fbpx

Ο γονιός έχει δικαίωμα να αποφασίσει αν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι απαραίτητη για το παιδί του

| 11 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Η σεξουαλικότητα θεωρείται μία από τις βασικότερες διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σεξουαλική πράξη είναι η αρχή της δημιουργίας του καθενός από εμάς. Ωστόσο, λιγότερο από το ήμισυ των κρατών ανά τον κόσμο φαίνεται να θεωρεί απαραίτητη την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πιθανότατα, οι περισσότεροι γονείς να μην αναλογιστούν ποτέ, εάν για παράδειγμα η γεωμετρία είναι ένα χρήσιμο μάθημα για τα παιδιά τους. Όταν όμως πρόκειται για τη σεξουαλική εκπαίδευση, ένας γονέας έχει το δικαίωμα να σκεφτεί και να αποφασίσει, αν αυτή είναι απαραίτητη ή όχι για το παιδί του.

Τι Φοβούνται οι Γονείς;


ADVERTISEMENT

Συνήθως, οι γονείς αποφεύγουν να μιλούν στα παιδιά τους για το σεξ, είτε επειδή οι πεποιθήσεις τους τους προκαλούν αμηχανία, είτε δεν έμαθαν ποτέ από τους γονείς τους γι’ αυτό και δεν ξέρουν πως να το κάνουν και οι ίδιοι, είτε επειδή φοβούνται μήπως κάνουν κάποιο λάθος. Η αλήθεια είναι, ότι στην πραγματικότητα το σεξ εξακολουθεί να αποτελεί ένα θέμα «ταμπού» για αρκετές Δυτικές κοινωνίες. Ευρύτερα, πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, μήπως η υποχρεωτική ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα «αφυπνίσει πρόωρα» ή επηρεάσει την ηθική των παιδιών τους. Ωστόσο, αυτό που πολλές φορές δεν γίνεται τόσο άμεσα κατανοητό, είναι ότι οι νέοι θα μάθουν για το σεξ, ανεξάρτητα από το εάν θα λάβουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο χώρο του σχολείου ή όχι. Το σημαντικό λοιπόν είναι να πληροφορηθούν με αξιόπιστο τρόπο, προτού ξεκινήσουν να έχουν μία ενεργή σεξουαλική ζωή.

Τι είναι η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση;

Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής περιγράφει τη σεξουαλικότητα ως μέρος και φυσική συνέχεια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Περιλαμβάνει κεφάλαια, που αφορούν τη σωματική ανάπτυξη (φυσιολογία, ανατομία, σεξουαλική λειτουργία), την ταυτότητα του φύλου, τις διαπροσωπικές και ερωτικές σχέσεις, καθώς και θέματα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος που άπτονται της σεξουαλικότητας (κοινωνική και συναισθηματική μάθηση). Συνήθως, στις χώρες όπου διδάσκεται υποχρεωτικά, εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης για την υγεία και θεωρείται ένα μάθημα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, τη μάθηση και την ευημερία των νέων. Ευρύτερα, οι υπεύθυνοι των χωρών που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα στο χώρο του σχολείου, θεωρούν, ότι η σεξουαλική εκπαίδευση ενισχύει με θετικό τρόπο την ψυχική, συναισθηματική, σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συσχετίζεται και με την ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών.


ADVERTISEMENT

Τα Οφέλη της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης για το Παιδί και τον Έφηβο:
(η συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

  • Η σεξουαλική αγωγή βοηθάει τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να κατανοήσουν τις διαφορές τους με το άλλο φύλο και να περιορίσουν τις συμπεριφορές «περιέργειας» (απογύμνωση, θώπευση).
  • Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον περιορισμό των συμπεριφορών σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς μέσω της σεξουαλικής αγωγής τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν τα προσωπικά τους όρια και να αξιολογούν τις προθέσεις των ενηλίκων.
  • Απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου.
  • Εξαλείφει τους μύθους που σχετίζονται με το σεξ και διευρύνει τους ορίζοντες των νέων παιδιών (οι έφηβοι κατανοούν ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή και ενοχή επειδή σκέφτονται σεξουαλικά).
  • Οι έφηβοι αναγνωρίζοντας τη σημασία της σεξουαλικής υγείας στο χώρο του σχολείου, εκφράζουν μικρότερη επιθυμία να ανατρέξουν σε παραπλανητικές πηγές πληροφόρησης (π.χ., διαδίκτυο, πορνογραφία, φίλοι).
  • Μετατρέπει τα παιδιά σε υπεύθυνους ενήλικες. Βοηθάει τους εφήβους να κατανοήσουν όφελος της αποχής από τα πρώτα χρόνια, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην κατανόηση της ευρύτερης σημασίας της σεξουαλικής επαφής στη ζωή τους.
  • Οι νέοι πληροφορούνται για όλες τις διαθέσιμες μεθόδους προφύλαξης και αντισύλληψης, με σκοπό την αποφυγή της απόκτησης ενός ΣΜΝ ή μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  • Τέλος, η υψηλής ποιότητας σεξουαλική διαπαιδαγώγηση διδάσκει στους νέους τη σημασία των υγειών διαπροσωπικών σχέσεων στη ζωή τους.

Ποιοι Παράγοντες Εμποδίζουν την Εφαρμογή της Σ.Δ. στα Σχολεία;

  • Πολλές φορές οι δάσκαλοι δυσκολεύονται να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, επειδή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη κρατική υποστήριξη και δεν συμμετέχουν σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα ειδίκευσης. Στο εξωτερικό, η σεξουαλική αγωγή διδάσκεται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και από ψυχολόγους ή ιατρικούς συμβούλους.
  • Μερικές φορές οι μαθητές λόγω του φύλου τους αισθάνονται αμηχανία μπροστά στο συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο. Γι’ αυτό το λόγο, η σεξουαλική αγωγή θα πρέπει να διδάσκεται ξεχωριστά, σε δύο ομάδες και με βάσει το φύλο του κάθε παιδιού.
  • Όταν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν διδάσκεται σε ένα σταθερό και οριοθετημένο πλαίσιο εντός του σχολείου, τότε μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αντικείμενο γελοιοποίησης και απαξίωσης από τους μαθητές.
  • Ολοκληρώνοντας, έχει φανεί, ότι σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο δεν γίνεται αποδεκτή από όλους τους γονείς, επειδή μερικές φορές έρχεται σε αντίθεση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ορισμένων μαθητών.

Θάνος Ασκητής
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Κηφισίας 360 & Θερμοπυλών 2
Αθήνα Χαλάνδρι Τ.Κ. 15233
Τηλέφωνο: 210 61 04 590 & 210 77 72 100 210 77 89 890
Fax: 210 61 95 797
Web: http://www.askitis.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/institutethanosaskitis

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ