Το παιδί συμπαθεί πολύ τον/τη νέο/α σύντροφο. Μήπως δεν επαρκεί ο γονιός;

0

Ο κάθε γονιός λόγω της ιδιαίτερα στενής συναισθηματικής σχέσης  με το παιδί , έχει τη βαθύτερη ανάγκη να αισθάνεται ότι είναι ο πρώτος κι ο καλύτερος στα μάτια του. Δυσανασχετεί λοιπόν, άλλοτε ολοφάνερα κι άλλοτε λιγότερο φανερά, όταν αυτό εκδηλώνει, αγάπη και προτίμηση  για άλλα πρόσωπα.

Π.χ. όλοι οι γονείς και κυρίως οι μαμάδες, δηλώνουν  πόσο τους αρέσει που το παιδί συμπάθησε πολύ τη δασκάλα στον παιδικό σταθμό …και πόσα πράγματα μαθαίνει μαζί της …και πόσο την αγαπά…την ίδια στιγμή περνάει από το μυαλό τους μια σκέψη ‘αγκάθι’ …τι κάνει καλύτερα από μένα η δασκάλα και της έχει τόση αδυναμία;…και τρέχει να την αγκαλιάσει; …ενώ γενικά είναι συγκρατημένο παιδί; …μήπως δεν κάνω κάτι καλά και δεν είναι ευχαριστημένο από μένα;…μήπως δεν είμαι αρκετά καλή μαμά;…μήπως κάνω κάτι λάθος;…Η σκέψη ‘αγκάθι’ υποδηλώνει τον ενδόμυχο φόβο των γονιών, μήπως χάσουν την ξεχωριστή θέση στην καρδιά του παιδιού!

Αυτός ο υπόγειος ανταγωνισμός εμφανίζεται κι όταν το παιδί δείχνει προτίμηση στον ένα ή στον άλλο γονιό, με το να θέλει για παράδειγμα να κάνει μαζί του μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ο φόβος  αυτός είναι φυσιολογικός και δείχνει τη σημαντικότητα και τη μοναδικότητα της σχέσης γονιού – παιδιού. Μια σχέση που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη!

Δείτε σχετικά: Πότε πρέπει το παιδί να έρχεται σε επαφή με τον/τη νέο/α σύντροφο;

Οι γονείς έχουν μια ή μάλλον δύο πολύ συγκεκριμένες θέσεις στην καρδιά  του παιδιού τους, που είναι ιδιαίτερες, ξεχωριστές  και αναντικατάστατες.  Είναι η θέση της μαμάς και η θέση του μπαμπά. Ακόμη κι αν τα πρόσωπα αυτά είναι ανεπαρκή ή κακοποιητικά, πάλι δεν αλλάζει η σημαντικότητα και η μοναδικότητα της θέσης τους.

Το βρέφος στην αρχή της ζωής του προσκολλάται στα δύο αυτά πολύ σημαντικά πρόσωπα. Καθώς  μεγαλώνει μπορεί να αναπτύξει δεσμούς με περισσότερα άτομα του περιβάλλοντος και να εκδηλώσει θετικά συναισθήματα προς αυτά.  Η εκδήλωση θετικών συναισθημάτων για άλλα πρόσωπα εκτός των δύο, αποδεικνύει την ικανότητά του παιδιού να συνδέεται με άλλους ανθρώπους και αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό επίτευγμα.

Ο γονιός που απομακρύνεται από την καθημερινότητα του παιδιού, είτε λόγω διαζυγίου, είτε εγκατάλειψης ή χηρείας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα νέο/α σύντροφο του μπαμπά ή της μαμάς, όσο καλός/ή, προσεκτικός/ή, τρυφερός/ή, εκδηλωτικός/ή κι αν είναι!

Μπορεί να δείχνει προτίμηση στο νέο σύντροφο, κυρίως όταν αυτός δείχνει  πρόθυμος/η  να ασχοληθεί μαζί του, όμως η ‘θέση’ είναι κατειλημμένη.

Ακόμη και στην περίπτωση εγκατάλειψης  το παιδί σίγουρα θα πάρει στοιχεία από μια καλή σχέση με τον/την καινούργια σύντροφο για να καλύψει συναισθηματικά κενά,  όμως σε καμιά περίπτωση δεν θα αντικαταστήσει το πρόσωπο του γονιού.

Άρα όταν το παιδί εκδηλώνει συμπάθεια για τον/την νέα σύντροφο αυτή η εκδήλωση θετικών συναισθημάτων, δεν  σημαίνει ανεπάρκεια του γονιού, ούτε χρειάζεται ο γονέας να μπει σε μια διαδικασία ανταγωνισμού με το νέο σύντροφο, κάνοντας χάρες,  μη οριοθετώντας, για να διατηρήσει τη θέση του, η οποία νομίζει ότι απειλείται. Το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να βγάλει τον εαυτό του από τη θέση σύγκρισης και να συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, φυσικά  βλέποντας και προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις περιστάσεις και τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται το παιδί καθώς άλλες ανάγκες έχει το παιδί προσχολικής ηλικίας άλλες ο έφηβος.

Και να μην ξεχνά ποτέ ότι τη θέση του δεν μπορεί να την διεκδικήσει,  κανένα άλλο πρόσωπο όσο ‘καλό’ κι αν είναι…γιατί απλά η θέση είναι κατειλημμένη!

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
Δροσοπούλου 5 Λαμία
Τηλέφωνο: 2231046812
Κινητό: 6945916860
Email: maskarlatou@gmail.com
Web: http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.