fbpx

Επιθετικός/ή πρώην: Πώς να προστατέψεις τα παιδιά σου!

| 15 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

Όταν τα ζευγάρια που χωρίζουν έχουν παιδιά, η σχέση μεταξύ τους δεν τελειώνει, πράγμα που δυσκολεύει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν τη ζωή τους επειδή τα παιδιά τους, τους συνδέουν για μια ολόκληρη ζωή. Δεν πρέπει μόνο ν’ ασχοληθείς με τον/την πρώην σύντροφο/σύζυγο, αλλά συχνά πρέπει να ασχολείσαι με όλες τις πτυχές του/της που ήταν και οι λόγοι για τους οποίους  ήθελες να χωρίσεις. Μερικές φορές είναι αδύνατο να μην αντιδράσεις αλλά υπάρχουν τρόποι για να βρεις τον αυτο-ελέγχο που χρειάζεσαι, σε μια προσπάθεια να προστατεύσεις τα συναισθήματα των παιδιών.

10 Τρόποι για ν’ αντιμετωπίσεις έναν/μία επιθετικό/ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο 


ADVERTISEMENT

Σύντομη επικοινωνία για τα γεγονότα: Να επικοινωνείς με τον/ την πρώην σου, αποκλειστικά και μόνο για να μοιράζεσαι τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα των παιδιών. Κάνε ό, τι μπορείς για να μην δείχνεις τα συναισθήματά σου μπροστά στα παιδιά. Μείνε στα γεγονότα, να είσαι σύντομος/σύντομη και να έχεις όσο γίνεται, μια τυπική επικοινωνία μαζί του/της.

 

Μη συζητάτε για τα χρήματα: Κρατήστε τα οικονομικά μέρη του διαζυγίου σας μακριά σας. Τα οικονομικά θέματα θα προκαλέσουν μόνο άγχος, ανησυχία και στενοχώρια στα παιδιά.


ADVERTISEMENT

 

Ιδιωτικότητα: Επικοινώνησε όσο μπορείς γραπτώς, έτσι ώστε να έχεις μια σειρά από έγγραφα, τα οποία εάν στο μέλλον είναι απαραίτητο θα μπορείς να μελετήσεις με τον/τη δικηγόρο σου και να προσκομίσεις αν για κάποιο λόγο χρειαστεί. Αυτό θα σου επιτρέψει να αποφύγεις οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης μπροστά στα παιδιά.

 

Αυτοέλεγχος: Εάν ο/η πρώην σου αντιδρά επιθετικά στις απόπειρες επικοινωνίας σου μαζί του/της, ξαναδιάβασε αυτό που έστειλες ώστε να δεις αν μοιράστηκες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και εάν ναι, μην ανταποκριθείς στην επίθεση. Αν έλαβες ένα μήνυμα στο κινητό ή ένα e-mail με το οποίο προσπαθεί να σε προκαλέσει για να καβγαδίσετε και τα παιδιά σου είναι μπροστά, προσπάθησε να ελέγξεις τα συναισθήματα σου. Τα συναισθήματά των παιδιών σου είναι πιο σημαντικά από αυτό που δεν μπορείς να λύσεις με τον/την πρώην σου εκείνη τη στιγμή.

 

Αυτογνωσία: Να έχεις πάντα επίγνωση των προσπαθειών που κάνει και των μέσων που χρησιμοποιεί ο/η πρώην σου για να σε αναστατώσει και να σε κάνει ν’ αντιδράσεις. Προετοίμασε τον εαυτό σου ώστε να μπορέσεις ν αποφύγεις να πέσεις στην παγίδα του/της και ν’ αντιδράσεις ή να τον/την κριτικάρεις μπροστά στα παιδιά.

 

Να σέβεσαι το πρόγραμμα επικοινωνίας του/της με τα παιδιά: Απόφυγε όσο μπορείς, να ζητάς χάρες από τον/την πρώην σου, όπως η εναλλαγή Σαββατοκύριακων, καθώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο μέλλον, ως ένας τρόπος για να δημιουργηθεί σύγκρουση. Η συνέπεια είναι το καλύτερο πράγμα για τα παιδιά σας, ώστε να βιώνουν τις λιγότερες δυνατές αλλαγές, έτσι ώστε να διατηρήσουν μια προβλεψιμότητα στη ζωή τους.

 

Να σέβεσαι τον χρόνο της επίσκεψης: Όταν τα παιδιά σου είναι με τον/την πρώην σου περιόρισε την επαφή σου μαζί τους σε μία φορά την ημέρα. Σεβάσου το χρόνο τους με τον άλλο γονέα και υποστηρίξε αυτή τη σχέση.

Να εξαλείψεις τις εντάσεις προς όφελος των παιδιών: Αν τα παιδιά σου έχουν αθλητικές ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που περνάνε με τον/την πρώην σου να μην πηγαίνεις και εσύ μαζί. Να παρευρεθείς σε τέτοιες δραστηριότητες στο δικό σου χρόνο με τα παιδιά. Να παραστείς όμως σε όλους τους αγώνες και στις μεγάλες εκδηλώσεις με σεβασμό και χωρίς να είσαι ανταγωνιστικός/ανταγωνιστική προς τον/την πρώην σου αν είστε και οι δυο παρόντες. Τα παιδιά σας θα πρέπει να είναι σε θέση να επικεντρωθούν στις δραστηριότητες τους και όχι στο δράμα των γονιών τους.

Να έχεις ακεραιότητα: Να αντιμετωπίζεις τον/την πρώην σου ευγενικά, ώστε να δείχνεις στα παιδιά σου ότι μπορείς να είσαι ευγενικός/ευγενική, ώριμος/ώριμη και μπορείς να συμπεριφερθείς με σεβασμό στον άλλο γονιό. Αυτό μειώνει τις άβολες εντάσεις και τη δημιουργία συγκρούσεων ενώ δίνει το καλό παράδειγμα στα παιδιά.

Ν’ ανησυχείς για τη δική σου ζωή: Άφησε τον/την πρώην σου να είναι όποιος/όποια θέλει να είναι, καθώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ελέγξεις αυτό. Να είσαι ο εαυτός σου, κοίτα τη δική σου ζωή και να σέβεσαι τα συναισθήματα των παιδιών σου. Δώσε έμφαση στο συμφέρον των παιδιών σου και επικεντρώσου στο δικό σου συμφέρον. Αν τα παιδιά σου, σου κάνουν ερωτήσεις, απάντησέ τους με ειλικρίνεια. Δεν είναι καλό για κανέναν να μένει προσηλωμένος στον αρνητισμό. Άφησε πίσω την ανάγκη σου για έλεγχο, την ανάγκη σου να υπερασπιστείς και να πολεμήσεις.

Εάν ο/η πρώην σου επιλέξει να μείνει συνδεδεμένος/η μαζί σου, μέσω του μίσους (είτε φανερά ή κρυφά), ας το κάνει. Η αγάπη ενώνει και η αρνητικότητα διαιρεί. Μείνε ευγενικός/ή, ώριμος/η και γεμάτος/η αγάπη γιατί αυτό κάνει τη κατάσταση, ασφαλή για τα παιδιά σου. Αγάπησε τα παιδιά σου, δημιουργώντας όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις στη ζωή τους. Η αλήθεια για τον/την πρώην σου θα έρθει στην επιφάνεια εν καιρώ και είναι καλύτερο για εκείνα να την ανακαλύψουν μόνα τους, απ’ ότι να προσπαθήσεις εσύ να τους τη δείξεις!

Ένα μικρό μήνυμα για τη ζωή: Όταν φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας και τα συναισθήματα μας, διδάσκουμε ανάλογα τα παιδιά μας και τους δείχνουμε ένα καλό πρότυπο, παρακινώντας τα έτσι να κάνουν και να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στη ζωή!

Συγγραφέας: Sherrie Campbell
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ