fbpx

Γιατί το παιδί μου δεν ζητάει τον πατέρα του;

| 3 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Ο γονεϊκός ρόλος είναι ένας ρόλος που οφείλουμε να κερδίσουμε και δε μας δίνεται απλά και μόνο λόγω της γέννησης ενός παιδιού. Το τι σημαίνει ωστόσο γονιός, είναι εντελώς διαφορετικό για τον καθένα όπως επίσης και ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται κάθε παιδί. Αρκεί να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας και θα κατανοήσουμε πως εκφράζεται η γονεϊκότητα μας αλλά και πως γίνεται αντιληπτή από το παιδί. Όταν ένα παιδί δε μας αναζητά, οφείλουμε να αναζητήσουμε τα αίτια πρωτίστως στη δική μας συμπεριφορά αλλά και την από κοινού άσκηση του γονεϊκού ρόλου.

Μετά το διαζύγιο, ο γονιός που συνήθως καλείται να αφήσει τη μέχρι τότε οικογενειακή εστία, είναι ο πατέρας. Ο πατέρας καλείται να ακολουθεί μεγαλύτερο πρόγραμμα στην επαφή του με τα παιδιά και να αποκτήσει πολλές φορές απλά βοηθητικό ρόλο. Η απόσταση μεταξύ πατέρα και παιδιού ολοένα και μεγαλώνει ώσπου παγιώνεται και αποτελεί πλέον γεγονός.  Το παιδί δεν ζητάει τον πατέρα του και πολλές φορές αρνείται και να τον δει.

Τι είναι όμως αυτό που απομακρύνει το παιδί από τον πατέρα; Γιατί το παιδί δε νιώθει την ανάγκη να τον δει ; Ή μήπως νιώθει την ανάγκη αλλά για κάποιους λόγους αρνείται να την εκφράσει;


ADVERTISEMENT

Οι καταστάσεις που συνήθως οδηγούν στη συναισθηματική απομάκρυνση κυρίως παιδιού και πατέρα είναι αρκετές και πολλές φορές συνυπάρχουν και συντηρούν ένα φαύλο κύκλο.

  1. Η μητέρα δεν έχει αποδεχτεί την κατάσταση και αντανακλά τον αρνητισμό της στο παιδί. Αυτό μπορεί να συμβεί «ανοιχτά», κατηγορώντας τον πατέρα του παιδιού και επηρεάζοντας το δεύτερο έναντι του πρώτου. Μπορεί να λάβει χώρα ωστόσο και έμμεσα όπως να μην εκφράζει καθόλου συναίσθημα για τον πατέρα, να μη γίνεται καμία αναφορά σε αυτόν, να δημιουργεί ένα πλαίσιο συμβίωσης με το παιδί έτσι ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται ο πατέρας.
  1. Ο πατέρας δε βλέπει συχνά το παιδί του, είτε γιατί όντως δεν επιθυμεί, είτε γιατί ο χρόνος δεν τον αφήνει επειδή δημιούργησε νέα οικογένεια. Μπορεί να νιώθει παραγκωνισμένος από τα παιδιά του, ανεπαρκής και να μην επιδιώκει και ο ίδιος να δει το παιδί του. Μπορεί ο πατέρας να νιώθει ενοχικός απέναντι στο παιδί λόγω της κατάστασης, είτε δεν έχει χειριστεί το διαζύγιο, τα συναισθήματα του και τη νέα πραγματικότητα.
  1. Το παιδί δεν έχει λάβει την απαραίτητη αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια του διαζυγίου. Δεν ενημερώθηκε, δε συμμετείχε στις διαδικασίες και απλά του το ανακοίνωσαν. Νιώθει θυμό και πιθανά δεν έχει κατανοήσει την αποχώρηση του πατέρα από το σπίτι. Μπορεί επίσης να νιώθει συνυπεύθυνο για την όλη κατάσταση του διαζυγίου.
  1. Το παιδί μπορεί απλά και μόνο να έχει προσκόλληση στη μητέρα λόγω της αναπτυξιακής φάσης στην οποία βρίσκεται (μετά τον 7ο μήνα και πριν τα 3 περίπου έτη κορυφώνεται η προσκόλληση στο γονέα τροφό) και κυρίως γιατί το παιδί τείνει να «προσκολλά» στο γονέα – τροφό, στο γονέα δηλαδή με τον οποίο περνάει τον περισσότερο χρόνο (συνήθως τη μητέρα).
  1. Η σχέση του πατέρα με το παιδί διακατέχεται από έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας που πιθανά υπήρχε και πριν το διαζύγιο. Κάτι για το οποίο οφείλει ο πατέρας να αναζητήσει σε δικά του ζητήματα. Μπορεί να ήταν αυστηρός ή ακόμη και κακός και το παιδί να νιώθει φόβο κοντά του.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Καταρχήν να βεβαιωθούμε ότι είναι επιθυμία και του πατέρα να έρθει πιο κοντά με το παιδί του καθώς και ότι και οι δύο γονείς έχουν χειριστεί τα δικά τους συναισθήματα. Το παιδί δε βιώνει καυγάδες, διαφωνίες και δεν καλείται να πάρει το μέρος ενός εκ των δύο γονέων. Συζητάμε με το παιδί και το βοηθάμε να εκφράσει τα συναισθήματα του. Το βοηθάμε να απενοχοποιηθεί αλλά και να απενοχοποιήσει τον πατέρα, αναφορικά με το διαζύγιο. Είμαστε θετικά προσκείμενοι απέναντι στον πατέρα. Του δίνουμε «χώρο» και χρόνο» και διατηρούμε την ύπαρξη του ζωντανή ακόμη και στην απουσία του.

Ο πατέρας έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού. Γνωρίζει την καθημερινότητα του παιδιού. Γονείς και παιδιά συνυπάρχουν και συναποφασίζουν για την καθημερινότητα. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να έχουμε «λύσει» πρωταρχικώς τα δικά μας ζητήματα ως γονείς.


ADVERTISEMENT

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ