Ακριβείς απαντήσεις στις «άβολες» ερωτήσεις του παιδιού

0

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο πώς να απαντούν οι γονείς στις δύσκολες ερωτήσεις του παιδιού,  ωστόσο πολλοί από εσάς μας ρωτάτε τί ακριβώς πρέπει να πείτε. Αυτή τη φορά λοιπόν, βρήκαμε έναν οδηγό που θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος καθώς απαντά ακριβώς στις συνήθεις απορίες μικρών αλλά και μεγάλων μέσα στη μονογονεϊκή οικογένεια.

Ερώτηση: Αν το παιδί, μου ζητήσει να δεί φωτογραφία του μπαμπά του που το εγκατέλειψε, τι κάνω;
Απάντηση: Θα σου πρότεινα να του δείξεις. Με το να κρατήσετε κρυφή την εικόνα του γονέα από το παιδί, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εντείνετε την ανησυχία και το δράμα του. Το παιδί σου είναι απλά περίεργο. Εάν μοιάζει με τον μπαμπά του, αναγνώρισέ το θετικά, για παράδειγμα πες: «Έχεις τα πράσινα μάτια του μπαμπά σου» ή «Έχεις το υπέροχο χαμόγελο του μπαμπά σου» κλπ. Το ίδιο φυσικά ισχύει αν ο γονιός που έχει φύγει, είτε λόγω θανάτου ή εγκατάλειψης, είναι η μητέρα.

Ερώτηση: Με αγαπάει ο μπαμπάς μου; (ή η μαμά μου;)
Απάντηση: Δύσκολη η ερώτηση. Πες «Ο γονιός σου σε αγαπάει με το δικό του τρόπο. Στέλνει χρήματα για να σε βοηθήσει να μεγαλώσεις και σίγουρα θέλει το καλύτερο για σένα». Αν το παιδί κάνει κι άλλες ερωτήσεις βάσει της απάντησής σου, παραδέξου ότι δεν μπορείς να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Ωστόσο δώσε έμφαση στο ότι καταλαβαίνεις και σέβεσαι τα συναισθήματά του για τον άλλον γονιό.

Ερώτηση: Το παιδί μου έχει ετεροθαλή αδέρφια αλλά ο πρώην άντρας μου δεν θέλει να γνωριστούν μεταξύ τους. Τι να κάνω;
Απάντηση: Σε μερικά χρόνια τα παιδιά αυτά θα ψάξουν το ένα το άλλο προκειμένου να ικανοποιήσουν τη περιέργειά τους για το πώς μοιάζουν μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το αν κάποιο από αυτά γνωρίζει ή όχι, αυτό που γνωρίζει σίγουρα θα ψάξει κάποια στιγμή. Ως γονείς, είτε εσείς ή ο πεισματάρης πρώην σύζυγος, πολύ σύντομα δεν θα έχετε σχεδόν καθόλου έλεγχο επάνω στα παιδιά και στη δυνατότητά τους να συναντηθούν. Στη πραγματικότητα, αν αρνείστε μια τέτοια επαφή, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δώσετε μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειές τους.

Ερώτηση: Ο μπαμπάς μετακομίζει;
Εξήγησε στο παιδί με λόγια απλά και κατανοητά ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν μπορούν να είναι άλλο μαζί οπότε κάποιος πρέπει να φύγει. Πες του ότι αυτή η αλλαγή, σημαίνει πως το παιδί θα βλέπει κάθε γονιό ξεχωριστά και μην ξεχάσεις να τονίσεις ποια πράγματα θα μείνουν ίδια στη ζωή του (θα πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, θα έχει τους ίδιους συγγενείς και φίλους που το αγαπούν, τους ίδιους γονείς που επίσης το αγαπούν κλπ.) ακόμη και ποιες στιγμές που θα παραμείνουν ίδιες (π.χ. Η μαμά θα σου διαβάζει παραμύθι κάθε βράδυ ή Ο μπαμπάς θα σε πηγαίνει στον αγαπημένο σου παιδότοπο κάθε Σάββατο).

Ερώτηση: «Αυτή η κυρία είναι η καινούρια μου μαμά;» ή «Αυτός ο κύριος είναι ο καινούριος μου μπαμπάς;» (όταν αναφέρεται στη νέα σύντροφο του πατέρα ή στον νέο σύντροφο της μητέρας αντίστοιχα).
Απάντηση: Καλό είναι να μιλήσεις στο παιδί για όλες τις όμορφες στιγμές που σας περιμένουν και θα περάσετε μαζί στην οικογένεια ενώ είναι απολύτως σημαντικό να του τονίσεις ότι σε καμία περίπτωση, ο/η νέος/α σύντροφος, δεν παίρνει τη θέση του πατέρα ή της μητέρας του.

Ερώτηση: Γιατί ο μπαμπάς (ή η μαμά) δεν θέλει να με δεί;
Απάντηση: Δυστυχώς σε αυτή τη περίπτωση, δεν υπάρχει απάντηση που θα καλύψει πλήρως την ερώτηση του παιδιού μια και καλή. Στη πραγματικότητα, το παιδί θα συνεχίσει να ρωτάει ξανά και ξανά. Μην πανικοβάλλεσαι. Να έχεις υπομονή και να απαντάς ξεκάθαρα και με συνέπεια κάθε φορά. Απόφυγε να μιλήσεις άσχημα για τον άλλο γονιό, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο, σου είναι διότι το παιδί σου, πιθανόν μια μέρα να έχει σχέσεις μαζί του. Είναι σημαντικό να κρατάς τα αρνητικά σου συναισθήματα για τον εαυτό σου αλλιώς οι συνέπειες για το παιδί είναι καταστροφικές. Αν το παιδί κλαίει και επιμένει να ρωτάει, μπορείς να πείς «Δεν ξέρω γιατί ο μπαμπάς/η μαμά, επέλεξε να μην μας επισκέπτεται αλλά σίγουρα ξέρω ότι δεν έχει να κάνει με εσένα».

Πηγές: http://www.babble.com/kid/tough-single-parent-qs-answered/  και  http://www.parenting.com/article/single-parenting-advice