Μπορεί νομικά ο Σύλλογος Γονέων στο σχολείο να αποφασίζει, χωρίς να ενημερώνει κανέναν;

0

Καλή σας μέρα. Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων στο σχολείο μας (είμαι μητέρα 2 παιδιών) θα ήθελα αν γίνεται να μου απαντήσετε στο εξής:

Ο Σύλλογος Γονέων έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις, και να στέλνει επιστολές για ζητήματα που αφορούν το σχολείο, υπογράφοντας σαν Σύλλογος Γονέων,  χωρίς πριν να έχει ενημερώσει το σύνολο των γονέων προφορικά, ή με τοιχοκόλληση της επιστολής στον πίνακα αναρτήσεων ώστε να λάβουν γνώση για τι πρόκειται;

Έχει το δικαίωμα να συντάσσει και να υπογράφει σαν Σύλλογος την όποια επιστολή, ακόμα και αν κάποιοι από τους γονείς είναι αντίθετοι με το περιεχόμενο της , μιας επιστολής που αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει – γνωρίζει -μια συγκεκριμένη τάξη του σχολείου (η συγκεκριμένη επιστολή που στάλθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και λάβαμε γνώση οι περισσότεροι εκ των υστέρων αναφέρονταν στο πρόβλημα της συγκεκριμένης τάξης του σχολείου ΑΛΛΑ καταφέρονταν επίσης με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς και εναντίον του Διευθυντή);

Δεν είναι στις υποχρεώσεις του Συλλόγου να ενημερώνει τους γονείς για την όποια απόφαση , πρωτοβουλία , ενέργεια; Μπορεί να αποφασίζει και να υπογράφει εκ μέρος όλων των γονιών χωρίς την ενημέρωση και συγκατάθεσή τους….ακόμα και αν διαφωνούν κάθετα; Συγνώμη για το μακροσκελές ερώτημα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Η συγκρότηση του γονεϊκού κινήματος γενικά καθορίζεται από τους νόμους 1566/85 και 2621/98, αλλά και από τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Κάθε Σύλλογος, για τη σύσταση και τη νόμιμη λειτουργία του, διέπεται από το καταστατικό του, το οποίο επικυρώνεται από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Σε αυτό (καταστατικό) προβλέπεται ποιά μέλη θα αποτελούν τη Διοίκησή του, εκπροσωπώντας αυτόν σε συναλλαγές με τρίτους, ενώ προβλέπονται συνήθως και ειδικότερα οι αρμοδιότητές τους.

Οποιοδήποτε θέμα δεν ρυθμίζεται από το καταστατικό, τότε ανατρέχουμε στις γενικές διατάξεις του νόμου.

Συνεπώς, οποιαδήποτε απάντησή μου επί των ερωτημάτων σας προϋποθέτει οπωσδήποτε την ανάγνωση όλων των όρων του καταστατικού του Συλλόγου.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ζητήσετε να λάβετε αντίγραφο αυτού, προκειμένου να ενημερωθείτε για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τον τρόπο ενημέρωσης των μελών, κλπ.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!