Αποφασίζοντας να παντρευτείτε, έναν άντρα με παιδιά

1

«It takes two to tango» λένε αλλά καμιά φορά χρειάζονται περισσότεροι. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που η σχέση σας με κάποιον, περιλαμβάνει και τα παιδιά του, τα πράγματα περιπλέκονται, ειδικά αν εκείνος σας ζητήσει να τον παντρευτείτε. Η συνύπαρξη με τα παιδιά του άλλου, ειδικά όταν δεν μεγαλώνετε δικά σας και δεν έχετε καμία εμπειρία από παιδιά, κάνει την απόφαση για γάμο λίγο πιο δύσκολη. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα όσα πρέπει να σκεφτείτε και να αντιμετωπίσετε πρίν πείτε το «Ναι» στην οικογένεια της ζωής σας!

Πώς αισθάνεστε για τα παιδιά;
Για ποιο λόγο δεν κάνατε παιδιά;  Είχατε την ευκαιρία και σας προσπέρασε ή δεν θέλατε παιδιά από επιλογή; Είναι δικαίωμα σας να μην θέλετε ή να μην σας αρέσουν τα παιδιά, αλλά δεν μπορείτε να παραβλέψετε πως αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι από μόνο του.  Εάν παντρευτείτε αυτόν τον άνθρωπο είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορείτε-ούτε θα είναι σωστό-να αγνοείτε τα παιδιά του ή να μην τα φροντίζετε, όπως και δεν θα μπορείτε-ούτε θα επιτρέπεται- να απομακρύνετε τα παιδιά του από εκείνον. Από την άλλη, αν σας αρέσουν τα παιδιά αλλά δεν προέκυψε να κάνετε δικά σας, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να προχωρήσετε!

Αν έχετε δικά σας παιδιά, σκεφτείτε πως θα συνυπάρξουν με τη νέα μικτή σας οικογένεια
Εάν έχετε δικά σας παιδιά και μάλιστα σε μικρή ηλικία όπου οι απαιτήσεις για φροντίδα είναι πιο αυξημένες, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα διευκολύνετε το πέρασμά τους στη νέα μορφή οικογένειας. Καλό είναι να τα αφήσετε να περάσουν χρόνο με τα παιδιά του νέου συζύγου ώστε να γνωριστούν και να δείτε και εσείς πως τα πηγαίνουν μεταξύ τους. Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε πώς ενδέχεται να διαμορφωθούν οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών και σας δίνει και μία εξαιρετική «πάσα» για συζήτηση ώστε να τα προετοιμάσετε για το γεγονός.

Αντιμετωπίστε τις αμφιβολίες σας
Η κλασσική συμβουλή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αν αμφιβάλλετε, σημαίνει είτε ότι δεν είστε έτοιμη για γάμο είτε ότι δεν είναι η ώρα να παντρευτείτε αυτόν τον άνθρωπο. Αν αυτές οι αμφιβολίες επιμένουν, καλό είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας, τα εξής:

 • Μπορώ να διαχειριστώ μια σχέση στην οποία, εμπλέκονται παιδιά;
 • Μπορώ να διαχειριστώ το ρόλο της μητριάς;
 • Είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα απολαύσω;
 • Συμπαθώ τα παιδιά του μέλλοντα συζύγου;  Τα παιδιά του με συμπαθούν;
 • Μπορώ να ανταπεξέλθω στις συναισθηματικές και σωματικές δυσκολίες του παιδιού ή των παιδιών των δικών μου ή/και του συζύγου; Μπορώ να αναλάβω τη φροντίδα που συνεπάγεται μια τέτοια ευθύνη ή τουλάχιστον να αφήσω τον άντρα μου να αναλάβει εκείνος την ανατροφή των παιδιών του χωρίς να τον εμποδίζω σε αυτή;
 • Έχει η σχέση μας γερές βάσεις να αντέξει το «βάρος» της ανατροφής παιδιών που δεν είναι δικά μου;
 • Θα έχουμε με τον μέλλοντα σύζυγο έξτρα βοήθεια ή υποστήριξη από κάποιον εξωτερικό παράγοντα; (φίλοι, συγγενείς, μπέιμπι σίτερ κλπ.);
 • Η μαμά των παιδιών του συζύγου, είναι σε θέση να συμβάλλει στην ανατροφή τους ή είναι άρρωστη, απούσα ή αρνητική και πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα αν εμπλακεί;

Είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας
Καλό είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Η αγάπη δεν υπερέχει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένα γονέας στην καθημερινότητά του. Πρέπει να είστε ικανή να προχωρήσετε στη νέα πραγματικότητα με τα μάτια ανοιχτά περιμένοντας την αποδοκιμασία ή από τα νέα σας παιδιά είτε και από τα δικά σας παιδιά (αν έχετε) και πιθανόν από άλλους ανθρώπους συνδεδεμένους στη σχέση σας με τον μέλλοντα σύζυγο όπως η πρώην γυναίκα του ή τα πεθερικά του.

Πρώτη σας έννοια, τα παιδιά
Εάν εσείς αισθάνεστε φοβισμένη μια φορά, τα παιδιά αισθάνονται δέκα. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι μέρος της ζωής του συζύγου, πρίν γίνετε εσείς. Θυμηθείτε επίσης ότι δεν είναι δίκαιο να κάνετε τα παιδιά του συζύγου να αισθάνονται «λίγα» μπροστά σε εσάς και στη σχέση σας, ειδικά αν αποφασίσετε με τον μέλλοντα σύζυγο να κάνετε δικό σας παιδί.
Θα υπάρξουν πολλά ανάμικτα συναισθήματα και μηχανισμοί, ειδικά αν ο μέλλων σύζυγος ενώ δεν έχει την επιμέλεια των παιδιών του αλλά μαζί σας θα ζήσουν τα δικά σας παιδιά. Όταν τα δικά του παιδιά θα έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο να δούν τον μπαμπά τους, είναι πολύ πιθανό τα δικά σας παιδιά να αισθανθούν παραμελημένα ή τα δικά του παιδιά σαν εισβολείς ή φιλοξενούμενοι. Και μπορεί το παιδί που θα κάνετε με τον νέο σύζυγο να είναι το ετεροθαλή αδελφάκι τους και να το αγαπούν, αλλά τα παιδιά του συζύγου θα έχουν πάντα ένα ψίγμα αντιπάθειας για εσάς όχι απαραίτητα για προσωπικούς λόγους, απλά και μόνο λόγω της θέσης σας στη ζωή τους και στη ζωή του πατέρα τους. Πρέπει να είστε προετοιμασμένη να ζείτε με αυτό καθώς και να χαλιναγωγείτε τη συμπεριφορά σας όταν ενστικτωδώς, βλέπετε τα παιδιά του νέου συζύγου ως «απειλή» για τα δικά σας. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως απαραίτητο.

Δοκιμαστικό
Μπορείτε κάλλιστα να κάνετε ένα δοκιμαστικό, είτε περνώντας περισσότερο χρόνο όλοι μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πρίν παντρευτείτε με τον σύντροφό σας, ακόμη και συμβιώνοντας μαζί τους πρίν τον γάμο. Ο χρόνος θα σας δώσει την ευκαιρία να να δείτε αν τα καταφέρνετε και θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να συνηθίσουν στην ιδέα της νέας οικογένειας. Από την άλλη, ο χρόνος μπορεί και να σας αποκαλύψει κάτι που ενδεχομένως να μην προχωράει. Πρέπει να είστε προετοιμασμένη και για αυτό το ενδεχόμενο!

Λογική και ευαισθησία (όχι εγωισμός)
Όταν εμπλέκονται παιδιά, η πολυπλοκότητα του να έχεις μία σχέση αυξάνεται κατακόρυφα. Σε αντίθεση με την εποχή που ήσασταν νεότερη και τα παιδιά δεν ήταν ποτέ μέρος της προσωπικής σας ζωής, τώρα πρέπει να σκεφτείτε τα συναισθήματα όλων όσων εμπλέκονται και όχι μόνο τα δικά σας και του συντρόφου. Παρά τη ρομαντική αύρα που υπάρχει στις μικτές οικογένειες των κινηματογραφικών ταινιών, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή, κοστίζει περισσότερο και έχει πολλές πιθανότητες να μην πετύχει. Επομένως, είναι σημαντικό να μην σκέφτεστε εγωιστικά.

Εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε, υποστηρίξτε την απόφασή σας
Εάν απαντήσατε στις ερωτήσεις και αντιμετωπίσατε τις αμφιβολίες και τις προκλήσεις , τότε έχετε ήδη κάνει το δύσκολο και προπαρασκευαστικό κομμάτι. Συνειδητοποιήστε ότι ο δρόμος μπροστά σας δεν θα είναι πάντα διαθέσιμος για τρέξιμο αλλά αν χτίσετε τις βάσεις από την αρχή, θα είναι ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη, αφοσίωση και προπάντων πεποίθηση από εσάς και τον σύντροφό σας, ότι η νέα σας οικογένεια δεν μπορεί παρά να πετύχει!

Μερικά ακόμη tips πρίν το «Ησαΐα χόρευε»

 • Αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε με τον μέλλοντα σύζυγο, όλα τα θέματα που σας απασχολούν. Είστε και οι δύο το ίδιο υπεύθυνοι να πάρετε την καλύτερη και πιο ωφέλιμη απόφαση για όλους!
 • Όπου αυτό είναι δυνατό, είναι σημαντικό να εμπλέξετε τα παιδιά σας σε κάθε απόφαση που αφορά την πορεία της ζωής σας. Ακούστε τα και μάθετε από αυτά.
 • Εάν με αυτόν τον άνθρωπο θέλετε να κάνετε και δικά σας παιδιά, είναι σημαντικό να το θέλει και εκείνος και να το έχετε συζητήσει πρίν τον γάμο. Επίσης είναι σημαντικό πρίν τον γάμο να έχετε συζητήσει για τα οικονομικά σας και τον τρόπο που θέλετε να διαμορφώσετε  τη νέα σας ζωή. Επίσης λάβετε υπόψιν την ηλικία σας, την ηλικία του συζύγου σας και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών. Όσο ρομαντική κι αν σας φαίνεται τώρα η απόκτηση παιδιού με τον σύντροφό σας, το να κάνετε ένα παιδί σήμερα και οι αυξανόμενες απαιτήσεις της φροντίδας του να σας πάνε πίσω ενώ είστε 50 ή 60 ετών, είναι κάτι που δεν θα σας αρέσει και τόσο. Πρέπει να χειριστείτε αυτά τα θέματα με υπευθυνότητα και όχι απλώς να αφήσετε να σας οδηγήσει ο έρωτας.

Φροντίστε να γνωρίσετε τα παιδιά του αρκετό καιρό πρίν τον γάμο και θυμηθείτε ότι, όσο άσχημο κι αν ακουστεί αυτό, τα παιδιά «δωροδοκούνται» εύκολα. Δεν μιλάμε φυσικά για χρήματα ή υπερβολές, απλώς για μερικά συμβολικά δωράκια που θα τους δείξουν ότι έχετε όλη την καλή θέληση να τα κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας και που μπορούν να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε τη σχέση σας. Φυσικά δεν εννοούμε να βασιστείτε σε αυτό για να τα κάνετε να σας αγαπήσουν. Εάν τους είστε αφοσιωμένη και τα φροντίζετε, θα κερδίσετε τη συμπάθειά τους χωρίς να προσπαθήσετε πολύ. Ακούστε τι έχουν να σας πούν, τις ιδέες, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους. Ειδικά οι έφηβοι, είναι σε μια ηλικία με σκληρά πάθη και αμετάβλητες πεποιθήσεις οπότε καλό είναι να προσπαθήσετε να τραβήξετε μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εκμετάλλευση των ορίων σας και στη συμμόρφωσή τους, με τις πεποιθήσεις σας.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν έχουν επιλογές και απλώς πρέπει να συμβαδίζουν με τις αποφάσεις των ενηλίκων που είναι υπεύθυνοι για αυτά. Σκεφτείτε πόσο αδύναμοι θα νιώθατε στη θέση τους και φερθείτε τους με φροντίδα, στοργή και ενδιαφέρον.

Να ζήσετε!

Πηγή: Wikihow.com