fbpx

Έβαλε τον φίλο της στο σπίτι αμέσως μετά το διαζύγιο. Τί θα κάνω με το παιδί;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας…Ή πρώην σύζυγος μου ζήτησε να χωρίσουμε γιατί είχε βρει κάποιον άλλο τον οποίο τον έβαλε στο σπίτι τον πρώτο κιόλας μήνα…και μετά από 3-4 συζούν κιόλας. Το θέμα είναι ότι αφήνει μόνο του το παιδί μαζί του κι ο μικρός μου κάνει παράπονα ότι εκείνος τον μαλώνει και τον αφήνει μόνο του στο δωμάτιο του. Όταν της το ανεφερα μου είπε ότι της λέει ότι κι εγώ τον μαλωνω. Το πρόβλημα είναι ότι εγω δεν θέλω να έχει επαφές με το παιδί μου…..

Απαντάει η ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου  


ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο είναι ένα σοβαρό και επώδυνο γεγονός που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλη την  οικογένεια . Κύριος αποδέκτης είναι  το παιδί που ποτέ δεν φανταζόταν ότι οι γονείς του θα χωρίσουν ακόμη και αν υπήρχαν εντάσεις μέσα στο σπίτι . Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο  για να αποδεχθούν την ανακοίνωση του διαζυγίου , να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα δηλαδή το να μένουν μόνο με τον ένα γονιό και να συναντούν τον άλλο κάποιες φορές   ,να εδραιώσουν τη σχέση με τον απόντα γονιό κλπ. Αυτά αποτελούν ευαίσθητες διεργασίες που διαρκούν αρκετό διάστημα που διαφέρει από παιδί σε παιδί .

Στην περίπτωση που μας αναφέρετε αν κατάλαβα καλά μετά από 3-4 μήνες  αφότου χωρίσατε η πρώην σύζυγός σας προχώρησε σε συγκατοίκηση. Τι να σας πω , θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σύντομο το διάστημα που μεσολάβησε από το χωρισμό σας και δεν έχει υπάρξει ο χρόνος μετάβασης από τη μια συνθήκη στην άλλη για το παιδί σας.  Το παιδί δεν έχει καν προλάβει να διαχειριστεί το διαζύγιο και ξαφνικά εμφανίζεται η μητέρα του με έναν άλλον άνδρα έστω στα πλαίσια του φίλου.  Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση στο παιδί  με αρνητικές συνέπειες στο ψυχισμό του.

Κάθε διαζευγμένος γονιός έχει δικαίωμα να κάνει ότι επιθυμεί στη ζωή του , εξάλλου όλοι δικαιούνται μια άλλη ευκαιρία . Η προσωπική του ζωή όμως πρέπει να  παραμένει μακριά  από τα παιδιά. Φέρνουμε σε επαφή το παιδί με μια σχέση που κρίνουμε ότι είναι σοβαρή, με τρόπο σταδιακό και με μια μεθοδολογία , αφού πρώτα έχει επεξεργαστεί το διαζύγιο . Δηλαδή τα παιδιά χρειάζονται χρόνο , δεν λειτουργούν όπως εμείς οι ενήλικες. Είναι ευνόητο ότι ο νέος σύντροφος θα έχει διακριτικό ρόλο στη ζωή του παιδιού.  Συζητήστε με ηρεμία με τη πρώην σύζυγό σας για το θέμα αυτό και απευθυνθείτε μαζί σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να γίνουν σωστοί χειρισμοί με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού σας.


ADVERTISEMENT

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ