Διαζύγιο: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου, να παραμείνει παιδί

0

Μετά το διαζύγιο, οι γονείς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά και να τους επωμίζουν ευθύνες που δεν είναι αρκετά ώριμα να αναλάβουν. Για παράδειγμα μια μητέρα μονογονέας με δεύτερη δουλειά μπορεί να αναθέτει στη κόρη της τις δουλειές του σπιτιού επειδή η ίδια δεν έχει καθόλου χρόνο και ενέργεια. Ένας πατέρας μονογονέας που δεν βλέπει τα παιδιά του τόσο συχνά, μπορεί να τους πεί πράγματα που να τα κάνει να νιώσουν ενοχές για την απουσία τους από τη ζωή του.

Οι παρακάτω συμβουλές, θα σε βοηθήσουν να μη χρησιμοποιείς τα παιδιά για να αναπληρώσεις το κενό που άφησε ο/η πρώην σύζυγος. Τα παιδιά έχουν ήδη πολλά θέματα να διαχειριστούν μετά το διαζύγιο γι’ αυτό καλό είναι να αφήσεις το παιδί να παραμείνει παιδί και αυτό να το θέσεις ως προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή σου.

1. Προσέφερε στο παιδί σου ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο θα νιώθουν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας ενήλικος που τα προστατεύει.

2. Ανέλαβε την ευθύνη σου για όλες τις γονεϊκές δραστηριότητες. Δεν είναι κακό να αναθέτεις κάποιες δουλειές του σπιτιού στα παιδιά αλλά όχι να τα βάζεις να καθαρίζουν και να μαγειρεύουν επειδή εσύ λείπεις.

3. Μη μιλάς με τα παιδιά για θέματα που αφορούν μόνο τους ενήλικες. Δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχεις οικονομικά προβλήματα ή τι είδους θέματα αντιμετωπίζεις με τον/τη πρώην σύζυγο. Αν θέλεις να κάνεις συζητήσεις ενηλίκών επίλεξε ενήλικες!

4. Βάλε τα παιδιά σου να κοιμηθούν στα κρεβάτια τους όχι στο δικό σου. Αν χρειάζονται ενός είδους ανακούφιση ή παρηγοριά τη νύχτα, ξάπλωσε δίπλα τους στα κρεβάτια τους, μέχρι να τα πάρει ο ύπνος.

5. Μην αναθέτεις στα μεγαλύτερα παιδιά την εποπτεία των μικρότερων. Αν χρειάζεσαι μπέιμπι σίτερ, πάρε τηλέφωνο τους γονείς σου ή μια φίλη σου.

6. Όταν αρχίσεις να βγαίνεις με κάποιον/α, μην βάζεις τα παιδιά σου στη διαδικασία. Τα παιδιά δεν πρέπει να εμπλέκονται στις σχέσεις σου εκτός αν μιλάμε για σύντροφο ζωής ή τέλος πάντων για κάτι πιο μόνιμο.

7. Αν κάνεις χρήση ουσιών για να αντιμετωπίσεις το στρές, σταμάτησέ το σήμερα. Τα παιδιά χρειάζονται γονείς με καθαρό μυαλό.

8. Σιγουρέψου ότι το παιδί έχει επαφές με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, παππούδες, συγγενείς, οικογενειακούς φίλους κλπ. Αυτό θα δώσει στο παιδί την ευκαιρία να παρατηρήσει πώς αντιδρούν οι ενήλικες και να φέρεται υπεύθυνα.

Πρόσεχε τι περιμένεις από τα παιδιά σου. Δεν πειράζει να προσπαθείς να τα κάνεις υπεύθυνους ανθρώπους, αντιθέτως. Αλλά πειράζει να προσπαθείς να τους αναθέσεις ευθύνες ενηλίκων. Αν θέλεις να τους τονίσεις το αίσθημα υπευθυνότητας, δώσε τους ευθύνες που αρμόζουν στην ηλικία και στη προσωπικότητα τους.

Cathy Meyer
Σύμβουλος γάμου-εκπαιδεύτρια διαζυγίου
Πηγή: divorcesupportabout.com