Μετά το διαζύγιο σταμάτησα να βλέπω παιδί μου. Τώρα πώς να επανορθώσω;

0

«Ονομάζομαι Ηλίας και είμαι χωρισμένος με ένα αγοράκι 8 ετών που μένει με τη μητέρα του. Είμαστε χωρισμένοι 5 χρόνια και έχουμε βγάλει συναινετικό, με τη συμφωνία να δίνω 300 ευρώ διατροφή και να το παίρνω κάθε 15 μέρες. Όμως εγώ μετά το διαζύγιο έπαθα βαριά κατάθλιψη και έμπλεξα με ουσίες. Δεν είχα σταθερή δουλειά και για πολύ καιρό ήμουν άνεργος. Δεν ήμουν συνεπής στις υποχρεώσεις μου και δεν έπαιρνα ούτε ένα τηλέφωνο το παιδί, πόσω μάλλον να το πάρω σπίτι μου. Ο σύντροφος που έχει η πρώην σύζυγος τώρα, φωνάζει στο παιδί μου δεν ξέρω βέβαια αν το βαράει. Είμαι καθαρός και η θεραπεία μου πάει καλά. Το παιδί μου όμως τον τελευταίο χρόνο το έχω δει όλο κι όλο 4 φορές. Μπορώ να επανορθώσω και να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο; Πώς μπορώ να αποκαταστήσω τις σχέσεις μου μαζί του και πώς να ξεκινήσω;»

Ηλίας

Απαντάει ο Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής κύριος Σωτήρης Παπαλάμπρος

Συγχαρητήρια καταρχήν για τον αγώνα σου και για την επάνοδο σου. Φαίνεται ότι έχεις κάνει σημαντικά βήματα σε σύντομο διάστημα.Δε χρειάζεται να βιάζεσαι όμως τώρα..Όσο καλύτερα αισθάνεσαι εσύ τόσο θα βελτιώνονται οι σχέσεις με το παιδί. Κατανοώ την ανυπομονησία αλλά δε χρειάζεται βιασύνη.Σημαντικό είναι στις συναντήσεις σας να εκφράσεις το πόσο τον αγαπάς χωρίς να του ζητάς κάτι και να τον κάνεις να θεωρήσει ότι είσαι και φίλος του καλλιεργώντας και ενισχύοντας περισσότερο ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ανιδιοτελούς  αποδοχής. Αυτό έχει ανάγκη το παιδί και θα ανταποκριθεί σ’αυτό.

Μπορείς να του ζητήσεις συγνώμη που απομακρύνθηκες και να του εξηγήσεις ότι αυτό δε σημαίνει ότι δεν το αγαπάς και από εδώ και πέρα υπόσχεσαι ότι θα είσαι δίπλα του με σταθερότητα. Προσπάθησε να αποβάλλεις τις ενοχές για ότι συνέβη (από όσα αναφέρεις δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο το χρονικό διάστημα που απομακρυνθήκατε) και συνέχισε τη θεραπεία η οποία θα σε βοηθήσει τόσο ατομικά-εξελικτικά όσο και στη σχέση με το παιδί.

Αναφορικά με το ζήτημα της βίας που θέτεις ίσως να έχει να κάνει και με τη δική σου βιασύνη να αποκαταστήσεις την επαφή που μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο με το παιδί (αυτό θα το δείς στη θεραπεία σου). Αν όμως διακρίνεις με σιγουριά κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να συζητηθεί με την πρώην γυναίκα σου μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας για το καλό του παιδιού. Αν δεν αποδώσουν καρπούς κάποιες τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσεις είναι ότι είσαι σε ανοδική πορεία και τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο συνεχίζεις την θεραπεία σου. Ό,τι συνέβη  δε μπορεί να αλλάξει αλλά αλλάζει ο τρόπος που το χωράμε μέσα μας όσο προχωράμε στη ζωή μας.

Εύχομαι ότι καλύτερο!

Σωτήρης Παπαλάμπρος
Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Νεότητος 4Α, Ηράκλειο Αττικής
Τηλέφωνο:  6936 886280
Email: spapal_hr@yahoo.gr

Ο κύριος Σωτήρης Παπαλάμπρος, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.