Σχολεία τιμωρούν τους μαθητές όταν ζητούν να πάνε στη τουαλέτα!

0

Σ’ ένα δημοτικό σχολείο στην Αυστραλία, μετά από παράπονα γονέων, σταμάτησαν να εφαρμόζουν ένα μέτρο το οποίο προέβλεπε την τιμωρία των μαθητών που ήθελαν να πάνε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Η εφημερίδα «The Herald Sun» ανέφερε ότι το σχολείο «Bellbridge Primary», λειτουργεί μ’ ένα πρόγραμμα που «ανταμείβει» τους μαθητές με ψεύτικα χρήματα. Αν λοιπόν τα παιδιά πήγαιναν στην τουαλέτα συχνά, θα είχαν πρόστιμο από 10 έως και 50 δολάρια. Κάποιοι μαθητές στερούνταν ακόμα και το διάλειμμα σαν τιμωρία ή κρατούνταν στην αίθουσα μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Ναι, είναι αλήθεια. Αυτά τα παιδιά τιμωρούνταν για μια από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Ενώ είναι θετικό ότι το σχολείο σταμάτησε να εφαρμόζει αυτή την πρακτική και κατά συνέπεια αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της ήταν λάθος, δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που  έχουν εφαρμοστεί τέτοια ντροπιαστικά μέτρα, στα σχολεία της Αυστραλίας.

Δείτε σχετικά: Σύλλογοι γονέων: Δεν δικαιούνται να απαιτούν χρήματα εκτός της συνδρομής

Το 2011, ένα άλλο σχολείο εφάρμοζε μία μέθοδο, σύμφωνα με την οποία, αν ένα παιδί χρειαζόταν να πάει στην τουαλέτα, έπρεπε να πάει και όλη η τάξη μαζί του. Ποια ήταν η «λογική» πίσω από αυτή την απόφαση της διευθύντριας του σχολείου; Από τη μια πίστευε ότι θα μείωνε την διατάραξη του μαθήματος (καθώς ήταν λιγότερο πιθανό τα παιδιά να ζητήσουν να πάνε στην τουαλέτα αν όλη η τάξη θα τα ακολουθούσε) και δεύτερον, να σταματήσουν τα γκράφιτι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των γονιών για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Αντιθέτως, μόνο όταν τα παιδιά άρχισαν να κατουριούνται πάνω τους, να γυρνάνε στο σπίτι με πονοκεφάλους και να υποφέρουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού, ανακάλυψαν οι γονείς τους τί πραγματικά συνέβαινε.

Φαντάσου τώρα, αν ένα νεαρό κορίτσι χρειαζόταν ν’ αλλάξει την σερβιέτα του, πόσο ντροπιαστικό θα ήταν ν’ την ακολουθήσει όλη η τάξη της στη τουαλέτα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο ότι με το που έμαθαν οι γονείς, αυτή η «μέθοδος» κόπηκε μαχαίρι , η διευθύντρια απομακρύνθηκε από τη θέση της και έγινε έρευνα εις βάρος της. Αν και προσπάθησε να διεκδικήσει ξανά την θέση της μετά από 18 μήνες, το σχολείο αντέδρασε έντονα και αναγκάστηκε να κάνει πίσω.

Δεν είμαι δασκάλα, οπότε δεν μπορώ να κρίνω πόσο μπορεί να διαταράσσεται το μάθημα όταν ένας μαθητής ζητά να πάει στην τουαλέτα αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι είναι ποτέ δικαιολογημένο να στερήσεις από ένα παιδί μια τόσο βασική ανθρώπινη ανάγκη. Σίγουρα υπάρχουν παιδιά που ζητάνε να πάνε στην τουαλέτα απλά και μόνο για να γλιτώσουν το μάθημα αλλά αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις που μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Το ερώτημα που γεννάται εδώ ,αλλά και το πιο σημαντικό, είναι γιατί αυτά τα σχολεία αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους σε αυτά τα θέματα;

Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που μαθαίνουμε για ένα τόσο αντιπαιδαγωγικό και απαράδεκτο συμβάν.

Πηγή: http://www.mamamia.com.au/

Εσύ έχεις ακούσει ποτέ για σχολεία που εφαρμόζουν αντιπαιδαγωγικές τακτικές; Περιμένουμε τα σχόλιά σου!