την οικογένεια αλλά τα παιδιά είναι εκείνα που δυσκολεύονται περισσότερο ν’ αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στη ζωή τους. Όταν δυο γονείς παραμερίζουν τις διαφορές τους και συνεχίζουν να συνεργάζονται στο θέμα της ανατροφής των παιδιών τους, τα παιδιά αισθάνονται πιο ευτυχή και πιο ασφαλή.

Παραθέτω μερικές συμβουλές για το πως μπορεί αυτή η συνεργασία να είναι καλύτερη και πιο εύκολη προς όφελος όλων.

Κάνε μια λίστα των πραγμάτων που θεωρείς ότι είναι σημαντικά να διδάξεις στο παιδί σου.
Βάλε τον/την σύζυγο σου να κάνει το ίδιο και μετά συγκρίνετε τις λίστες σας. Πιθανότατα να έχετε γράψει πολλά ίδια πράγματα που θέλετε να διδάξετε στα παιδιά σας. Κάνοντας αυτές τις λίστες και συζητώντας τες, μπορείτε να ξεκινήσετε την ανατροφή των παιδιών σε συνεργασία ο ένας με τον άλλο, δουλεύοντας και οι δυο σας προς κοινούς στόχους.

Συζητήστε τους κανόνες που τα παιδιά θα πρέπει ν’ ακολουθούν στο κάθε σπίτι.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές σε κάποια σημεία, αλλά βοηθάει αν υπάρχει τουλάχιστον κάποια συνοχή, γιατί τα παιδιά θα προσαρμοστούν πιο εύκολα στο να πηγαινοέρχονται μεταξύ των σπιτιών των γονέων . Να έχετε υπόψιν ότι μια μαμά και ένας μπαμπάς, μετά το διαζύγιο, μπορεί να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με διαφορετικό τρόπο. Το να προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες στο σπίτι του κάθε γονέα μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο για τα παιδιά, όπως αν δεν υπήρχαν καθόλου κανόνες.

Εάν υπάρχουν διαφορές, να συμφωνήσετε να υποστηρίξετε ο ένας τους κανόνες του άλλου.
Εάν ο ένας γονέας έχει ορίσει συγκεκριμένες συνέπειες για κάποιες κακές συμπεριφορές των παιδιών, ο άλλος γονιός θα πρέπει να τηρήσει την τιμωρία αυτή, όταν το παιδί τον/την επισκέπτεται και πράξει το ίδιο. Για παράδειγμα, αν ένας γονιός πει στο παιδί ότι δεν θα δει τηλεόραση έως ότου οι βαθμοί του/της βελτιωθούν, ο άλλος γονέας θα πρέπει να επιβάλει την ίδια τιμωρία. Αν δεν το κάνει, θα διδάξει τα παιδιά , ότι μπορούν να στρέψουν τους γονείς τους, τον ένα εναντίον του άλλου. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να επιτρέψετε στα παιδιά σας να γίνουν δολοπλόκοι!

Όταν τέτοιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ σας να είστε ώριμοι και να κάτσετε να τις συζητήσετε ώστε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση.
Μην αφήσετε καμία εχθρότητα ανάμεσα σας να εμποδίσει την ικανότητα σας να είστε αποτελεσματικοί γονείς. Εάν δεν μπορείτε να καθίσετε και να επεξεργαστείτε τα προβλήματά σας μ’ έναν ώριμο τρόπο, τα παιδιά σας θα καταλήξουν να βρίσκονται στη μέση, πράγμα ανεπίτρεπτο. Το διαζύγιο δεν επιλύει όλες τις συγκρούσεις οπότε καλό είναι να είστε πρόθυμοι να τις χειριστείτε, μ’ ένα τρόπο που να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά σας.

Δείτε σχετικά: Πόσο ωφέλιμη είναι η κοινή επιμέλεια για το παιδί;

Προσπαθήστε να μη διαφωνείτε για τον τρόπο που εφαρμόζει ο καθένας στην ανατροφή των παιδιών, μπροστά στα παιδιά
Όταν τα παιδιά είναι παρόντα, θα πρέπει να παρουσιάζετε ένα ενιαίο μέτωπο. Ακόμα κι αν δεν είστε μαζί σαν ζευγάρι, μπορείτε να εξακολουθήσετε να δείχνετε σεβασμό για τις πεποιθήσεις και τις αξίες ο ένας του άλλου. Εάν δεν είστε σε θέση να παρουσιάσετε ένα ενιαίο μέτωπο, βάλτε στο περιθώριο κάθε σύγκρουση που προκύπτει και ασχοληθείτε με αυτά τα θέματα κάποια άλλη στιγμή που δεν θα είναι εκεί τα παιδιά. Tα αυτάκια τους δεν πρέπει να εκτίθενται σε καβγάδες ενήλικων!

Tips:
Η ανατροφή των παιδιών είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας, και αν μπορείτε να συνεργαστείτε με ειρηνικό τρόπο, θα μπορέσετε να εμποδίσετε το διαζύγιο να έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες για εκείνα. Πάρτε την απόφαση να βάλετε τα προσωπικά σας ζητήματα στην άκρη προκειμένου να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, στα παιδιά σας.

Τα παιδιά σας, αξίζουν δύο γονείς που να τ’ αγαπούν, να είναι υποστηρικτικοί και να μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά στα θέματα που τα αφορούν ενώ οι γονείς αξίζουν ευτυχισμένα παιδιά που νιώθουν ασφαλή!

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/