Φέτος τα Χριστούγεννα δεν έχει άλλα παιχνίδια. Το παιδί μου δεν θέλει δώρα, θέλει αναμνήσεις!

0

Το παιδί μου είναι 19 μηνών και έχει τόσα παιχνίδια, που καταντάει αηδία όλο αυτό. Έρχονται παππούδες; Παιχνίδια. Έρχονται γιαγιάδες; Παιχνίδια. Έρχονται θείοι, θείες, συγγενείς, φίλοι; Παιχνίδια. Κάθε δωμάτιο στο σπίτι μας έχει παιχνίδια, μπαλίτσες, βαλιτσάκια καλλυντικών και κούκλες. Είναι κυριολεκτικά παντού.

Έχει τόσα πολλά παιχνίδια, που δεν το καταλαβαίνει, αν χάσει κάποιο. Με το ζόρι κρατιέμαι να μην τα τσουβαλιάσω μια μέρα να τα πετάξω όλα. Έτσι, φέτος τα Χριστούγεννα, δεν έχει άλλα παιχνίδια.

Δεν είμαι καμιά τσιγκούνα. Δεν τίθεται θέμα οικονομίας ή έλλειψης χρημάτων. Η αλήθεια είναι, ότι αγαπώ τα Χριστούγεννα, τον Άγιο Βασίλη, αγοράζω πολλά δώρα για εκείνους, που αγαπώ, μαζευόμαστε όλοι σπίτι μου για ρεβεγιόν και διασκεδάζουμε μέχρι το πρωί. Όλη αυτή η εποχή είναι μια μαγική εποχή του χρόνου για μένα.

Και θέλω να τη διατηρήσω έτσι χωρίς να το παρακάνω με τα δώρα. Δεν θέλω να παίρνω τηλέφωνο τα σόγια ή να στέλνω μηνύματα σε όσους μας επισκεφτούν λέγοντάς τους, ότι το παιδί είναι τίγκα στα παιχνίδια και να μην φέρουν άλλα, αλλά η κατάσταση έχει παραγίνει.

Το κουτί με τα παιχνίδια είναι σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Μερικά είναι ανέγγιχτα. Το δωμάτιό της έχει περισσότερα παιχνίδια απ’ όσα έχει όλο το σπίτι, αλλά εκείνη τα βαριέται και δεν παίζει ποτέ σχεδόν μαζί τους. Προτιμά να κάθεται στην κουζίνα μαζί μου και να μου ανακατεύει τα κουζινικά. Είναι τόσο ειρωνικό, που μου έρχεται να γελάσω.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο δεν θέλω οι φίλοι και η οικογένειά μου να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε παιχνίδια, με τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να παίξει το παιδί μου.

Για να είμαι ειλικρινής, αντί να πάρω στο παιδί μου περισσότερα παιχνίδια, προτιμώ να του πάρω κάτι, που να έχει περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερο νόημα.

Ορισμένες ιδέες είναι:

-Μια εκδρομούλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα της έκανε μεγαλύτερο καλό και θα μάθαινε περισσότερα. Θα δει τα δελφινάκια να κάνουν τα κόλπα τους, θα περπατήσουμε στα ωραία μονοπάτια του Πάρκου και θα κάνουμε ένα ωραιότατο πικνίκ σε ένα από τα κιόσκια του χώρου.

-Βιβλία. Χίλιες φορές βιβλία. Πιο πολύ θα τα εκτιμήσει και θα την ωφελήσουν.

– Παιδικές ταινίες: Οι κλασικές ταινίες της Disney είναι πάντα αγαπημένες, ακόμα και για μένα, που δεν είμαι παιδί. Είναι αθώες και έχουν σημαντικά μηνύματα να περάσουν στα παιδιά, όπως ότι το καλό πάντα νικάει στο τέλος και ότι αν είσαι καλό παιδί, δεν λες ψέματα και δεν κάνεις ζαβολιές, η τύχη σου θα σε βοηθήσει και όλα θα πάνε καλά. Αγαπημένες μας ταινίες είναι η Πεντάμορφη και το τέρας, οι Αριστόγατες, ο Βασιλιάς των Λιονταριών και ο Αλαντίν.

Το πιο σημαντικό είναι να έχει όμορφες αναμνήσεις το παιδί σου μεγαλώνοντας. Από μια ηλικία και μετά, δεν θα θυμάται τα παιχνίδια, αλλά τα Χριστούγεννα σαν οικογενειακή γιορτή. Θα θυμάται τη γιαγιά του, που ήρθε και το πήρε, για να το πάει σε μια χριστουγεννιάτικη παράσταση και τον παππού του, που όταν του είπε τα κάλαντα, χάρηκε τόσο πολύ, που του έδωσε ολόκληρο πενηντάευρο. Αυτές είναι αναμνήσεις, που διαρκούν μια ζωή, όχι τα υλικά αντικείμενα.

Δεν θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει έχοντας υπερβολικό αριθμό παιχνιδιών. Θέλω να μεγαλώσει με υπερβολική αγάπη και αναμνήσεις.

Αντί να τρέξω να του πάρω το καλύτερο δώρο, για να το βάλω κάτω από το δέντρο φέτος, θα κοιτάξω, αν το παιδί μου έχει όσα απαιτούνται, για να αποκτήσει αναμνήσεις, που θα αντέξουν στο χρόνο.

Σίγουρα θα βάλουμε κάτι κάτω από το δέντρο, παιδί είναι. Αυτό, όμως, που με ενδιαφέρει είναι η κόρη μου να είναι καλά, να μεγαλώσει με αγάπη και στοργή και να θυμάται μόνο ωραία πράγματα από τις γιορτινές ημέρες και όχι πόσα δώρα της έφερε ο Άγιος Βασίλης.

Πηγή: scarymommy.com