fbpx

Γιατί το παιδί μου είναι “αγγελούδι” με τους ξένους αλλά μέσα στο σπίτι είναι θηρίο;

ADVERTISEMENT

«Τι γλυκό παιδάκι που έχετε, πόσο καλό και ήρεμο είναι… σκέτο αγγελούδι! Πόσο τυχερή είστε!»

Και εσείς αναρωτιέστε αν μιλάνε για το δικό σας παιδί και πως μάλλον το έχουν μπερδέψει με κάποιο άλλο… Δεν γίνεται να σας λένε όλοι τι γλυκό παιδάκι και πόσο υπάκουο και ευγενικό είναι, να εκθειάζουν τους καλούς του τρόπους, ευχόμενοι να ήταν έτσι και το δικό τους! Τι συμβαίνει λοιπόν και αυτός ο γλυκός άγγελος μετατρέπεται σε κόκκινο διαολάκι ή καλικαντζαράκι των ημερών, που σας βγάζει την ψυχή όταν είστε οι δυο σας στο σπίτι; Γιατί δεν σας ακούει; Γιατί βγάζει γλώσσα και είναι διαρκώς αντιδραστικό; Είναι σαν να μεταμορφώνεται σε κάποιο άλλο…

Και όμως είναι το δικό σας παιδί, μέσα και έξω από το σπίτι. Δεν είναι κάτι τόσο τραβηγμένο, συμβαίνει. Άλλωστε, είναι γεγονός πως στο σπίτι και με τους δικούς μας ανθρώπους νιώθουμε πολύ πιο άνετα να συμπεριφερθούμε ελεύθερα, χωρίς ιδιαίτερα «πρέπει»…


ADVERTISEMENT

Αν δεν σας ακούει καθόλου και λειτουργεί σαν να είναι «θυμωμένο» μαζί σας, αναρωτηθείτε μήπως είστε εσείς θυμωμένη μαζί του, πιεστική, αντιδραστική ή δεν του δίνετε την ανάλογη σημασία που χρειάζεται. Είναι γεγονός πως τα παιδιά καθρεφτίζουν την συμπεριφορά των γονιών τους. Εσείς πως του συμπεριφέρεστε; Μήπως λοιπόν αντιγράφει δικά σας κομμάτια;

Η σχέση με τον σύντροφό σας επίσης, πως είναι; Μήπως έχετε συγκρούσεις και υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι; Μήπως εκείνο συμμετέχει με το πρέπει να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου και να κάνει τον πυροσβέστη; Πολλές φορές τα παιδιά προσπαθούν – χωρίς να ζητηθεί από τους γονείς – να τραβήξουν τη προσοχή πάνω τους, ώστε οι γονείς να ασχοληθούν μαζί τους και να πάψουν να τσακώνονται.

Μήπως ο άλλος γονιός έχει φύγει (επαγγελματικά ταξίδια με μεγάλη χρονική διάρκεια, διαζύγιο, θάνατος); Μπορεί να περνάει το πένθος της απώλειας και να είναι θυμωμένο – ο θυμός αποτελεί στάδιο του πένθους. Ακόμη μπορεί μέσα στην εσωτερική του σύγχυση να σας θεωρεί υπεύθυνη για παράδειγμα που έφυγε ο μπαμπάς του, δεν σας άντεξε γιατί του φωνάζατε ή τον διώξατε εσείς.

Μήπως είναι φορτωμένο με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και γυρίζει σπίτι κουρασμένο και εξαντλημένο; Σε αυτή την περίπτωση η υπερένταση βγάζει νευρικότητα και αντιδραστική συμπεριφορά.

Μήπως αποκτήσατε και άλλο παιδί και απλά …ζηλεύει; Συχνά βλέπουμε, κυρίως στο πρώτο παιδί, πως δεν μπορεί εύκολα – στην αρχή τουλάχιστον – να το διαχειριστεί, εφόσον νιώθει πως χάνει τα πρωτεία και κινδυνεύει ο «θρόνος» του να τον αρπάξει αυτό το μικρό μωρό που όπως φαίνεται του κλέβει και την προσοχή που είχε ως τώρα αλλά και τους γονείς του και αργότερα και το δωμάτιο και τα παιχνίδια του και …και …και…


ADVERTISEMENT

Μήπως με τον τρόπο του ζητάει να του βάλετε όρια; Τα όρια δίνουν μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στο παιδί, όταν ο γονιός δεν μπορεί να τα θέσει (στην ουσία τα βάζει στον εαυτό του, άσχετα αν φαίνεται πως τα βάζει σε εκείνο) εκείνο κάνει ότι μπορεί για να τα προκαλέσει με τη συμπεριφορά του! Επίσης, όταν υπάρχει το όριο, αρχίζει και το διαπραγματεύεται – μία υγιής διαδικασία – μέσα από την ασφάλεια που του παρέχει.

Όπως και να έχει και όποιοι και να είναι οι λόγοι, το πρώτο που έχετε να κάνετε, είναι να προσπαθήσετε να το πλησιάσετε, γλυκά και ήρεμα, να συζητήσετε μαζί του, να το ρωτήσετε πως νιώθει, αν του συμβαίνει κάτι, τι θα ήθελε για να είναι πιο ήρεμο και στο σπίτι, πως εξηγεί το ίδιο τη συμπεριφορά του αυτή, κλπ. Έχετε στο μυαλό σας πως γνωρίζει ποιο είναι το «σωστό» και ποιο όχι, εφόσον έξω από τα σπίτι γνωρίζει τελικά πολύ καλά πώς να συμπεριφέρεται από τη μία αλλά και πώς να ελέγχει τη συμπεριφορά του και τον εαυτό του.

Τα παιδιά να ξέρετε, αν βρείτε τον τρόπο να τα πλησιάσετε θα σας ανοιχτούν σχετικά εύκολα, εφόσον στην ουσία αυτό για το οποίο παλεύουν και αγωνίζονται, έστω και με λάθος τρόπους για εμάς τους μεγάλους, είναι η αποδοχή, η αναγνώριση, η αγάπη και η αγκαλιά του γονιού!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ