Δεν θέλω να φιλάω το παιδί μου στο στόμα για να του δείξω την αγάπη μου, πειράζει;

0

Για τα πρακτικά, δεν με νοιάζει πως εκφράζουν οι άλλοι γονείς την αγάπη τους στα παιδιά τους. Στο βαθμό που οι γονείς και τα παιδιά είναι άνετοι και χαρούμενοι, δε μου πέφτει κανένας λόγος. Δε με ενδιαφέρει και δεν κρίνω. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους αρνούμαι να φιλήσω το παιδί μου στο στόμα. Θα είμαι ειλικρινής, και ως παιδί και ως ενήλικας, το έβρισκα πάντοτε πολύ παράξενο να φιλάνε οι γονείς τα παιδιά τους στα χείλη. Τώρα που έχω και εγώ παιδιά, δεν το βρίσκω παράλογο όπως τότε. Είναι αυτό που λες, εντάξει είναι αλλά μακριά από μένα, και από άλλο μέλος της οικογένειάς μου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους συμπεριφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν ανταλλαγή σάλιου, στα μωρά και στα μικρά παιδιά. Η σύσταση αυτή, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι παιδίατροι θεωρούν το φιλί στο στόμα προσβλητικό ή διεστραμμένο, αλλά εντελώς ανθυγιεινό.

Ενώ είναι απολύτως υγιές και σημαντικό να είμαστε τρυφεροί προς τα παιδιά μας, λόγω της ηλικίας των παιδιών, οι τρόποι με τους οποίους εκφράζουμε την αγάπη μας είναι άπειροι. Το να τα φιλάς στα χείλη, σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος, και γι’ αυτό, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που αρνούμαι να το κάνω.

1. Επειδή το στόμα είναι αηδιαστικό

Όταν τα μωρά γεννιούνται είναι τελείως αγνά και καθαρά και χωρίς βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα ή άλλες περιοδοντικές παθήσεις. Τέτοια πράγματα ,μεταφέρονται εύκολα από τους γονείς, όπως με ένα απλό φιλί στο στόμα. Όταν οι ενήλικες μεταδώσουν αυτά τα βακτήρια στο στόμα του μωρού, τα βακτήρια αυτά μετατρέπουν τα σάκχαρα από το φαγητό σε οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Γιατί να θέλω να το κάνω αυτό στο παιδί μου; Δε θα ήθελα!

2. Επειδή τα χείλη μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία, περισσότεροι από το 50% των ενηλίκων των ΗΠΑ μολύνονται με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους «κουβαλάνε» τον επιχείλιο έρπητα από φιλιά που έλαβαν ως μωρά ή παιδιά. Αν και τα συμπτώματα του στοματικού έρπη είναι συνήθως απλά, η λοίμωξη καραδοκεί σε όλη τη ζωή του ατόμου και μπορεί να οδηγήσει επώδυνες πληγές και φλύκταινες, μέσα και γύρω από το στόμα.

3. Επειδή υπάρχουν, λίγο πολύ, 50 άλλα μέρη που μπορείς να φιλήσεις ένα παιδί

Όπως είπα και πριν, κάνε ό, τι θέλεις. Αλλά, γιατί στα χείλη; Υπάρχουν, στην κυριολεξία, εκατοντάδες μέρη για να φιλήσουμε τα μωρά μας. Προσωπικά, τα αγαπημένα μου σημεία είναι ο αυχένας, τα στρουμπουλά μπουτάκια, τα ποδαράκια που είναι σα ψωμάκια ή την υπέροχη κοιλίτσα του. Οπουδήποτε, εκτός από το στόμα. Οι επιλογές είναι αμέτρητες.

4. Επειδή από κάποια ηλικία και μετά, δεν είναι χαριτωμένο

Σίγουρα, το να φιλάς το παιδί σου στο στόμα είναι μια χαρά, όταν είναι μικρά, αλλά από ποια ηλικία και μετά σταματά να είναι χαριτωμένο; Έχω δει μητέρες να φιλάνε στο στόμα τους γιους τους, οι οποίοι είναι δύο μέτρα και έχουν οικογένεια, και έμεινα έκπληκτη από αυτό το θέαμα. Μη με παρεξηγήσετε, δεν το βρήκα διεστραμμένο, απλώς το βρήκα πολύ παράξενο και περιττό.

5. Δεν αρέσει στο παιδί μου

Ξέρω ότι στην κόρη μου δεν αρέσει να να τη φιλάω στο στόμα, ή οπουδήποτε αλλού στο πρόσωπο, για να είμαι ειλικρινής. Κάθε φορά που ένα άλλο μέρος της οικογένειας το έχει επιχειρήσει, πισωπατάει ή τρέχει να σκουπιστεί αμέσως μετά. Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, όταν τα φιλάνε, οπότε αυτό που κάνουμε, στην ουσία, είναι να τα εξαναγκάζουμε στη σωματική μας αγάπη.

6. Επειδή έτσι μεγάλωσα

Οι γονείς μου δε με φίλησαν ποτέ στο στόμα, αλλά ούτε και άλλα μέλη από την οικογένεια. Η μαμά μου ήταν πάντοτε αντίθετη, για λόγους που δεν είμαι απόλυτα βέβαιη. Δεν αισθάνομαι ότι, έτσι, στερήθηκα την αγάπη της οικογένειάς μου. Στην πραγματικότητα, μεγάλωσα σε ένα πολύ τρυφερό σπιτικό, γεμάτο αγκαλιές, φιλιά, και χάδια. Αλλά, επειδή ποτέ δε με φίλησαν στο στόμα, υποθέτω πως δε το βρίσκω απαραίτητο.

7. Επειδή μπορεί να αρρωστήσω

Το σάλιο μας μπορεί να μεταδώσει μονοπυρήνωση, κρυολογήματα, γρίπη, και πολλές άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Όποτε φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, καλύπτουμε τη μύτη ή το στόμα μας, πλένουμε τα χέρια μας πριν πάρουμε ένα μωρό αγκαλιά, αποστειρώνουμε πιπίλες και μπιμπερό. Τότε ΓΙΑΤΙ είμαστε εντάξει με το να φιλάμε τα παιδιά στα στόματά τους; Όταν οι παιδίατροι και οι οδοντίατροι το απαγορεύουν, επειδή είναι ανθυγιεινό, γιατί επιμένουμε τόσο πολύ να κάνουμε το αντίθετο;

Ακολουθούμε ευλαβικά οδηγίες για την ασφάλεια του παιδιού στο αμάξι, για τα εμβόλια, για τη στέρεη τροφή, και για την αποφυγή τοξικών κινδύνων, αλλά γιατί αγνοούμε παντελώς αυτή τη συμβουλή; Δεν το καταλαβαίνω, και γι’ αυτό αρνούμαι να φιλήσω τα παιδιά μου στο στόμα.

Πηγή: romper.com