fbpx

Με τον άντρα μου δεν τα πάμε καλά και η κόρη μου έχει ξεσπάσματα θυμού. Θα μπορούσε να διαχειριστεί το διαζύγιο;

| 28 Αυγούστου 2017
ADVERTISEMENT
Γεια σας, έχω δυο παιδιά 2&5 χρονών με τον σύζυγο μου εδώ και 2 χρόνια δεν τα πάμε καθόλου καλά.
Καθόλου καλή επικοινωνία, δυσαρμονία, ψύχρα, σπάνια σωματική επαφή.

Η κόρη μου, 5 χρονών, έχει πολλά ξεσπάσματα θυμού, δε συνεργάζεται πάντα, φαίνεται χαρούμενη αλλά εγώ διακρίνω μια υπερβολή στην έκφραση της χαράς της. Γενικά τη βλέπω αναστατωμένη πολλές φορές χωρίς να μπορώ πάντα να διακρίνω το λόγο.
Τον τελευταίο καιρό συνέχεια τρώει τα χείλη της , με αποτέλεσμα να τα ματώνει.
Καταλαβαίνω πως το παιδί περνάει κι αυτό μαζί με μας κάποιο ζόρι.

Το ερώτημα μου είναι ένα διαζύγιο σ αυτή την ηλικία του παιδιού, και με μια ευαισθησία που διακρίνω, θα μπορούσε να το διαχειριστεί;Τι να κάνω για να διευκολύνω τη ζωή των παιδιων, δεδομένου όμως πως με τον άντρα μου η ελπίδα να έχουμε σχέση είναι απειροελάχιστη. Ο ίδιος αρνείται να κουβεντιάσουμε, η να πάμε σε έναν σύμβουλο οικογενειακό, η ψυχολόγο, η…παπά, η να δεχτούμε κάποια βοήθεια τέλος πάντων.

Προσπαθώ να εξαντλήσω κάθε περιθώριο πριν προβώ σε ένα διαζύγιο, το οποίο αν τελικά δε καταφέρω κάτι καλύτερο για μένα και τα παιδιά, θα το πράξω.


ADVERTISEMENT

Η περίπτωση της συγκατοίκησης με τον άντρα μου χωρίς να έχουμε πλέον σχέση, απαλλαγμένοι από προσδοκίες θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να είναι λειτουργική;
Ευχαριστώ πολύ!

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

θα ξεκινήσω από το τελευταίο σας ερώτημα. Η περίπτωση μίας συγκατοίκησης απαλλαγμένης από συναίσθημα και επικοινωνία, θα μπορούσε να είναι λειτουργική σε πρακτικό επίπεδο καθημερινότητας αλλά όχι ουσίας και με πολλά επακόλουθα σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Πόσο θεωρείτε επίσης ότι θα μπορέσετε να στηρίξετε αυτή τη κατάσταση και να επιβιώνετε μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο; Είναι θέμα χρόνου να μπει τρίτο άτομο στη ζωή σας. Από τις ηλικίες των παιδιών που αναφέρετε κατανοώ ότι βρίσκεστε σε ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο. Είναι οι ηλικίες επίσης, των οποίων οι ανάγκες δεν αναγνωρίζονται και κατανοούνται εύκολα από τους γονείς. Και αυτό μπορεί να φέρει ένταση στο ζευγάρι αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.


ADVERTISEMENT

Έχετε προσδιορίσει τι είναι αυτό που κυρίως άλλαξε στην ζωή σας; Τι σας δυσκολεύει, τι σας λείπει ή τι έχετε ανάγκη; Δεν είναι εύκολο το να ξεκινήσει κάποιος συζήτηση (εκτός θεραπευτικού πλαισίου). Είναι πιο εύκολο όμως να ξεκινήσει κάποιος μικροαλλαγές στον ίδιο του τον εαυτό. Τι πιστεύετε ότι θα έγραφε ο σύζυγος σας σε ένα αντίστοιχο μήνυμα που πιθανά θα ήθελε να στείλει στη σελίδα; Τι θα έλεγε για εσάς και τη συμπεριφορά σας απέναντι του κυρίως; Αντί λοιπόν να κάνετε συζήτηση (την οποία από ότι γράφετε την αποφεύγει ο σύζυγος σας) που πιθανά θα καταλήξει στο να αποδίδει ο καθένας ευθύνες στον άλλο αλλά και να μιλάει ο καθένας για τη συμπεριφορά του άλλου, να μιλήσετε για αυτά που εσείς κάνετε αλλά και κυρίως δεν κάνετε πλέον. Να δώσετε έτσι και στον άλλο “περιθώριο” να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτό.

Τα παιδιά μέσα σε αυτό το περιβάλλον της “καλυμμένης” έντασης, από ότι υποθέτω από αυτά που γράφετε, απορροφάνε απλά τους κραδασμούς. Το δάγκωμα των χειλιών θα μπορούσε πράγματι να υποκινείται από κάποιου είδους ανησυχία του παιδιού ή απλά να είναι ένας πειραματισμός. Παρακολουθήστε ποιες στιγμές το κάνει και αν συνεχίζει. Τα ξεσπάσματα θυμού δείχνουν μια ανάγκη. Προσπαθήστε να δείτε πίσω από το ξέσπασμα όπως λέτε. Μήπως δεν έχει καλυφθεί κάποια ανάγκη του παιδιού; Μήπως είναι ματαίωση; Ποιες στιγμές και κάτω από ποιες συνθήκες συμβαίνει αυτό; Τι χρόνο αφιερώνετε στο παιδί; Με ποιο τρόπο; Και πως συνυπάρχει με το μικρότερο αδερφάκι;

Τελειώνοντας με το βασικό σας ερώτημα, το κατά πόσο θα μπορεί να διαχειριστεί η κόρη σας ένα πιθανό διαζύγιο, έχει να κάνει αρχικά με το πως εσείς και ο σύζυγός σας θα το διαχειριστείτε αρχικά. Αν αυτή είναι η απόφαση σας ή απλά ένα ενδεχόμενο σε αυτά που σκέφτεστε, θα πρέπει εσείς πρώτα να τα βάλετε σε μία τάξη και να τα “σταθεροποιήσετε”. Θα πρέπει λοιπόν αρχικά να δώσετε “λύση” στα θέματα σας με το σύζυγο και στη συνέχεια να περάσει στο παιδί. Αν εσείς είστε εντάξει και το παιδί θα καταφέρει να το διαχειριστεί καλύτερα. Η ευαισθησία που αναφέρετε, υπάρχει σε όλους μας. Διαφέρει ο τρόπος που την εκφράζουμε. Και τις περισσότερες φορές τους ειδικούς ψυχικής υγείας τους απασχολούν τα άτομα που φαινομενικά δε δείχνουν ευαισθησία.

Για το τρόπο που μιλάμε στο παιδί το Singleparent.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές με αντίστοιχα άρθρα και απαντήσεις. Είναι κάτι όμως που θα δείτε σε δεύτερο χρόνο. Και φυσικά μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού από κοντά.

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ