Τα παιδιά δεν έχουν κλίση σε συγκεκριμένα μαθήματα. Έχουν απλά μια παιδεία που στην Ελλάδα νοσεί…

0

Τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με φυσικές επιστήμες, δεν τα χώνεψα ποτέ. Δεν τα καταλάβαινα βρε παιδί μου. Σκέψου ότι ενώ είχα ιδιαίτερα σχεδόν όλα τα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου, δύο φορές έμεινα και μεταξεταστέα Γεωμετρία, Άλγεβρα, Χημεία. 100 φορές να μου τα εξηγούσες, δεν μπορούσα να τα συλλάβω κι αν τα καταλάβαινα, μετά από λίγο τα ξεχνούσα.

Λέγεται πως για κάθε παιδί που δεν «παίρνει» ένα συγκεκριμένο μάθημα, υπάρχει ένας εκπαιδευτικός που δεν του το δίδαξε σωστά. Εγώ όμως δεν θέλω να τα βάλω με τους εκπαιδευτικούς, γιατί είναι και ένα σύστημα από πίσω που δεν βοηθάει, όταν από τότε μέχρι και σήμερα διαπιστώνω πως στη παιδεία, εκτός απ’ τα βιβλία, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Του τέστιν, εξοπλισμοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε έλλειψη, καθηγητές συνεχίζουν να μην διορίζονται και μαθητές συνεχίζουν να τρέχουν στα φροντιστήρια για τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν τα σχολεία ενώ οι μέθοδοι εκπαίδευσης συνεχίζουν να είναι τυποποιημένες και βαρετές.

stem1
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει εμφανιστεί μια καινοτόμα μορφή εκπαίδευσης που ονομάζεται STEM, όρος που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων (Science,Technology,Engineering, Mathematics). Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά τη διδασκαλία διαφορετικών επιστημών και βασίζεται στην επίλυση προβλημάτων. Οι μαθητές-πάντα με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού- καλούνται να αναζητήσουν τη λύση σε ένα πρόβλημα μέσα από δραστηριότητες παιχνιδιού και εργαζόμενοι σε ομάδες. Είναι μία μέθοδος που δεν βοηθάει μόνο τα παιδιά που έχουν κλίση στις φυσικές επιστήμες αλλά και εκείνα που είναι αδύναμα σε αυτές.

Για έναν μαθητή που-όπως εγώ- επιλέγει τις Θεωρητικές επιστήμες μόνο και μόνο για να απαλλαγεί από τις Φυσικές, μια τέτοια μορφή εκπαίδευσης ίσως τον κάνει να ανακαλύψει κλίσεις που δεν ήξερε ότι είχε και να δει τον εαυτό του, με πιο «τεχνολογική» ματιά. Αλλιώς είναι να παρακολουθείς τρία τέταρτα έναν καθηγητή όρθιο να μιλάει ατέλειωτα και αλλιώς να χωρίζεστε σε ομάδες, να δημιουργείτε κατασκευές με τα ίδια σας τα χέρια, ασχολούμενοι με projects που αφορούν στην επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι ένα βιωματικό παιχνίδι ανακάλυψης της γνώσης μέσα από την εμπειρία, τόσο διασκεδαστικό που αποκλείεται να μην εντυπωθεί στο μυαλό του παιδιού.

Εντυπωσιακό δε, κατά τη γνώμη μου, είναι το μάθημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής που αφορά τις 3 τελευταίες τάξεις του δημοτικού όπως επίσης και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί που είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών) ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των Θετικών Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής.

stem3
ekpaideftiki_robotiki

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM σχεδιάζονται και διαμορφώνονται σε κύκλους σπουδών σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, είναι διάρκειας 90 λεπτών και διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα.

Πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Σάββατο στις εγκαταστάσεις του STEM Education (Κέντρο STEM Κατεχάκη 52, Κέντρο STEM Στρατηγού Μαρούλη 7, Αγία Παρασκευή, Κέντρο STEM Κηφισίας 210, Κηφισιά) και το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, διαμορφώνεται κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους γονείς.

stem_contact

Το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται εξολοκλήρου από το STEM Education και περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται για τη διδασκαλία κάθε μαθήματος, καθώς επίσης και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet, όπου αυτά είναι απαραίτητα. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες των 2-3 ατόμων και ο κάθε μαθητής συμπληρώνει το δικό του φύλλο εργασίας που παρέχεται από τον εκπαιδευτή.

Για το τέλος θα σας πω ότι εγώ των φιλολογικών, κατέληξα εν μέρει, να ασχοληθώ επαγγελματικά με τους υπολογιστές που καμία σχέση δεν έχουν με τις θεωρητικές επιστήμες. Αν υπήρχε μια τέτοια μέθοδος εκπαίδευσης τότε, θα το είχα ανακαλύψει πολύ νωρίτερα και δεν θα μου έπαιρνε χρόνια να καταλάβω, ότι τελικά έχω και μαθηματική σκέψη και αυτό είναι που θέλω πραγματικά να κάνω στη ζωή μου.

Εσύ όμως μπορείς να καταλάβεις τί πραγματικά θέλει το παιδί σου, γιατί έχεις τα εφόδια. Έχεις τα STEM.


*Το παραπάνω άρθρο, αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας μας, με το STEM Education. Στο Singleparent.gr, διαλέγουμε τις εταιρίες που συνεργαζόμαστε με σεβασμό στην εμπιστοσύνη σας, και χρησιμοποιούμε τη φωνή μας, μόνο για πράγματα που μας αρέσουν και θεωρούμε ότι έχουν κάτι να σας προσφέρουν.

Σύνταξη-Επιμέλεια κειμένου: Κυριακή Χαριτάκη
©Singleparent.gr copyright | All rights reserved