fbpx

Η ακροστιχίδα βοηθάει τα παιδιά που πενθούν

| 17 Ιανουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Όταν ένα μέλος της οικογένειας, ένας συμμαθητής ή ένας φίλος πεθαίνει, οι γονείς συχνά παραβλέπουν ή ακόμα και απορρίπτουν τα συναισθήματα θλίψης και πένθους, που αισθάνονται τα παιδιά μετά την απώλεια, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μπορείς να παίξεις ένα έξυπνο, διασκεδαστικό παιχνίδι με το παιδί σου, την “ακροστιχίδα”, που έχει σχεδιαστεί, για να το βοηθήσει να εκφράσει τη θλίψη του και να αντιμετωπίσει καλύτερα το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Οφέλη της Ακροστιχίδας


ADVERTISEMENT

Οι ενήλικες συχνά βρίσκουν παρηγοριά στο υπάρχον «δίκτυο υποστήριξης», δηλαδή σε άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους, που επιθυμούν να προσφέρουν το δώρο της φυσικής τους παρουσίας, όταν ο πενθών θέλει κάπου να μιλήσει. Λόγω της ηλικίας και της απειρίας τους, ωστόσο, πολλά παιδιά, αν και βαθύτατα πληγωμένα, δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να απευθυνθούν στους γονείς τους ή το δάσκαλό τους για βοήθεια (ή ίσως δεν αισθάνονται άνετα να το κάνουν). Η Ακροστιχίδα όχι μόνο προσφέρει έναν δημιουργικό τρόπο για το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του σχετικά με την απώλειά του, αλλά μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την ανοιχτή ανταλλαγή σκέψεων, αναμνήσεων και συναισθημάτων, αναγκαία πολύ συχνά στην υγιή αντιμετώπιση της θλίψης.

Επιπλέον, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα ζωής σχετικά με την πραγματικότητα του θανάτου και πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, κάτι που θα ωφελήσει το παιδί στο μέλλον, όταν βιώσει κάποιον άλλο θάνατο.

Πώς να παίξετε την Ακροστιχίδα


ADVERTISEMENT

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Λευκό ή έγχρωμο χαρτί
  • Μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους, κηρομπογιές
  • Κόλλα, κολλητική ταινία, ψαλίδι, γκλίτερ κλπ. σε περίπτωση, που το παιδί σου επιθυμεί να διακοσμήσει περαιτέρω το έργο του

Η δραστηριότητα αυτή είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω. Ο απαιτούμενος χρόνος είναι τουλάχιστον 30 αθόρυβα, χωρίς διακοπές λεπτά, αλλά ιδανικά μια ώρα.

Πώς να παίξετε: Φώναξε το παιδί σου να παίξει μαζί σου στο τραπέζι με τα υλικά να είναι ήδη τοποθετημένα εκεί. Εξήγησέ του ότι θα κάνετε ένα ειδικό αφιέρωμα στο άτομο, που πέθανε γράφοντας το όνομά του κάθετα σε ένα φύλλο χαρτιού, πριν χρησιμοποιήσετε το κάθε γράμμα του ονόματός του, για να γράψετε οριζόντια μια νέα λέξη, που θα αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που αυτό το άτομο είχε ή κάποιο συναίσθημα του παιδιού απέναντι σε αυτό το άτομο.

Αν το παιδί σου δυσκολεύεται να σκεφτεί έναν όρο ή μια φράση, που να ταιριάζει σε κάποιο γράμμα της ακροστιχίδας, ζήτησέ του να περιγράψει τα συναισθήματά του για τον αποθανόντα και στη συνέχεια καν’ του κανα δυο προτάσεις χωρίς να του υπαγορεύσεις τί να γράψει. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να δώσεις την ευκαιρία στο παιδί σου να εκφράσει αυτό, που αισθάνεται και, τελικά, να μιλήσει για αυτά τα συναισθήματα μαζί σου και όχι να ολοκληρωθεί γρήγορα το project ή να το αποσπάσεις προσωρινά από τη θλίψη του, δίνοντάς του κάτι να κάνει.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στις λέξεις ή τις φράσεις, που θα επιλέξει, εάν δυσκολεύεται να σκεφτεί κάτι κ.λπ. και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις αυτές τις παρατηρήσεις ως μέσο, για να αρχίσεις μια συζήτηση μαζί του, που θα ενθαρρύνει την ανοικτή έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων.

Αφού τελειώσει, ρίξε μια ματιά στο δημιούργημά του και συνεχίστε (ή ξεκινήστε) μια συζήτηση, όπως γιατί στο γράμμα «Π» έβαλε τη λέξη Πόνος και στο «Κ» τη λέξη Κλάμα. Σκοπός είναι να ενθαρρύνεις το παιδί σου να μοιραστεί τις σκέψεις του, γεγονός που μεταδίδει ένα ισχυρό μάθημα ζωής: είναι απολύτως φυσικό να μιλάμε για το θάνατο ενός αγαπημένου, για να αποκτήσεις έτσι κι εσύ μια εικόνα της απόκρισης της θλίψης του παιδιού σου στον πρόσφατο θάνατο και να του δώσεις να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του.

Τέλος, μετά τη συζήτηση, μπορείς να προτείνεις στο παιδί σου μερικές ιδέες, για να συνεχίσει τη διακόσμηση του έργου του ή τί να το κάνει. Μπορείτε, για παράδειγμα, να το τοποθετήσετε σε ένα καδράκι και να το κρεμάσετε κάπου μέσα στο σπίτι σας ή να το κάνετε δώρο σε κάποιον άλλο, που πονάει εξίσου, να το αναρτήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να το βάλετε σε ένα κουτάκι και να το φυλάξετε.

Πηγή: verywell.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ