Η μέρα που είπαμε στη κόρη μας πως χωρίζουμε…

0

Είναι κάποιες στιγμές στη ζωή μας, που μας αλλάζουν για πάντα. Αυτές οι στιγμές είναι απόλυτα έντονες και σε κάνουν να θυμάσαι και τη παραμικρή λεπτομέρεια ενώ όσος καιρός και να περάσει πάντα θα σου τις θυμίζει κάποιο τραγούδι ή ακόμα και φαγητό.  Μια τέτοια μέρα ήταν και εκείνη που εγώ και ο πρώην άντρας μου, ανακοινώσαμε στη κόρη μας, πως παίρνουμε διαζύγιο…

Ήταν 7 χρονών τότε. Το είχαμε σχεδιάσει μήνες πρίν και κάναμε και πρόβα. Πώς θα αρχίσουμε, τι θα της πούμε, ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις της και τι θα κάνουμε. Το αναβάλαμε συνεχώς μέχρι που πέρασαν 2 μήνες και δεν πήγαινε άλλο.

Ένα βράδυ, Τρίτη νομίζω ήταν, φάγαμε βραδινό και μετά κάτσαμε στο σαλόνι να δούμε τηλεόραση. Ξεκίνησε ο πρώην μου «Ξέρεις Μαρία, η μαμά σου κι εγώ θα σ΄αγαπάμε πάντα ό,τι και να γίνει και θα είμαστε πάντα εδώ για σένα». Και τότε συνέχισα εγώ «Ο μπαμπάς και η μαμά αγαπιούνται αλλά καμιά φορά ακόμα και αν αγαπάς κάποιον δεν μπορείς να ζήσεις μαζί του. Μερικές φορές είναι καλύτερο ο μπαμπάς και η μαμά να μένουν σε ξεχωριστά σπίτια. Ξέρεις παίρνουμε διαζύγιο…».

Δείτε σχετικά: Πώς μπορεί να απαντήσει ο γονιός, στις δύσκολες ερωτήσεις του παιδιού του

Μας κοίταξε επίμονα, σχεδόν μας «κάρφωσε» με το βλέμμα της. Και ύστερα άρχισε να κλαίει. Μετά θύμωσε και ο μπαμπάς της, τη πήρε αγκαλιά και προσπάθησε να της εξηγήσει και να τη παρηγορήσει. Μέσα μου έτρεμα, ένιωθα απίστευτες ενοχές που πλήγωνα το παιδί μου, που κατέστρεφα τον κόσμο του. Ήθελα να κάνω κάτι μαγικό εκείνη την ώρα να της διώξω τον πόνο. Όμως δεν υπάρχει ανώδυνος τρόπος να ανακοινώσεις σε ένα παιδί πως οι γονείς του χωρίζουν. Πως η οικογένειά του θα αλλάξει για πάντα, όπως θα αλλάξει και η ζωή του.

Αν έχω συμβουλή για μια τέτοια στιγμή;
Σύμφωνα με τους οικογενειακούς θεραπευτές, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να ανακοινώσεις το διαζύγιο στα παιδιά σου. Αυτές οι συμβουλές έχουν ως εξής:

-Πείτε το μαζί στα παιδιά σας. Σε αυτό πρέπει να συμμετέχετε και οι δύο γονείς. Πώς αλλιώς θα πείσετε τα παιδιά ότι θα είστε δίπλα τους, όταν το διαζύγιο το ανακοινώνει ένας;
-Κάντε ένα σχέδιο ή μια πρόβα σχετικά με το τι θα πείτε. Επειδή πρόκειται για μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, προσπαθήστε να έχετε μια γνεική ιδέα του τι θα πείτε.
-Βοηθήστε τα όσο αυτό είναι εφικτό, να νιώσουν ασφαλή εκείνη την ώρα. Να τους δώσετε να καταλάβουν πως θα είστε και οι δύο γονείς στη ζωή τους.
-Θυμίστε τους πως δεν φταίνε σε τίποτα και πως το διαζύγιο δεν έχει καμία σχέση με εκείνα.
-Απαντήστε με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις τους αλλά χωρίς να κατηγορήσετε τον άλλον γονιό αποκαλύπτοντας πληροφορίες που δεν τα αφορούν. Προσαρμόστε τη συζήτηση στην ηλικία τους.

Εσύ θυμάσαι τη μέρα που μαζί με τον/τη πρώην σύζυγο, ανακοίνωσατε το διαζύγιο στα παιδιά και πώς το κάνατε; Έχεις κάποια συμβουλή να δώσεις σε όσους σκοπεύουν να το ανακοινώσουν και δεν ξέρουν πώς;  Η γνώμη σου είναι πολύτιμη! Τη περιμένουμε είτε με σχόλιο κάτω από αυτό το κείμενο ή με email στο info@singleparent.gr

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/