fbpx

7 σημάδια ότι το έφηβο παιδί σου δεν έχει υγιή σχέση    

| 21 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Είναι άλλο πράγμα αν δεν συμπαθείς το άτομο που βγαίνει το παιδί σου, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να συνειδητοποιείς ότι βρίσκεται σε μια κακή σχέση. Το να βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί σίγουρα να τον/την επηρεάσει σε φυσικό και νοητικό επίπεδο, να δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνική του ζωή και στη μόρφωση του.

Νεαροί , που βιώνουν άσχημες καταστάσεις σε μια σχέση είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν το ποτό, τα ναρκωτικά και να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αυτοκτονικές τάσεις.


ADVERTISEMENT

Δεν είναι μια κατάσταση που επηρεάζει μόνο κοπέλες, νεαρά αγόρια μπορούν επίσης να πέσουν θύματα τέτοιων σχέσεων. Οπότε είτε έχεις μια κόρη, είτε ένα γιό είναι σημαντικό να παρατηρείς τη σχέση τους.

Η βία είναι μια πρώτη απόδειξη μιας κακής σχέσης. Το παιδί σου μπορεί να βιώνει αισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση. Εάν παρατηρήσεις σημάδια μιας τέτοιας σχέσης , τότε είναι σημαντικό να πάρεις θέση αμέσως.

Να είσαι σε επιφυλακή αν δείς τα ακόλουθα σημάδια:


ADVERTISEMENT

  1. Ο/η σύντροφος του παιδιού σου είναι τρομερά κτητικός/ή και ζηλεύει υπερβολικά.

Εάν περνάει περισσότερο χρόνο με τη σχέση του παρά με τους φίλους του/της, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο σύντροφος του/της προσπαθεί τον/την απομονώσει από άλλους. Αν τον/την ρωτήσεις, μπορεί να πάρεις απάντηση ότι θεωρεί ότι οι φίλοι του/της είναι μια κακή επιρροή για αυτόν.  Ακόμα και αν ο/η σύντροφος είναι απίστευτα καλός/ή , μπορεί να είναι χειριστικός/ή σε ένα μη υγιές σημείο.

Μερικές φορές, οι έφηβοι που ζηλεύουν έχουν απαιτήσεις όπως ο σύντροφος τους να μην διατηρεί προφίλ στα social media ή θέλουν να μην φοράει μάρκες για να μην τραβάει την προσοχή. Τέτοιου είδους περιορισμοί είναι κόκκινα σημάδια για μια δυσλειτουργική σχέση.

  1. Αλλάζει τις συνήθειες του.

Δεν είναι ποτέ κακό κάποιος να μεγαλώνει και να προσπαθεί να μειώσει τις κακές συνήθειες του. Παρ’ όλα αυτά είναι κακό να προσπαθεί να αλλάξει αυτό που είναι για κάποιον άλλο.

Εάν αφήνει κάποιες από τις αγαπημένες του συνήθειες , αν αλλάζει τον τρόπο που ντύνεται ή την προσωπικότητα του, μπορεί να είναι σημάδι ότι η κοπέλα του για παράδειγμα δεν τον εκτιμά για αυτό που είναι. Χωρίς ενήλικη ανάμειξη, μπορεί να χάσει την αίσθηση της ταυτότητας του.

  1. Έχει ανεξήγητα χτυπήματα.

Για προφανείς λόγους , τα ανεξήγητα χτυπήματα είναι ένα από τα πιο τρομακτικά σημάδια για έναν γονιό. Εάν αρχίσεις να παρατηρείς σημάδια , μελανιές ή άλλα χτυπήματα τότε ξεκίνα τις ερωτήσεις.

Τσέκαρε διπλά την ιστορία που θα σου πεί για να δείς αν βγαίνει νόημα, γιατί μπορεί στην αρχή να μην σου λέει την αλήθεια. Ένα μαύρο μάτι, μια γρατσουνιά, ένα κόκκινο σημάδι μπορεί να είναι σίγουρα σημάδια σωματικής κακοποίησης. Και πολύ συχνά, θα ντρέπεται πολύ , θα φοβάται ή θα θέλει να προστατέψει το/τη σύντροφο του.

  1. Το άλλο μισό της σχέσης δεν σέβεται τους στόχους του/της.

Εάν το παιδί σου πάντα ήθελε να μπεί στην ομάδα του  τένις ή να μπεί σε ένα πανεπιστήμιο εκτός χώρας, και παρόλα αυτά αντιλαμβάνεσαι ότι ο σύντροφος του/της υποσκάπτει αυτούς τους στόχους, δεν είναι ένα καλό σημάδι.

Μερικές φορές, ένας απελπισμένος ή δυσλειτουργικός έφηβος θα προσπαθήσει να αποτρέψει το σύντροφο του να πραγματοποιήσει τους στόχους του και τα όνειρα του.

Ενθάρρυνε το παιδί σου να μείνει πιστό στους στόχους που είχε θέσει, και μην αφήσεις τίποτα να τον/την αποτρέψει. Εάν η σχέση του πραγματικά νοιάζεται γι αυτόν, θα του πεί να κάνει το σωστό, ακόμα και αν πρέπει να μπεί η σχέση σε δεύτερη μοίρα.

  1. Το παιδί σου, δίνει αναφορά συνεχώς που βρίσκεται στο σύντροφο του.

Η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς τους εφηβικούς έρωτες, και όχι με υγιή τρόπο. Η ανασφάλεια και η ζήλεια μπορούν να κάνουν έναν σύντροφο να απαιτεί συνέχεια,  ο σύντροφος του να του δίνει αναφορά για το που βρίσκεται. Αν το παιδί σου δεν απαντήσει άμεσα σε ένα μήνυμα, ίσως να μιλάει με το/τη σύντροφο του εκείνη τη στιγμή.

Τα κινητά τηλέφωνα βοηθούν μια έφηβη σχέση να γίνει δύσκολη όταν απαιτεί συνεχή επικοινωνία. Αν το παιδί σου νιώθει συνεχώς την ανάγκη να δίνει αναφορά για το που βρίσκεται στη σχέση του, τι κάνει και με ποιόν είναι, τότε σίγουρα είσαι αντιμέτωπη με ένα κακό σημάδι.

  1. Το παιδί σου απολογείται συχνά και για τα πάντα.

Οι τοξικοί σύντροφοι τείνουν να έχουν κακή συμπεριφορά. Σαν αποτέλεσμα, το άλλο άτομο συχνά προσέχει τι λέει και τι κάνει για να αποφύγει τυχόν παρεξηγήσεις. Αρκετά συχνά, αυτό σημαίνει να απολογείται για τα πάντα σε μια προσπάθεια να εξυγιάνει τα πνεύματα.

Αν το παιδί σου λέει συνέχεια συγγνώμη , τότε είναι ένας κακός οιωνός ότι προσπαθεί να κατευνάσει την ένταση με τον/την σύντροφο του. Απολογείται επειδή δεν τηλεφώνησε, που κάλεσε αργοπορημένα, που ξοδεύει πολύ χρόνο με τους φίλους του – όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι ενδείξεις ότι φοβάται το σύντροφο του. Προφανώς, οι συγγνώμες είναι αποδεκτές πολλές φορές , αλλά δεν είναι υγιές για έναν έφηβο να απολογείται όλη την ώρα.

  1. Η σχέση σοβαρεύει πολύ σύντομα.

Ενώ αρκετές εφηβικές σχέσεις ανθίζουν μέσα σε μια νύχτα, το να γίνονται σοβαρές πολύ γρήγορα , είναι κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη προβλήματος. Αν το παιδί σου λέει ότι είναι ερωτευμένο μετά από ένα απλό ραντεβού, ή σκέφτεται να παντρευτεί μετά από δύο εβδομάδες σχέσης, τότε η σχέση κινείται πολύ γρήγορα.

Μερικές φορές, οι έφηβοι εκδηλώνουν την αγάπη τους για ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ προσωπικά , και αυτό γιατί τους γνώρισαν στο διαδίκτυο. Σε εφαρμογές γνωριμιών και στα social media, τα οποία τους δίνουν την ευκαιρία να συνδεθούν με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και μερικές φορές αναπτύσσουν μια φαντασία ότι φεύγουν μαζί του μακρυά, πρίν καν γνωριστούν. Ενώ μπορεί να φαίνεται αθώο στην επιφάνεια, τέτοιες σχέσεις μπορεί να γίνουν κακοποιητικές και μη υγιής.

  1. Παρατήρησε τη σχέση του παιδιού σου.

Σαν γονιός, είναι πρόκληση να πείς στο παιδί σου ότι «δεν θα ξαναβγείς μαζί του,» ή, «θα μπείς τιμωρία εκτός και αν χωρίσεις μαζί του», αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση. Το να προσπαθήσεις να τελειώσεις τη σχέση του μπορεί να κάνει το παιδί πιο αντιδραστικό και να συνεχίσει τη σχέση.

Μίλα στο παιδί σου για τη συμπεριφορά που σε προβληματίζει. Συγκεντρώσου στις πράξεις και όχι στο άτομο. Πες πράγματα όπως «Με ανησυχεί ότι ο /η σύντροφος σου επιμένει να μάθει που είσαι όλη την ώρα».

Απέφυγε να μιλήσεις άσχημα για τη σχέση του.  Το να λές πράγματα όπως, «είναι τελείως χαζός,» μπορούν απλά να τον κάνουν να απομακρυνθεί περισσότερο από εσένα. Και ίσως τον αποθαρρύνουν να σε εμπιστευτεί στο μέλλον.

  • Θέσε όρια όταν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, προσπάθησε να ελαττώσεις τα ηλεκτρονικά. Πάρε το κινητό του μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.
  • Θέσε κανόνες για ραντεβού που ελαχιστοποιούν την επαφή χωρίς έλεγχο. Να επιτρέψεις στο σύντροφο του να έρχεται σπίτι σας για να μπορείς να αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει.
  • Μίλησε στο παιδί σου για το τι σημαίνει μια υγιής σχέση. Σωστή επικοινωνία, αμοιβαίος σεβασμός, εμπιστοσύνη και ευγένεια, είναι μερικά απο τα πράγματα ποθ πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο μιας σωστής σχέσης.
  • Να είσαι περίεργος για αυτή τη σχέση με διακριτικό τρόπο. Κάνε ερωτήσεις για το τι κερδίζει απο τη σχέση και μάθε τι ακριβώς προσφέρει.

Εάν υποψιάζεσαι ότι η σχέση είναι κακοποιητική, είτε το παιδί σου είναι το θύμα ή ο θύτης, αναζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού. Βοήθησε τον να αναπτύξει σωστές σχέσεις που θα τον βοηθήσουν και με τος μελλοντικές τους επιλογές.

Πηγή: https://www.verywell.com/ 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ