fbpx

Αυτά είναι τα φαινομενικά «αθώα» σχόλια που μπορούν να “τραυματίσουν” ένα παιδί

| 9 Μαρτίου 2018
ADVERTISEMENT

Μια από τις κλασικές ατάκες της μητέρας μου ήταν: “Σε κουβαλούσα στην κοιλιά μου εννέα μήνες, γι’ αυτό και νομίζω ότι μπορείς να κάνεις αυτό το ένα πράγμα που σου ζητάω”. Αλλά στην ουσία ποτέ δεν ήταν μόνο «ένα πράγμα». Μου το χτυπούσε τόσο συχνά που ανεξάρτητα από το τί έκανα γι’ αυτήν, αισθανόμουν ότι πάντα της χρωστούσα.

Για μερικούς, “αθώα” και “αβλαβή” σχόλια όπως αυτό, μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, αλλά έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου κατά την ενηλικίωση. Στη δική μου οικογένεια, αυτή η κουβέντα χρησιμοποιείτο συχνά ως όπλο εξαναγκασμού, μια λεκτική υπενθύμιση του ότι «μου χρωστάς» και εξακολουθώ να ζω με τον αντίκτυπο των λέξεών της.

Δεν είμαι η μόνη που έχει ακούσει φαινομενικά «αβλαβή» σχόλια όσο μεγάλωνα. Μερικές φορές αρκούν κάποιες μικρές παρατηρήσεις για να σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας να μοιραστούν μαζί μας ένα “αθώο” σχόλιο που άκουσαν μεγαλώνοντας και πώς έχει επηρεάσει τη ζωή τους σήμερα.


ADVERTISEMENT

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάτι, που μπορεί να φαίνεται “αθώο” σε σένα, σε ένα άλλο άτομο μπορεί να προκαλέσει κακό. Δεν έχει σημασία τί λέει κάποιος. Τα συναισθήματά σου είναι εδώ και υφίστανται.

Ιδού τα σχόλια:

  1. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι σε χειρότερη θέση από σένα

“Δεν είσαι τόσο χάλια όσο άλλοι. Θα πρέπει να είσαι ευγνώμων!”. Αυτά ήταν συχνά τα λόγια της γιαγιάς μου. Επειδή έζησε πόλεμο αυτή, θα έπρεπε εγώ να χαίρομαι για ό, τι μου συμβαίνει κι ας μην είναι καλό. Σ’ ευχαριστώ γιαγιά που με έκανες να αισθάνομαι ένοχη για το γεγονός ότι ήμουν λυπημένη/νευριασμένη/θυμωμένη για κάτι που μου συνέβαινε. Όταν σου λένε κάτι τέτοιο, το κάνουν για να σε επιπλήξουν, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υποτιμήσουν και να υποβιβάσουν τα συναισθήματά σου. Ναι, πάντα κάποιος είναι σε χειρότερη θέση, αλλά μπορείς να αισθάνεσαι λυπημένος/αναστατωμένος/θυμωμένος για κάτι που σου συμβαίνει. Έχεις και εσύ συναισθήματα” – Μαρία.


ADVERTISEMENT

“Αυτό ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένα από το πιο οδυνηρά πράγματα που έχω ακούσει. Ξέρω ότι υπάρχουν και χειρότερα, ξέρω ότι είμαι τυχερή που έχω ό, τι έχω, αλλά αυτό δεν σταματά τον πόνο που αισθάνομαι μέσα μου” – Κατερίνα.

2. Ίδια η μάνα σου/ο πατέρας σου

Ο πατέρας μου πάντα έλεγε ότι ήμουν ακριβώς, όπως η μάνα μου. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο θα ήταν φιλοφρόνηση, αλλά στον πατέρα μου άρεσε επίσης να μου θυμίζει ότι η μητέρα μου ήταν «τρελή» και άχρηστη και ότι ευχόταν να μην την είχε γνωρίσει ποτέ. Αυτές οι λέξεις εξακολουθούν να ηχούν στο κεφάλι μου και να επηρεάζουν τον τρόπο που φέρομαι σαν γονιός” – Λένα.

“Η μητέρα μου όταν εκνευριζόταν μαζί μου, έλεγε ότι ήμουν άσχημη σαν τον πατέρα μου…Μεγάλωσα με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση για την εμφάνισή μου. Δεν το είχα παρατηρήσει μέχρι που έγινα 30” – Άννα.

“Ο μπαμπάς μου μου έλεγε ότι ήμουν σαν κι αυτόν. Ήταν τρομακτικό να το ακούω γιατί ήταν ένας εξαιρετικά ασταθής, απρόβλεπτος και οργισμένος άνθρωπος. Μου το έλεγε τόσο συχνά – ακόμα και όταν ενηλικιώθηκα – που άρχισα να τον πιστεύω. Το έλεγε με τρόπο που δεν μου άφηνε περιθώρια να πιστέψω ότι μπορούσα να βρω σωτηρία ή βοήθεια ή να είμαι ένας υγιής άνθρωπος επειδή σκεφτόμουν ότι ήταν «τόσο δύσκολο» να το αντιμετωπίσω. Μετά προσπαθούσε να με παρηγορήσει σαν να ήταν ο μόνος που με καταλάβαινε. Ήταν μια από τις πιο άρρωστες μορφές χειραγώγησης που έχω βιώσει” – Δήμητρα.

3. Είσαι πολύ μικρή/ος για να έχεις τέτοια προβλήματα

“Δεν μπορεί να έχεις εσύ ένα τέτοιο πρόβλημα, είσαι πολύ μικρός”. Κάθε πρόβλημα που είχα, πέρναγε απαρατήρητο…Με επηρέασε πολύ όταν άλλαξα σχολείο και έχασα τους περισσότερους από τους “φίλους” μου. Όλοι με κορόιδευαν όταν προσπαθούσα να τους μιλήσω. Προσπάθησα να μιλήσω στη μαμά μου, αλλά μου το ξέκοψε… Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν με καταλαβαίνει πραγματικά” – Γιάννης.

“Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που μπορείς να έχεις κατάθλιψη ή άγχος; Δεν νομίζω. Αυτό με προβλημάτιζε κάθε μέρα και εξακολουθεί να το κάνει. Μπορεί να είμαι 16 ετών, αλλά ξέρω το σώμα μου. Και αν αισθάνομαι ότι κάτι πηγαίνει στραβά, σημαίνει ότι κάτι πηγαίνει στραβά” – Αριστέα.

4. Για τα κιλά σου καλή είσαι

“Πάντα συνήθιζα να ακούω σχόλια τύπου “Είναι όμορφη για το βάρος της” και “τρώγεται και ας είναι όπως είναι”. Ακόμα λέω συγγνώμη για όλα, ακόμα και τώρα που είμαι 40! Μισούσα το σώμα μου για πολύ καιρό και μόλις τώρα άρχισα να εκτιμώ τί μου δόθηκε και πόσο ωραία είμαι πραγματικά!” – Μαρία.

“Με κορόιδευε ένα κορίτσι στην τάξη μου καθ ‘όλη τη διάρκεια του σχολείου και το μόνο που μου έμεινε είναι: “Είσαι τόσο όμορφο κορίτσι, αλλά θα ήσουν πολύ πιο όμορφη αν έχανες βάρος” – Μάρθα.

“Πάντα πάλευα με τα κιλά μου και μου έχουν πει αμέτρητες φορές “Έχεις τόσο όμορφο πρόσωπο”. Φιλοφρόνηση, δεν λέω, αλλά πονάει όταν σου λένε ότι όμορφο είναι μόνο το πρόσωπό σου και όχι εσύ ολόκληρη. Επίσης, «Εάν έχανες βάρος, θα ήσουν πραγματικά κούκλα»” – Aμάντα.

5. Γιατί δεν μπορείς να μοιάσεις περισσότερο στον αδελφό/αδερφή σου;

“Μου έλεγαν όλη την ώρα “Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδελφό σου;”… Αυτό με στοιχειώνει κάθε μέρα” – Παναγιώτης.

“Μια ζωή άκουγα: “Ξέρεις ότι δεν είσαι όμορφη σαν την αδερφή σου ούτε ταλαντούχα όπως ο αδελφός σου”. Εξαιτίας αυτού, πάντα ένιωθα ότι υστερούσα σε σχέση με τους άλλους, ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι επαρκής. Αγωνίζομαι με μια σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης μέχρι και σήμερα” – Νίκη.

6. Λυπάμαι που τα συναισθήματά σου πληγώθηκαν

“Λυπάμαι που πληγώθηκαν τα συναισθήματά σου”. Αυτό ρίχνει την ευθύνη σ’ αυτόν του οποίου τα συναισθήματα πληγώθηκαν. Το άκουγα συχνά και πάντα αισθανόμουν σαν να άξιζα την κάθε φορά που πληγωνόμουν” – Γιώτα.

“Μου έλεγαν «Λυπάμαι αν σε πλήγωσε κάτι που έκανα». Αυτό το «αν» ισοπέδωνε εντελώς τα συναισθήματά μου και ήταν μια αξιολύπητη προσπάθεια απολογίας” – Δέσποινα.

7. Πρέπει να αλλάξεις νοοτροπία

“Χρειάζεσαι αλλαγή νοοτροπίας”. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βγάλω τη σαβούρα από μέσα μου. Την περασμένη εβδομάδα ο ψυχολόγος μου έκανε ένα αστείο λέγοντας ότι έπρεπε να αλλάξω στάση ζωής και ο φόβος και ο πανικός επανεμφανίστηκαν, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ζήτησε συγγνώμη, αλλά ένιωσα ηλίθιος για την τόσο υπερβολική αντίδρασή μου σε μια τόσο απλή φράση. Ήταν ένα χαζό αστείο, αλλά αυτά συμβαίνουν όταν κάποια πράγματα σε στιγματίζουν για πάντα…” – Νίκος.

“Άλλαξε ύφος!”. Ως παιδί και ακόμη και τώρα, μου λένε: «Τί συμβαίνει με σένα;», «Ποιο είναι το πρόβλημα σου;», «Γιατί τέτοιο υφάκι;». Εν τω μεταξύ είναι το φυσιολογικό μου να είμαι ανέκφραστη. Είμαι πολύ καλά, αλλά προφανώς το ύφος μου είναι χάλια. Ακόμη ασχολούνται όλοι μ’ αυτό”- Σπυριδούλα.

8. Χρειάζεται να προσπαθήσεις περισσότερο

“Πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο”. Ως άτομο με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και τώρα και με κατάθλιψη, αυτό μπορεί να μοιάζει κοινή λογική, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όταν μου αποσπάται η προσοχή δεν γίνεται επίτηδες. Είναι σαν να μην έχεις την κατάλληλη πνευματική διαύγεια για να κάνεις πράγματα. Το ίδιο και με την κατάθλιψη. Είχα τόσες αμφιβολίες και εξακολουθώ να έχω για την ικανότητά μου να είμαι σαν όλους τους άλλους «φυσιολογικούς» ανθρώπους και κάθε αποτυχία αποδεικνύει την ανικανότητά μου να το κάνω”- Μαργαρίτα.

“Δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανα εκτός από το να καθαρίζω όλο το σπίτι κάθε Σάββατο. Θυμάμαι να λέω «Έκανα ό, τι μπορούσα», γιατί πραγματικά ίσχυε. Η απάντηση: «Τότε το καλύτερο σου δεν είναι αρκετό». Θα μπορούσα να είμαι το πιο επιτυχημένο άτομο στον κόσμο, αν ήμουν πεπεισμένη ότι είμαι αρκετά καλή. Στην εφηβεία μου τα παράτησα όλα και έκανα ό, τι ήθελα. Εξάλλου, αν το καλύτερο μου δεν είναι αρκετό, γιατί να το παλεύω;” – Ειρήνη.

9. Μην είσαι εγωίστρια

«Μην είσαι εγωίστρια». Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει διαρκώς να ευχαριστεί τους άλλους και ποτέ δεν βάζω τις δικές μου ανάγκες πρώτα» – Αμαλία.

“Είσαι τόσο εγωίστρια”. Όταν ο μπαμπάς μου φώναζε να κάνω κάτι, αν δεν είχα τρέξει αμέσως, ήμουν «εγωίστρια». Κάθε φορά τα ίδια. Ως ενήλικας, νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτα. Θα με κάνει «εγωίστρια» το να είμαι χαρούμενη ή να απολαμβάνω το οτιδήποτε;» – Κατερίνα.

10. Είσαι σίγουρη ότι θες να γίνεις…[επάγγελμα]; Είναι πολύ δύσκολο

“Α, θες να γίνεις γιατρός; Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά. Δεν νομίζω ότι αυτή η δουλειά σου ταιριάζει…”. Πάντα ένιωuα ότι δεν ήμουν αρκετά επαρκής, ούτε αρκετά έξυπνη” – Σοφία.

“Η γιαγιά μου μου είπε ότι θα γινόμουν σπουδαία σερβιτόρα. Δεν έχω τίποτα εναντίον των σερβιτόρων. ίσα ίσα. Την ίδια στιγμή είπε στον ξάδερφό μου ότι θα γινόταν σπουδαίος δικηγόρος” – Σταυρούλα.

11. Ο καθένας μπορεί να νιώθει λυπημένος καμιά φορά

“Ο καθένας μπορεί να νιώθει λυπημένος καμιά φορά. Δεν είναι κάτι σπουδαίο”. Το ξέρω ότι ήταν καλοπροαίρετο, αλλά αισθανόμουν σαν να υποτιμούσαν το πρόβλημα και τα συναισθήματά μου” – Καίτη.

12. Εντάξει…

“Όχι το «εντάξει», που συμφωνείς, αλλά εκείνο το «εντάξει», σαν να σου λέει ο άλλος «Καλά παράτα μας. Άστο, αφού δεν μπορείς, δεν το ‘χεις». Κάθε φορά, που το άκουγα με έκανε να αισθανθώ παραμελημένη, ενώ χρειαζόμουν κάποιον ή κάτι να με βοηθήσει. Και ως ενήλικας, με κάνει να αναρωτιέμαι αν έκανα κάτι λάθος κάθε φορά που κάποιος μου απαντούσε με αυτή τη λέξη” – Μαρίνα.

13. Η ζωή δεν είναι δίκαιη

“Μια δασκάλα μου το έλεγε πολλές φορές, όταν εξέφραζα τις ανησυχίες μου για κάποιες καταστάσεις που θεωρούσα απάνθρωπες. Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τις εμπειρίες μου από εκείνη ως κάτι από το οποίο πρέπει να μάθουμε, για να μην φερόμαστε στους άλλους ανθρώπους. Τη συγχωρώ για αυτό που έκανε” – Ελπίδα.

14. Όλα είναι στο μυαλό σου

“Οι άνθρωποι λένε: “Είναι όλα στο μυαλό σου”. Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πονάω” – Χάρις.

15. Με απογοήτευσες

Όταν ήμουν μικρή προτιμούσα η μητέρα μου να μου λέει ότι τα έχει πάρει στο κρανίο μαζί μου, παρά να μου πει ότι την απογοήτευσα. Ο θυμός είναι προσωρινός, αλλά η απογοήτευση σημαίνει αποτυχία. 1000 φορές να μου έλεγε ότι την τρελαίνω και ότι δεν με αντέχει παρά να μου πει ότι ήμουν σκέτη απογοήτευση” – Λυδία.

16. Γεννήθηκες από ατύχημα

“Μου το χτύπαγε συνεχώς ότι γεννήθηκα από ατύχημα. Από τότε προσπαθώ να καταλάβω γιατί ζω ακόμα” – Βάσω.

17. Δεν θα βρεις καλή δουλειά εάν δεν έχεις καλούς βαθμούς

“Αν δεν έχεις καλούς βαθμούς, ούτε σκουπιδιάρα δεν θα γίνεις”. Δεν μου έδινε θάρρος κάτι τέτοιο. Με έκανε να αισθάνομαι ότι δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των γονιών μου. Μου πήρε 10 χρόνια για να τελειώσω το πανεπιστήμιο. Δεν είχα κάποιο θέμα αλλά η συνεχής υποτίμησή τους με έκανε πιο αγχώδη και σκεφτόμουν ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα σωστά” – Αμαλία.

“Δεν θα βρεις δουλειά αν δεν μάθεις να διαβάζεις”. Πίσω στη δεκαετία του ’70, οι μαθησιακές δυσκολίες συνήθως σου έδιναν την ταμπέλα της «ηλίθιας». Η μητέρα μου μπορούσε να διαβάζει τα πάντα. Αγωνίστηκα σκληρά στο σχολείο επειδή είμαι δυσλεκτική. Έκανα τα πάντα για να κερδίσω καλούς βαθμούς και έπαιρνα ένα «14» στην καλύτερη περίπτωση. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου με το να αισθάνομαι ότι ήμουν και είμαι ανεπαρκής. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που βίωσα” – Χριστίνα.

18. Δεν θέλω να σε ξαναδώ ντυμένη έτσι

“Με ντροπιάζεις όταν βγαίνεις έξω ντυμένη έτσι”. Έτσι μου έλεγε πάντα η μητέρα μου γιατί δεν ενέκρινε το εναλλακτικό στυλ ντυσίματός μου. Με έκανε παρανοϊκή και να έχω άγχος σε σημείο να πάθω αγοραφοβία και να μην αισθάνομαι άνετα να βγω από το σπίτι” – Μαριάννα.

19. Δεν ξέρεις πώς είναι να έχεις προβλήματα

“Δεν έχεις και τόσο μεγάλα προβλήματα για να αγχώνεσαι. Μερικοί από μας έχουμε πραγματικά προβλήματα. Κάποιοι από εμάς περάσαμε χειρότερα”. Ακούγοντας αυτό, αποθαρρύνθηκα από το να ζητήσω βοήθεια. Με έκανε να αισθάνομαι ότι έπρεπε να μην μιλάω για τον αγώνα μου επειδή υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που είχαν περάσει χειρότερα από μένα” – Βαρβάρα.

20. Δεν είχαμε οικονομικά προβλήματα μέχρι που γεννηθήκες εσύ

“Ήμασταν καλά οικονομικά προτού σε κάνουμε”, άκουγα από το μπαμπά μου. «Αν χωρίσουμε θα φταίτε εσείς», έλεγε στη μικρή αδερφή μου…Αυτά και πολλά άλλα τέτοια σχόλια με πλήγωναν” – Κορίνα.

21. Παραείσαι ντροπαλή

“Παραείσαι ντροπαλή”. Παλεύω με το άγχος από την εφηβεία μου, με ενοχλούσε και εξακολουθεί να με ενοχλεί όταν μου το λένε αυτό” – Ματίνα.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ