fbpx

Αφού ο πατέρας μου δεν με ήθελε, εσύ γιατί με κράτησες;

| 29 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT
“Ο πατέρας της κόρης μου, μας εγκατέλειψε ενώ ήμουν έγκυος. Φοβάμαι μήπως μια μέρα γυρίσει το παιδί μου και μου πει “Αφού ο πατέρας μου δεν με ήθελε, εσύ γιατί με κράτησες;”.

Εγώ τί πρέπει να απαντήσω είτε με ρωτήσει άμεσα ή ακόμα και στην εφηβεία; Τι πρέπει να πω στο παιδί για τον πατέρα της που μας άφησε και δεν τη γνώρισε ποτέ;”

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου


ADVERTISEMENT

Ο ρόλος μιας ανύπαντρης μητέρας είναι αρκετά απαιτητικός και πολλές φορές προσπαθεί να καλύψει τα κενά της έλλειψης του πατέρα. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι η πορεία του παιδιού πριν έρθει το υποθετικό ερώτημα που θέτετε. Μεγαλώνετε το παιδί σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον και το μαθαίνετε να εκφράζει τα συναισθήματα του. Μεγαλώνετε μία ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη προσωπικότητα που μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής χωρίς να συναντά τα εμπόδια μιας πιθανής έλλειψης πατρικού προτύπου. Δεν περιμένουμε να έρθει το ερώτημα για να βρούμε τη πιο δόκιμη απάντηση. Αλλά μεγαλώνουμε ένα παιδί για να μπορεί να δίνει μόνο του απαντήσεις στα πιθανά ερωτήματα ζωής που θα προκύψουν.

Έχετε φροντίσει ώστε να υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον σας ένα αντρικό πρότυπο αναφοράς το οποίο είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερό γίνεται  (πχ αδερφός ή θείος). Έχετε μεγαλώσει ένα παιδί που αναγνωρίζει ότι μπορείς να αναπτυχθείς και να εξελιχθείς ακόμη κι όταν μεγαλώνεις σε μία μονογονεϊκή οικογένεια και η αγάπη και η φροντίδα εισπράττονται εξ’ ίσου.

Επιλέξατε να μεγαλώσετε ένα παιδί μόνη σας κι αυτό συνιστά από μόνο του αξιέπαινη πράξη. Δώστε στο παιδί να κατανοήσει ότι ο βιολογικός της πατέρας δεν εγκατέλειψε εκείνη αλλά φοβήθηκε τις απαιτήσεις που πίστεψε ότι μπορεί να έχει ο ρόλος του ως μπαμπάς.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο σε όλη αυτήν την κοινή σας πορεία με το παιδί σας, θα πρέπει πρώτα εσείς να ξεκαθαρίσετε τα δικά σας συναισθήματα. Ένας πιθανός για παράδειγμα θυμός απέναντι στον βιολογικό πατέρα, θα σας οδηγήσει στο να «περάσετε» το συναίσθημα αυτό στο παιδί σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε αποδεχθεί τη ζωή που ζείτε. Έχετε επεξεργαστεί την εγκατάλειψη, όπως γράφετε, του πατέρα. Και είστε πλέον έτοιμη να ζήσετε τη δική σας πραγματικότητα, τη δική σας οικογενειακή ζωή.

Άλλωστε η μονογονεϊκή οικογένεια είναι μια νέα μορφή οικογένειας που μπορεί να μην αποτελεί αυτοσκοπό αλλά λειτουργεί εξ’ ίσου εποικοδομητικά στην ολική ανάπτυξη ενός παιδιού υπό τις συνθήκες που προαναφέραμε.

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ