fbpx

Είμαι μονογονέας. Τί να πω στο παιδί μου για το γάμο;

| 20 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

Σε ένα παιδί ανύπαντρης μητέρας που δεν έχει γνωρίσει καθόλου τον γάμο ή σε ένα παιδί χωρισμένων γονέων που έχει ζήσει έναν «κακό» γάμο αναφερόμαστε πρώτα στις σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να ευδοκιμήσει η οικογένεια και στη συνέχεια στο πως εξασφαλίζεται η αρμονία της οικογένειας και η ισορροπημένη λειτουργία της μέσα από αυτές τις σχέσεις.  Έτσι είναι σημαντικό εκτός από την αγάπη που σημαίνει ανιδιοτελής αποδοχή του άλλου μέλους της οικογένειας, να υπάρχει φροντίδα, στοργή, ενσυναίσθηση,κατανόηση, έκφραση συναισθημάτων, συνεργασία αλλά και συνειδητοποίηση ότι όσο πιο καλά είναι η οικογένεια τόσο καλύτερα θα αισθάνονται τα μέλη της.

Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να περάσει στο παιδί.Ότι στην ουσία μέσα από την πρόοδο της οικογένειας έρχεται και η δική του ανέλιξη. Ένα επιπλέον βασικό στοιχείο είναι η ασφάλεια που πρέπει να νιώθει το κάθε μέλος της οικογένειας για να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα αλλά και να γνωρίζει ότι το άλλο μέλος θα είναι εκεί σταθερά για να τον στηρίξει, να τον βοηθήσει και να τον συναισθανθεί.


ADVERTISEMENT

Σε ένα παιδί μονογονεικής οικογένειας μπορούμε να του αναφέρουμε ότι μία οικογένεια καλό είναι να έχει το λεγόμενο « όλον» δηλαδή και τις δύο φιγούρες, πατρική και μητρική (πατέρας και μητέρα) αλλά αν δε γίνεται αυτό δε σημαίνει ότι η μονογονεική υστερεί σε κάτι από αυτό το πρότυπο εφόσον υπάρχει υγιής και δυνατή σχέση με το παιδί μας.Επίσης θα πρέπει να δίνουμε χρόνο και ελευθερία στο παιδί να μας εκφράσει το πως νιώθει σχετικά με την οικογένεια μας αλλά και το πώς βιώνει πιθανές διαφορές της δικής μας με τις άλλες οικογένειες. Αυτή είναι μία πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για το τι ενδεχομένως συμβαίνει και στη δική μας οικογένεια και πηγή προβληματισμού για περαιτέρω επεξεργασία.μέσα από τη συζήτηση μαζί του.

Προκειμένου να υπάρξει μία ιδανική  σύλληψη, γέννηση και ανατροφή ενός παιδιού χρειάζονται και οι δύο γονείς οι οποίοι προσφέρουν από τη κάθε πλευρά ξεχωριστά αλλά και από κοινού ερεθίσματα και στηρίγματα προς ένα κοινό στόχο: Την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ανεξάρτητης προσωπικότητας που κάποια στιγμή θα πατάει γερά στα πόδια της και θα είναι ευτυχισμένη. Η αρμονική συνένωση της πατρικής και μητρικής φιγούρας σε ένα ήρεμο αλλά και ασφαλή οικογενειακό πλαίσιο μπορεί να επιτύχει τον παραπάνω στόχο. Μπορεί όμως να επιφέρει και εντελώς αντίθετα αποτελέσματα εφόσον δεν υπάρχει αρμονική σχέση μεταξύ των δύο γονιών.

Σημασία επομένως έχει η ποιότητα των σχέσεων μέσα στα μέλη μίας οικογένειας ακόμα και αν αριθμεί δύο άτομα παρά ένα ποσοτικά επαρκές πρότυπο αλλά με ποιοτικά δυσάρεστες σχέσεις και συναισθήματα.Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι μονογονείς όταν παρουσιάζουν το πρότυπο της οικογένειας στα παιδιά τους και  να εστιάζουν στη σχέση με το παιδί στο εδώ και το τώρα παρά στην έλλειψη κάποιου μέλους. Έτσι και στις συζητήσεις με το παιδί είναι προτιμότερο να αξιολογείται το τι υπάρχει και είναι διαθέσιμο παρά η απουσία ή η έλλειψη κάποιου. Το παιδί δε σοκάρεται με αυτό τον τρόπο αλλά το κινητροδοτούμε να αντισταθμίσει κάποια πιθανή απουσία με κάποιο άλλο όφελος που μπορεί να υπάρχει μέσα στην οικογένεια.


ADVERTISEMENT

Σωτήρης Παπαλάμπρος
Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Νεότητος 4Α, Ηράκλειο Αττικής
Τηλέφωνο:  6936 886280
Email: spapal_hr@yahoo.gr

Ο κύριος Σωτήρης Παπαλάμπρος, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ