Παιδική νομική βιβλιοθήκη: Βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά τους νόμους και τους θεσμούς

0

Σε κάθε δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία η πλειοψηφία των πολιτών να γνωρίζει βασικές νομικές έννοιες και θεσμούς από όπου απορρέουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που καθορίζουν τη ζωή των πολιτών και την πορεία του τόπου.

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ βάζει τα παιδιά στο επίκεντρο, προσφέροντάς τους μια πλειάδα  από ευχάριστες  και ταυτόχρονα διδακτικές ιστορίες μέσα από τη ζωή και την καθημερινότητά τους, με στόχο να κατακτήσουν με τρόπο απλό και κατανοητό βασικές νομικές έννοιες και θεσμούς, που θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Στα πλαίσια της σειράς έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα έξι πρώτα βιβλία με τίτλο, «Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά», το οποίο επιχειρεί να γνωρίσει στα παιδιά τα σημαντικότερα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν και  κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας και το οποίο προλογίζει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Αλιβιζάτος, «Μια του Κλέφτη, Δυο του Κλέφτη» το οποίο περιγράφει με ένα ιδιαίτερα φιλικό για τα παιδιά τρόπο όλα τα αδικήματα κατά της περιουσίας, «Ψωνίζω συνετά – Δεν σκορπάω τα λεφτά», ένα ευχάριστο παραμύθι για την προστασία του καταναλωτή, και την οικονομία, το οποίο προλογίζει ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ε. Ζερβέας, οι «Μικρές Οδύσσειες Παιδιών», ένα βιβλίο για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους, το οποίο προλογίζει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Παπαχρίστου, «Τι τους θέλουμε τους νόμους;», ένα βιβλίο για την αναγκαιότητα των νόμων και τη σημασία τους για τη Δημοκρατία, το  οποίο προλογίζει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Χρυσανθάκης και «Πολίτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι!», ένα βιβλίο  για το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχής στα κοινά, το  οποίο προλογίζει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Χρυσόγονος.

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα έργα της σειράς, η οποία απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, με στόχο να τα μυήσει σε όλα τα μικρά και μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, η γνώση των οποίων θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 photo Sydagma_zps93de5c0e.jpg
Μαθαίνουμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες

Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα

Συγγραφέας: Τζ. Παπαντωνοπούλου-Καρατζά

Εικονογράφηση: Ε. Μόκα

Πρόλογος: Ν. Αλιβιζάτος

Σελ.: 96
Τιμή: 15€ φ.π., 15€ ν.π.

Τι τυχερά παιδιά που είναι ο Θέμης και Θέτιδα! Ο παππούς τους Σόλωνας είναι τόσο μοναδικός στις ιστορίες! Και τούτη τη φορά συζητά με τα παιδιά για τον πιο σπουδαίο από τους νόμους: το Σύνταγμα,  που τα δικαιώματα  όλων μας προβλέπει και τη δημοκρατία μας προστατεύει. Παρέα με το φίλο τους Σωκράτη και την πανταχού παρούσα κουκουβάγια, τα παιδιά μαθαίνουν ότι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία, την ελεύθερη έκφραση, στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, στην ελεύθερη επικοινωνία, στην προστασία της οικογένειάς τους και της ιδιωτικής τους ζωής και τόσα άλλα «δικαιώματα σημαντικά που χωρίς αυτά κανείς μας δεν μπορεί να ζήσει κανονικά».

ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ

Μαθαίνουμε για τα αδικήματα της κλοπής, της ληστείας κ.ά. και τις συνέπειές τους

Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα

Συγγραφέας: Τζ. Παπαντωνοπούλου-Καρατζά

Εικονογράφηση: Γ. Μαμαλούκος

Σελ.: 62

Τιμή: 12,99€ φ.π., 12,99€ ν.π.

Ο ήρωάς μας, ο μικρός Θέμης ρωτά τη σοφή και πολυταξιδεμένη κουκουβάγια, για να μάθει και να πει και σ’ εμάς, τι είναι νόμος και ποιος τον ψηφίζει, τι είναι κλοπή και σε τι διαφέρει από τη ληστεία, γιατί όταν κάποιος από ανάγκη κλέψει ένα καρβέλι ψωμί μπορεί και να μην τιμωρηθεί από το δικαστήριο ενώ όταν κλέψει έναν πίνακα από μουσείο τιμωρείται με αυστηρή ποινή και άλλα πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα.

ΨΩΝΙΖΩ ΣΥΝΕΤΑ ΔΕΝ ΣΚΟΡΠΑΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!

Ο Βασιλιάς Αβερταδίνος και ο Πρίγκηπας Ολαταθέλος

Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα

Συγγραφέας: Λ. Σκουλαρίκη

Εικονογράφηση: Ζ. Χωριατέλλη

Πρόλογος: Ε. Ζερβέας

Σελ.: 48
Τιμή: 12€ φ.π., 12€ ν.π.

Ο βασιλιάς Αβερταδίνος και ο γιος του Ολαταθέλος περνάνε άσχημες περιπέτειες στα χέρια τριών πονηρών εμπόρων, που θέλουν να τους κάνουν να ξοδέψουν όλα τους τα λεφτά αποκτώντας πράγματα άχρηστα.  Στο τέλος όμως η σοφή κουκουβάγια (που είναι και νομικός) εμφανίζεται, ως από μηχανής Θεός, και τους γλιτώνει από την αλόγιστη κατανάλωση, μαθαίνοντάς τους ποια είναι τα δικαιώματα του καταναλωτή.  Έτσι και εκείνοι -αλλά και ο Θέμης, που ακούει το παραμύθι – βάζουν μυαλό και γίνονται στο εξής υπεύθυνοι και συνετοί καταναλωτές.

ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα

Συγγραφέας: Β. Μπαντή

Εικονογράφηση: Ζ. Χωριατέλλη

Πρόλογος: Θ. Παπαχρίστου

Σελ. 48

Τιμή: 12 € φ.π., 12 € ν.π.

Ο Οδυσσέας και ο καλύτερός του φίλος, ο Θέμης, συναντούν συχνά παιδιά με άλλο χρώμα δέρματος όταν παίζουν στο γήπεδο ή όταν πηγαίνουν βόλτες με το ποδήλατο. «Από πού έρχονται αυτά τα παιδιά; Γιατί έφυγαν από τις πατρίδες τους; Γιατί βρίσκονται στην Ελλάδα; Μήπως κι αυτά πέρασαν μια μικρή Οδύσσεια, όπως ο μυθικός Οδυσσέας, για να φτάσουν στην πατρίδα μας;», αναρωτιούνται οι δυο φίλοι.

Με πλοηγό τη δασκάλα τους κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στις χώρες των προσφύγων συμμαθητών τους και μαθαίνουν για τις μικρές τους Οδύσσειες. Τα προσφυγόπουλα του βιβλίου διηγούνται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συγκινητική απλότητα τις προσωπικές τους ιστορίες, προσμένοντας όχι τη λύπηση αλλά την κατανόησή σας. Η Αζίζα, η Φατίμα, ο Ισαάκ, παιδιά του διπλανού θρανίου, σας προσκαλούν  με τις αφηγήσεις τους να τα πλησιάσετε, αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητά τους. Στο βιβλίο αυτό θα μάθετε όμως και για τους διεθνείς οργανισμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων και για τη δράση τους.

ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ;

Ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας
 photo Nomoi_zps8038e67d.jpg

Ξεφυλλίστε ένα απόσπασμα

Συγγραφέας: Λίλη Σκουλαρίκη

Πρόλογος: Χαράλαμπος Γ. Χρυσανθάκης

Εικονογράφηση: Ειρήνη Ελευθεριάδη

ΕΚΔΟΣΗ 2013 Σελ. 48

Τιμή: 12 € φ.π., 12 € ν.π

Τι τους θέλουμε τους νόμους; αναρωτιούνται ο Θέμης και η Θέτις σ’ αυτό το βιβλίο.  Δεν  θα ήμασταν πιο ελεύθεροι χωρίς αυτούς;  Για να το διαπιστώσουν, ταξιδεύουν με την παρότρυνση της σοφής κουκουβάγιας  στη χώρα της Μπανανομίας. Μια χώρα, όπου οι κάτοικοι ζουν χωρίς νόμους και κανόνες και καθένας κάνει ό,τι θέλει.  Προς μεγάλη έκπληξή τους δυσάρεστες εκπλήξεις τους περιμένουν εκεί:  σκουπίδια και μόλυνση, κυκλοφοριακό κομφούζιο, κλέφτες που τους αρπάζουν τα πράγματα και στρατηγοί και βασιλιάδες που φτιάχνουν ο καθένας κι από έναν δικό του, αυθαίρετο νόμο. Με τον τρόπο αυτόν, ο Θέμης και η Θέτις συνειδητοποιούν τη χρησιμότητα του νόμου, αλλά όχι οποιουδήποτε νόμου: μαθαίνουν ότι νόμος που αξίζει να τον τηρούμε είναι μόνο εκείνος που θεσπίζεται από όργανα δημοκρατικά εκλεγμένα και με τη νόμιμη, δημοκρατική διαδικασία.

Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Τιμή: 12€ φ.π., 12€ ν.π.

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Τιμή: 12€ φ.π., 12€ ν.π.

Για την εισαγωγή στη σειρά της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης, επιλέχτηκε η αφιέρωση στον «Μπαμπά – δικηγόρο» και τη «Μαμά δικηγόρο», με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τις βασικές πτυχές του δικηγορικού επαγγέλματος, αφορμή  για δημιουργική συζήτηση με τους γονείς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην επιμελήτρια της σειράς ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Μαρίνα Τσικουρή (τηλ. επικοινωνίας: 210 3678 944, e-mail: marinat@nb.org).