Μουσικό νηπιαγωγείο: Μάθε παιδί μου μουσική πληρώνοντας μόνο εγγραφή!

0

Το μουσικό νηπιαγωγείο στην Αθήνα (Πατησίων 216 ή Αχαρνών 214) προσκαλεί όλα τα παιδιά ηλικίας 3 – 5½ ετών να ανακαλύψουν την πολυδιάστατη, χρωματιστή και παιχνιδιάρικη πλευρά της μουσικής.

Με γνώμονα αναγνωρισμένα και δοκιμασμένα συστήματα μουσικής προπαιδείας (Orff, Kodaly, Suzukiκ.α.), πάντα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις της μικρής ομάδας, τα παιδιά κάνουν τη μουσική βίωμα και πράξη.

Το μουσικό νηπιαγωγείο ή αλλιώς η μουσική προπαιδεία – μουσικοκινητική αγωγή (σύστημα Orff) είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με τη μουσική, τις νότες και τα μουσικά όργανα μέσα από προσαρμοσμένες μελέτες και εφαρμογές, στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το παιχνίδι, την κίνηση, το τραγούδι και την ακρόαση, το παιδί ξεδιπλώνει τη δημιουργική του πλευρά, μαθαίνει να χαίρεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται να μαθαίνει μουσική!

Στην μουσική προπαιδεία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μουσική μέσω άλλων μεθόδων, εκμάθηση και κυρίως με το παιχνίδι και την ομαδική δημιουργία. Η μουσικοκινητική αγωγή βασίζεται κυρίως στο σύστημα Orff και τα τμήματα μουσικής προπαιδείας μεταδίδουν στο παιδί την ομορφιά της μουσικής μέσα από παιχνίδια, που συνδυάζουν το ρυθμό και την κίνηση, το τραγούδι, και το χορό. Τα παιδιά κινούνται, χορεύουν, εκφράζονται, ζωγραφίζουν, παίζουν μουσικά όργανα φτιάχνοντας μικρές ορχηστρούλες και ζουν τη μουσική στην κοινωνική και ομαδική της διάσταση. Έτσι, την εντάσσουν στην καθημερινότητά τους ευχάριστα και χαρούμενα και προσαρμόζονται εύκολα σε ένα πρωτόγνωρο για αυτά αντικείμενο. “Πες το μου και το Ανέκαθεν, τα παιδιά δεν αρέσκονταν στη μελέτη. Θα προτιμούσαν να παίζουν. Αν πραγματικά σέβεσαι τα ενδιαφέροντά τους, τα αφήνεις να μαθαίνουν ενώ παίζουν, θα ανακαλύψουν ότι αυτά που έχουν κατακτήσει είναι “παιχνιδάκι”!” (Carl Orff)ξεχνάω, δείξτο μου και το θυμάμαι, βάλε με “στο παιχνίδι” και θα το καταλάβω… Σκοπός της μουσικής προπαιδείας δεν είναι η μετάδοση πληροφοριών, με τη στείρα έννοια της απομνημόνευσης, αλλά η ενίσχυση των μουσικών δεξιοτήτων μέσω μιας ευχάριστης και ενδιαφέρουσας για τα παιδιά διαδικασίας. Μέσα από την κίνηση, το τραγούδι και το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν, να αναγνωρίζουν, να συντονίζουν, να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να αντιλαμβάνονται και να βιώνουν τη μουσική.

Το παιδί μου θα μάθει και κάποιο όργανο στο μουσικό νηπιαγωγείο;
Στις μικρές αυτές ηλικίες η εκμάθηση ενός οργάνου με το συνήθη τρόπο δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο σε μεγαλύτερες ηλικίες που υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και αφομοίωσης. Η κίνηση και το παιχνίδι είναι ο κόσμος των παιδιών. Ωστόσο, με τη μουσικοκινητική αγωγή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μουσικά όργανα, κυρίως κρουστά, αλλά και κάποια πνευστά εύκολα στο χειρισμό, που με απλές οδηγίες παράγουν ευχάριστους ήχους. Έτσι, παιχνίδι και δημιουργία συνδυάζονται. Εξάλλου, η πρώτη αυτή επαφή είναι και μία ένδειξη πολλές φορές για τις ιδιαίτερες κλίσεις των παιδιών σε κάποιο μουσικό όργανο που μπορεί να αρχίσει αργότερα, στην υποδεικνυόμενη από τους ειδικούς καθηγητές ηλικία, στην οποία θα μπορεί να αντιληφθεί και να αφομοιώσει. Μέχρι τότε η κληρονομιά μιας πρώτης ανάλαφρης και διασκεδαστικής επαφής είναι σίγουρα πολύτιμη. Στο μουσικό νηπιαγωγείο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικά μουσικά όργανα, παρατηρούν τον όγκο, το σχήμα, τη λειτουργία, τις ηχοχρωματικές διαφορές, τη συμβολή τους σε ένα μουσικό σύνολο. Μαθαίνουν βασικά στοιχεία ενός μεγάλου αριθμού μουσικών οργάνων, από τα οποία, ενδεχομένως, αργότερα να επιλέξουν να ασχοληθούν ειδικότερα.
Το πρόγραμμα σπουδών στο μουσικό νηπιαγωγείο του Ωδείου Όπερα συμπεριλαμβάνει ύλη που διδάσκεται στα παιδιά σε 2 σχολικά έτη. Η φοίτηση ξεκινά από τον Νοέμβριο και τελειώνει στα τέλη Μαΐου κάθε τρέχοντος σχολικού έτους.

Τα μαθήματα στο μουσικό νηπιαγωγείο είναι ομαδικά.
Διάρκεια μαθημάτων: Η διάρκεια των μαθημάτων στο μουσικό νηπιαγωγείο είναι 1 ώρα την εβδομάδα.
Εγγραφή: 100 €
Μηνιαία δίδακτρα: Δωρεάν
Δηλώστε συμμετοχή στη φόρα που θα βρείτε στο τέλος της σελίδας, εδώ.