fbpx

Η κόρη μου λέει τον πατριό της «μπαμπά». Ποιός είναι ο μπαμπάς;

| 9 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνουμε όλο και περισσότερα email σχετικά με τις σχέσεις του παιδιού με τη μητριά ή τον πατριό και πόσο αυτές κάνουν τους γονείς να νιώθουν-και όχι άδικα-ότι “αντικαθίστανται”. Σε πρόσφατο άρθρο μας, μιλήσαμε για το αν πειράζει το παιδί να λέει “μαμά” τη μητριά ώσπου ήρθε το ερώτημα ενός μπαμπά με τον ίδιο προβληματισμό και έχει ενδιαφέρον να δούμε τί μας έγραψε αλλά και τί απαντάει η ψυχολόγος μας, κυρία Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου.

“Καλησπέρα σας. Έχω μία κορούλα δυόμιση χρόνων τώρα. Έχω χωρίσει και πλέον ζω μόνος μου. Η πρώην σύζυγός μου παντρεύτηκε ξανά και πλέον περιμένει και το δεύτερο παιδάκι της από το νέο της σύντροφο. Προσπαθώ να είμαι άριστος απέναντι στην κόρη μου και να έχω όσο πιο συχνή επικοινωνία μπορώ μαζί της. Μία από τις ημέρες που ήμουν με την κόρη μου, μου συνέβη κάτι το οποίο με έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Καθώς επιστρέφαμε για να την αφήσω πάλι στη μητέρα της ήταν έξω από το σπίτι τους ο νέος σύζυγος. Όταν η κόρη μου τον είδε άρχισε να φωνάζει μπαμπά. Προς στιγμή νόμισα πως αναφερόταν σε μένα. Σύντομα όμως αντιλήφθηκα πως φώναζε τον πατριό της. Την πήρα αγκαλιά και επιτάχυνα το βήμα μου προκειμένου να στρίψω στην επόμενη γωνία καθώς είχα έρθει σε αμηχανία. Όταν κατέβηκε η μητέρα της και τη ρώτησα εάν μαθαίνει την κόρη μας να λέει τον πατριό της μπαμπά εκείνη είπε “είναι μικρή ακόμα και δεν καταλαβαίνει”. Ξέρω πολύ καλά πως η κόρη μου ακριβώς επειδή δεν καταλαβαίνει, παπαγαλίζει και λέει ότι της πεις. Εάν τον είχε αναφέρει η μητέρα της ως π.χ. κύριο Γιάννη η μικρή θα τον έλεγε κύριο Γιάννη ή Γιάννη. Αυτό σημαίνει πως στο σπίτι τους τον φωνάζουν ως μπαμπά. Φοβάμαι λοιπόν μήπως μεγαλώνοντας το παιδί μπερδευτεί και δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει μπαμπάς και ποιος είναι ο μπαμπάς της. Φοβάμαι επίσης πως θα έρθει η στιγμή που θα πάω μια μέρα να την πάρω και θα ακούσω “Γεια σου Φώτη” αντί μπαμπά! Μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό;”


ADVERTISEMENT

Απαντάει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια-κράνιοθεραπεύτρια κυρία Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

Αγαπητέ κύριε Φώτη,

Διαβάζοντας το ερώτημα σας σχετικά με την ψυχική υγεία της κόρης σας, κατάλαβα την αμηχανία σας και την αγωνία σας.


ADVERTISEMENT

Θα ξεκινούσα λέγοντας σας ότι η κόρη σας καταλαβαίνει ακόμα κ αν είναι δυόμιση ετών. Μην  στηρίξετε οποιαδήποτε συμπεριφορά σας πάνω σε αυτό το ψευδές άλλοθι γιατί το  μέλλον με την κόρη σας θα το διαψεύσει.

Με την κόρη σας χρειάζεται να της δίνεται πολύ χώρο για να συζητάτε. Οι συζητήσεις έχουν διαφορετική μορφή σε κάθε ηλικία, αλλά πάντα είναι πολύ σημαντικές.

Να αισθανθεί μαζί σας ασφαλής και ελεύθερη ώστε να μπορεί να σας μιλά για ότι της συμβαίνει μέσα κ έξω από το σπίτι. Μόνο έτσι θα χτίσετε μια σχέση μέσα στην οποία και εσείς κ αυτή να αισθάνεστε κοντά.

Είναι αλήθεια πως θα δεχθεί πιθανότατα επιρροές, ιδιαίτερα αν εσείς με την μητέρα της δεν έχετε μια σχέση συνεννόησης. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να το εξαφανίσετε. Μπορείτε όμως να το περιορίσετε, αν γίνετε ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της. Και σημαντικά είναι τα πρόσωπα που νιώθουμε ότι μας αγαπούν κ μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε.

Το παιδί θα εκφράσει κατά καιρούς ερωτήματα, απορίες, παράπονα ,συναισθήματα. Θα ήταν πολύ μεγάλο κέρδος αν νιώθει ότι μπορεί αυτό να το κάνει και με σας.

Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά χρειάζονται σταθερές αναφορές στη ζωή τους. Πρόσωπα που να νιώθουν εμπιστοσύνη για να εκφραστούν και που τα εκτιμούν για να ακολουθήσουν τις συμβουλές τους. Αν από μικρή ηλικία αυτά τα πρόσωπα είναι οι γονείς τόσο το καλύτερο.

Επειδή και οι γονείς άνθρωποι είναι και έχουν τις αδυναμίες τους και αυτοί, αν νιώσετε ότι η  σχέση με τον εαυτό σας ή αυτά που φοβάστε για το μέλλον δεν σας επιτρέπουν  να τα κάνετε όλα αυτά για την κόρη σας, μην διστάσετε να ζητήσετε μια βοήθεια για σας. δεν θα είναι αδυναμία, θα είναι ένα δώρο και προς αυτήν την μικρούλα.

Με κατανόηση,

Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου
Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια-Κράνιοθεραπεύτρια
Τηλ: 2610452456
Κιν: 6972350743
E-mail humantherapy.gr@gmail.com
Web: www.humantherapy.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ