fbpx

Το παιδί δεν αναγνωρίζει τον μπαμπά του γιατί τον βλέπει σπάνια. Είναι σωστό να το παίρνει σπίτι του;

| 20 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Είμαι σε διάσταση περίπου 3 μήνες, και έχω ένα μωρό 3 μηνών. Ζήτησα διαζύγιο όταν το μωρό ήταν 6 ημερών, γιατί με μείωνε καθημερινά και όποτε διαφωνούσαμε σε κάτι, με έβριζε αισχρά. Δεν τον σταμάτησε ούτε η εγκυμοσύνη, ούτε η κούραση μου τις πρώτες μέρες, με το μωρό στο σπίτι. Έχει οριστεί προσωρινά η επιμέλεια, και ένα ποσό για τη διατροφή. Ζητάω από τον πατέρα να έρχεται συχνότερα να το βλέπει, καθώς έρχεται για μία η δύο ώρες, ή ακόμα και για μιά φορά την εβδομάδα. Του ζητάω να έρχεται κάθε μέρα αν μπορεί, γιατί πρέπει να τον μάθει το μωρό, αλλά μάταια προσπαθώ. Επιμένει να πάρει το μωρό στο πατρικό του, αντί να το επισκέπτεται στο σπίτι που ζούμε, παρόλο που δεν τον αναγνωρίζει, και μερικές φορές δυσκολεύεται να κάτσει ακόμα και εδώ μαζί του. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Τι είναι καλύτερο για το μωρό σε αυτή την ηλικία; Να το πάρει μαζί του κάποιες ώρες, παρόλο που το μωρό δεν τον αναγνωρίζει, ή όχι; Πώς να το χειριστώ; Να συμπληρώσω πως οι γονείς του έχουν να το δούν από τότε που χωρίσαμε, ενώ έχουν το ελεύθερο να έρθουν όποτε θέλουν. Σας ευχαριστώ.

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου


ADVERTISEMENT

Είναι πολύ μικρό το διάστημα του χωρισμού σας και από αυτά που γράφετε κατανοώ ότι δεν έχει κατασταλάξει η στάχτη. Προσπαθήστε να δείτε τον πρώην σύντροφο σας, ως πατέρα του παιδιού και όχι ως σύντροφο που δεν πήγε, ή δεν πάει καλά η σχέση σας. Επεξεργαστείτε τη διακοπή του γάμου σας και δώστε χρόνο και στους δύο, να επαναπροσδιορίσετε τη νέα σχέση σας (γονείς αλλά όχι ζευγάρι). Ο πρώην σύντροφος σας θέλει ίσως χρόνο να επεξεργαστεί το νέο του ρόλο, αυτό της πατρότητας. Δεν μπορείτε να επιβάλετε χρόνους- ακόμη κι αν είναι σημαντικοί. Αν κατασταλάξει η σχέση σας στο νέο πλαίσιο, πιθανά να αλλάξουν και τα δεδομένα. Έχετε συζητήσει με τον πρώην σύντροφο σας αυτές τι ανησυχίες σας; Μήπως η μεταξύ σας ένταση που πιθανά συνεχίζει,  αποτρέπει τον πατέρα του παιδιού σας ή τους γονείς του, να επισκεπτούν το παιδί στο δικό σας – αποκλειστικά πλέον – σπίτι;

Αδιαμφισβήτητα ο χρόνος με τον πατέρα είναι σημαντικός όπως και ο ρόλος του , ρόλος ουσιαστικός για την ανάπτυξη του παιδιού. Ο ουσιαστικός όμως αυτός ρόλος δεν καθορίζεται από τον χρόνο που έρχεται ο πατέρας του παιδιού σπίτι του για να το δει, αλλά το πόσο πραγματικά είναι με το παιδί όταν βρίσκεται μαζί του. Νιώθει ο ίδιος την ανάγκη και δεν είναι υποχρέωση. Μη μετράται λοιπόν τον χρόνο και προσπαθήστε να δώσετε “χώρο” στον πατέρα. Για να νιώσετε και η ίδια ασφάλεια όταν το παιδί βρίσκεται με τον μπαμπά του, βοηθήστε τον όσο το βλέπει να είναι ουσιαστικά με το παιδί και να μην επηρεάζεται από άλλου είδους εντάσεις. Μιλήστε μαζί του για την καθημερινότητα του παιδιού, δώστε του ‘εικόνες’ από το παιδί που δεν έχει, λόγω απουσίας από το σπίτι και νιώστε μαζί τη γονεϊκότητα απαλλαγμένη από τις συγκρούσεις και διαφωνίες της μεταξύ σας σχέσης. Αφήστε τον μπαμπά να αναλάβει κάποιο ρόλο τη στιγμή που είναι με το παιδί πχ να το αλλάξει, να το ταΐσει (αν δε θηλάζετε) ή να το ντύσει.  Συζητήστε για το παιδί όσο είστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, όχι για τα διαδικαστικά του διαζυγίου, αλλά για τις ανάγκες του παιδιού, για τις δικές σας πιθανές φοβίες, για αυτά που θα θέλατε για το παιδί σας.

Όση ανάγκη έχουμε κάποιον ειδικό για να κρατήσουμε μια σχέση, τόση ανάγκη τον έχουμε και για να τη διακόψουμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Μη διστάσετε λοιπόν να αναζητήσετε μαζί με τον πρώην σύντροφο σας βοήθεια. Η διακοπή της σχέσης σας συνέπεσε με μία αρκετά απαιτητική σε ψυχικά εφόδια περίοδο, αυτής του ερχομού ενός παιδιού. Μία περίοδος με αρκετές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Θέλει από εσάς λοιπόν μεγάλη προσπάθεια όταν μάλιστα πολλές καταστάσεις μπαίνουν κάτω από μεγεθυντικό φακό και φαίνονται τεράστιες λόγω της λοχείας. Χρειάζεστε λοιπόν χρόνο και στήριξη για να περάσετε αυτήν τη δύσκολη αλλά τόσο όμορφη περίοδο της λοχείας, και να δείτε μετά τις καταστάσεις με λίγο πιο ξεκάθαρη σκοπιά.


ADVERTISEMENT

Με εκτίμηση,

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

*Εμείς ως Singleparent.gr έχουμε προσφερθεί να βοηθήσουμε το παιδάκι σε οτιδήποτε χρειαστεί και για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώνουμε. Θεωρούμε δε, ότι ίσως βοηθούσε μια συγκέντρωση γονέων στους οποίους να μιλήσει ένας σοβαρός επιστήμονας και να τους να εξηγήσει πώς κολλάει το Aids διότι οι ντόπιοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν από τους τουρίστες, όταν κάνουν έρωτα χωρίς προφύλαξη, παρά από αυτό το παιδί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ