Η διανυκτέρευση του/της νέου/ας συντρόφου στο σπίτι μαζί με τα παιδιά!

0

Μια από τις πιο περίπλοκες πτυχές της νέας σχέσης μετά το διαζύγιο έχοντας παιδιά, είναι το ν’ αποφασίσεις πότε και πόσο συχνά θα είναι ο νέος/η νέα σύντροφος παρών όταν είναι και τα παιδιά σου. Θα είναι μια από εκείνες τις σχέσεις που βρίσκεστε μόνο όταν τα παιδιά είναι με τον/την πρώην; Ή σταδιακά θα ξεκινήσει να μένει κάθε νύχτα μαζί σου καταλήγοντας να γίνει μέλος της οικογένειας σου; Ή κάτι ενδιάμεσο;

Την πρώτη νύχτα που ο σύντροφος μου διανυκτέρευσε στο σπίτι μου ενώ τα παιδιά μου ήταν και εκείνα εκεί, είχαμε κλείσει τα δυο χρόνια σχέσης. Ναι, δεν βιαστήκαμε καθόλου. Ανησυχούσα όλη τη νύχτα και δεν κοιμήθηκα ιδιαίτερα.»Επηρεάζει αυτό τα παιδιά μου;’ ‘Νιώθουν θλίψη που υπάρχει ένας άνδρας στο σπίτι μας που δεν είναι ο μπαμπάς τους;» αναρωτιόμουν, ενώ τα ίδια με είχαν παρακαλέσει να τον καλέσω να μείνει μια νύχτα. Αλλά και πάλι, ήμουν ράκος. Κατέληξα να κοιμηθώ μαζί με τον γιο μου στο δωμάτιο του και άφησα τον σύντροφο μου να κοιμηθεί στο κρεβάτι μου!

Δείτε σχετικά: Ο φίλος μου κοιμήθηκε πρώτη φορά σπίτι μου. Με τα παιδιά μου!

Συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι το άκρο της υπερπροστασίας αλλά έχω δει πολλές φορές το άλλο άκρο – τον γονέα που φέρνει την σχέση που έχει 2 βδομάδες στο σπίτι πρακτικά για να συζήσουν και η επιπολαιότητα μιας τέτοιας κίνησης, με κάνει ν’ ανατριχιάζω.

Οι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σε ότι αφορά τη διανυκτέρευση του/της νέου/ας συντρόφου στο σπίτι σου με τα παιδιά σου, είναι: 

 1. Το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από το χωρισμό.
 2. Πόσο καιρό έχεις σχέση με το άτομο αυτό.
 3. Την ηλικία των παιδιών σου
 4. Αν τα παιδιά σου έχουν προσαρμοστεί καλά στο διαζύγιο.
 5. Τι συμβαίνει στο σπίτι του/της πρώην συζύγου/συντρόφου. Τα παιδιά σου ήδη βιώνουν τις διανυκτερεύσεις του/της νέου/ας συντρόφου του άλλου γονιού;
 6. Αν τα παιδιά σου συμπαθούν πραγματικά τον καινούριο/την καινούρια σύντροφο σου.
 7. Πόσο σοβαρή είναι η σχέση σας; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο; Απλά διασκεδάζετε μαζί ή σκοπεύετε να παντρευτείτε;

Κατά τη γνώμη μου, η περίοδος μετά το διαζύγιο είναι εκείνη κατά την οποία δεν πρέπει να χειρίζεσαι εγωϊστικά  κάποια θέματα και πρέπει να επικεντρωθείς πραγματικά στα παιδιά σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείξεις ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της διανυκτέρευσης του/της συντρόφου σου και πότε κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.

Δεν είμαι ενάντια της διανυκτέρευσης και δεν περιμένω να κάνεις ότι έκανα εγώ αλλά εύχομαι να σκεφτείς καλά τα πράγματα πριν βρεθείς στο κρεβάτι με κάποιον/α ενώ τα παιδιά σου είναι στο διπλανό δωμάτιο.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διανυκτέρευσης:

Πλεονεκτήματα:

 1. Επιτρέπουν στα παιδιά να γνωρίσουν τον/την σύντροφο σου. Οπότε, αν είσαι σίγουρος/σίγουρη ότι θα καταλήξεις μ’ εκείνον/εκείνη, είναι ένας καλός τρόπος για να δεις πως θα είναι η ζωή σας μαζί.
 2. Οι διανυκτερεύσεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές. Τα παιδιά μου ακόμα με παρακαλούν να πω στον σύντροφο μου να μείνει μαζί μας τη νύχτα. Αγαπούν τον πατέρα τους πολύ αλλά το βλέπουν σαν κάτι διασκεδαστικό και διαφορετικό και περνούν καλά μαζί του. Νομίζω ότι αξίζω τα εύσημα επειδή δεν βιάστηκα να κάνω αυτό το βήμα και δεν γίνονται συχνά διανυκτερεύσεις.
 3. Το άτομο που διανυκτερεύει μπορεί να είναι μια θετική επιρροή για τα παιδιά σου, χωρίς να πάρει τον ρόλο της μαμάς ή του μπαμπά αλλά όντας ένα άλλο πρότυπο, το πρότυπο του ανθρώπου που θα τα υποστηρίξει στο μέλλον, κι αυτό είναι πολύ θετικό.

 Μειονεκτήματα:

 1. Τα παιδιά μπορεί ν’ αρχίσουν να δυσανασχετούν με τη νέα σχέση επειδή καταλαμβάνει μέρος του χρόνου του γονιού τους και μοιράζεται το κρεβάτι του, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης.
 2. Τι παράδειγμα δίνεις αν επιτρέπεις σε κάθε άνδρα/γυναίκα που κάνεις σχέση να διανυκτερεύει στο σπίτι σου; Αναρωτήσου πόσοι άνδρες/γυναίκες έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια από το σπίτι σου ενώ τα παιδιά σου ήταν εκεί.
 3. Τα παιδιά σου υπέφεραν ή υποφέρουν εξαιτίας του διαζυγίου. Δεν σε κατηγορώ που πήρες διαζύγιο απλά σου λέω πως είναι τα πράγματα. Τα παιδιά σου χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σου. Η διανυκτέρευση του/της συντρόφου σου, στερεί από τα παιδιά σου ένα μέρος από αυτή την προσοχή και το χρόνο που θα είχες για εκείνα.

Πιστεύω ότι οι διανυκτερεύσεις του/της νέου/ας συντρόφου στο σπίτι σου μαζί με τα παιδιά, είναι κάτι θετικό, αν έχεις βρει το σωστό άνθρωπο, την σωστή στιγμή και το χειριστείς κατάλληλα. Το να μιλήσεις ανοιχτά στα παιδιά σου και να τα κάνεις να νιώσουν μέρος της απόφασης είναι μια καλή ιδέα. Δεν λέω ν’ αφήσεις τα παιδιά σου να κυριεύσουν την προσωπική σου ζωή αλλά να τα κάνεις να νιώσουν ότι τα συναισθήματα τους στην συγκεκριμένη περίπτωση μετράνε.

Και τέλος, αν σχεδιάζεις να συνευρεθείς ερωτικά εκείνο το βράδυ, μην ξεχάσεις να κλείσεις και να κλειδώσεις την πόρτα του δωματίου σου, και να κρατάς χαμηλούς τους τόνους. Ξέρεις πόσο άβολο και ίσως και τραυματικό θα είναι για τα παιδιά σου να σε δουν ή να σε ακούσουν να κάνεις σεξ, ειδικά με κάποιον που δεν είναι ο γονιός τους;

Πηγή: http://www.divorcedgirlsmiling.com/