fbpx

Αν χώρισες εξαιτίας τρίτου προσώπου, τα παιδιά σου πρέπει να ξέρουν

| 30 Ιανουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Είναι γεγονός, πως όταν ένα παιδί βιώνει μυστικότητα και ψέματα από το γονιό του, δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί και γίνεται ανασφαλές και εξαρτημένο. Όταν τελικά μια οικογένεια καταρρεύσει, ίσως δεν υπάρχουν πια «τίμιες» και αγνές σχέσεις, τις οποίες μπορεί να εμπιστευτεί ένα παιδί. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο λόγο, για τον οποίο μπορεί να αισθάνεται έτσι ένα παιδί, του οποίου οι γονείς χώρισαν εξαιτίας κάποιου τρίτου προσώπου.

Τα παιδιά αυτά νιώθουν «ξεκρέμαστα» και συντετριμμένα.


ADVERTISEMENT

Θα πρέπει να το σκεφτείς καλά, ειδικά αν χωρίζεις, επειδή ο σύζυγός σου ερωτεύτηκε κάποια άλλη. Θες να προστατέψεις τα παιδιά σου και φοβάσαι ότι η υπερβολική πληροφόρηση μπορεί να τα βλάψει αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ελλιπής πληροφόρηση μπορεί να τα βλάψει ακόμη περισσότερο.

Τί χρειάζεται ένα παιδί περισσότερο από οτιδήποτε, όταν η οικογένειά του διαλύεται; Χρειάζεται δύο αγαπημένους γονείς, τους οποίους μπορεί να εμπιστευτεί. Κάποιοι θα πουν ότι οι εξωσυζυγικές σχέσεις είναι “προβλήματα των ενηλίκων”, αλλά η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια είναι όλα, όσα χρειάζεται ένα παιδί.

Προκειμένου ένα παιδί να αισθάνεται ασφάλεια με έναν γονέα, που έχει εξωσυζυγική σχέση, τότε πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Είναι η πραγματικότητα και αργά ή γρήγορα το παιδί σου θα τη μάθει. Δεν θα προτιμούσες να τη μάθει από σένα και όχι από κάποιον άλλον που μπορεί να προσπαθεί να αποξενώσει το παιδί σου από σένα;

Επίσης, υπάρχει και το θέμα του σεβασμού. Τί εννοώ; Εάν έχεις κάποια σχέση, ίσως να πιστεύεις ότι το παιδί σου δεν θα σε σέβεται πια. Η ειλικρίνεια θα βοηθήσει να αποκατασταθεί ο χαμένος αυτός σεβασμός. “Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό” και σε μια τέτοια κατάσταση δεν θες να προσθέσεις και την εξαπάτηση ή κοροϊδία του παιδιού σου.


ADVERTISEMENT

Αν γίνεται, θα πρέπει και οι δύο γονείς να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το τί πρέπει να πουν και να το πουν μαζί στα παιδιά χωρίς να επισημάνουν ακατάλληλες λεπτομέρειες σχετικά με την εξωσυζυγική σχέση.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, εναπόκειται στον κάθε γονέα να το πει ή όχι στα παιδιά.

Για παράδειγμα, όταν μιλάς στο παιδί σου  για την απιστία, μπορείς να πεις:

  • Ο λόγος που χωρίζουμε είναι επειδή ερωτεύτηκα κάποιαν/ον άλλη/ο. Δεν είμαι περήφανος/η για αυτό, αλλά είναι σημαντικό για μένα να το μάθεις από μένα κι όχι από κάποιον άλλο. Λυπάμαι, που έγινα η αιτία να διαλυθεί η οικογένειά μας και ελπίζω να με ρωτήσεις ό, τι θες να με ρωτήσεις. Παρόλο, που δεν αγαπώ πλέον τη μητέρα σου/τον πατέρα σου, εσένα θα σε αγαπώ πάντα.
  • Ο μπαμπάς σου/η μαμά σου ερωτεύτηκε και έκανε σχέση με μια άλλη γυναίκα/έναν άλλο άντρα. Αυτή η κατάσταση είναι μεταξύ του μπαμπά/της μαμάς και εμένα και δεν υπάρχει λόγος εσύ να ανησυχείς. Ο μπαμπάς σου/η μαμά σου σ’ αγαπά πολύ και θα σ’ αγαπάει πάντα.

Συχνά ακούω τους ανθρώπους να λένε: «δεν πήρα διαζύγιο από τα παιδιά μου, πήρα διαζύγιο από τη γυναίκα μου». Συνήθως, αυτό συμβαίνει σε μια κατάσταση όπου ένα παιδί έχει θυμώσει με τον έναν γονέα και εκείνος επιχειρεί να δικαιολογήσει το ότι ήταν κακός γονιός κατά την διάρκεια και μετά το διαζύγιο.

Αν δεν είσαι ειλικρινείς με το παιδί σου για τους λόγους του διαζυγίου ίσως μπορεί να καταλήξεις να αισθάνεσαι σαν να μην χωρίζεις μόνο τη σύζυγό σου, αλλά και τα παιδιά σου. Το να παραδεχτείς ότι είσαι σε μια νέα σχέση πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα στη σχέση σου με το παιδί σου. Όμως, το να ανοικοδομήσεις μια σωστή σχέση με το παιδί σου και να διαχειριστείς το θυμό του θα το πετύχεις πιο εύκολα αν είσαι ειλικρινής εξ αρχής.

Επομένως, αν πρόκειται να χειριστείς ένα θέμα απιστίας θα πρέπει:

  • Να αποφασίσεις πότε θα το πεις στο παιδί και ποιος γονέας θα το πει.
  • Να συμφωνήσετε για το πόσες λεπτομέρειες θα αποκαλύψετε στο παιδί.
  • Να επιτρέψεις στο παιδί να κάνει ερωτήσεις και να συζητήσετε τις ανησυχίες του.
  • Βεβαιώσου ότι το παιδί σου είναι κύρια προτεραιότητα και ότι πάντα θα έρχεται πρώτο.
  • Να αναμένεις ότι το παιδί σου θα θυμώσει. Δείξε κατανόηση στο θυμό του και να είσαι διαθέσιμος/η να το βοηθήσεις να τον διαχειριστεί.
  • Μην γνωρίσεις τον/την καινούργιο/α σύντροφο στο παιδί, έως ότου έχει μάθει να διαχειρίζεται οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν εξαιτίας της καινούργιας σχέσης.
  • Να επικεντρωθείς στο να γίνει ένα διαζύγιο χωρίς καυγάδες προς όφελος του παιδιού.

Αν και μια συζήτηση για τον άλλο άνδρα/γυναίκα μπορεί να είναι μια δυσάρεστη προοπτική, μακροπρόθεσμα θα δεις το παιδί σου να σε εμπιστεύεται και αυτή η εμπιστοσύνη θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια σχέση αγάπης μαζί του.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ