fbpx

Messenger για παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα εφαρμογή του facebook

| 25 Ιανουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Τον περασμένο μήνα το Facebook κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή του Messenger αποκλειστικά για παιδιά κάτω των 13 ετών. Με αυτό το τρόπο, το Facebook θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα φέρει πιο κοντά του, με μια πιο “φιλική” έκδοση του Messenger που ονομάζεται «Messenger Kids» και μπορείς να δεις εδώ https://messengerkids.com/

Ωστόσο, πριν δώσεις στο παιδί σου το πράσινο φως, για να το χρησιμοποιήσει, υπάρχουν μερικά πράγματα, που πρέπει να γνωρίζεις.


ADVERTISEMENT

Πρώτον, οι περισσότεροι από τους τεχνολογικούς κολοσσούς έχουν αποφύγει να αναπτύξουν μια τέτοιου είδους εφαρμογή, διότι απαιτεί συλλογή προσωπικών πληροφοριών από ανήλικους και, κατά νόμο, δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο χωρίς γονική άδεια. Το Messenger Kids «εργάστηκε» ακούραστα γύρω σε αυτή τη νομική απαίτηση, αρχικά λαμβάνοντας τη γονική αποδοχή και άδεια για την εφαρμογή και χρησιμοποιώντας την στο πλαίσιο του γονικού λογαριασμού.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Messenger Kids;

Το Messenger Kids είναι μια αυτόνομη εφαρμογή διαθέσιμη σε κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα και λειτουργεί σε tablet, smartphones και οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ελέγχεται μέσω του λογαριασμού του Facebook του γονέα και, σύμφωνα με το Facebook, “μπορούν τα παιδιά ευκολότερα να μιλούν με την οικογένεια και τους φίλους τους, όταν δεν μπορούν να είναι μαζί”.


ADVERTISEMENT

Μόλις εγκατασταθεί, τα παιδιά μπορούν να προσθέσουν φίλους και επαφές (μόνο με γονική έγκριση) και στη συνέχεια να συνομιλήσουν μέσω βίντεο-κλήση, να στείλουν φωτογραφίες ή απλά να συνομιλήσουν γραπτά. Το Messenger Kids διαθέτει μεγάλη γκάμα ειδικά επιλεγμένων GIF, αυτοκόλλητα και εργαλεία σχεδίασης για παιδιά, που τους επιτρέπουν να «διακοσμήσουν» το περιεχόμενο και να εκφράσουν τις προσωπικότητές τους.

Ποιες πληροφορίες «συλλέγει» το Facebook για το παιδί μου;

Μετά την εγκατάσταση, οι γονείς θα κληθούν μέσα από το δικό τους λογαριασμό να δημιουργήσουν ένα προφίλ για το παιδί τους χρησιμοποιώντας το πλήρες, πραγματικό τους όνομα (αυτό και μόνο μπορεί να είναι αρκετό για κάποιους γονείς να σταματήσουν εκεί – συμπεριλαμβανομένης και εμένα). Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα από ένα προφίλ, εάν έχουν περισσότερα παιδιά, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Αυτά τα προφίλ θα φέρουν τα παιδιά σε επαφή με φίλους, άλλα μέλη της οικογένειας και άλλες επαφές γενικά, αλλά κάθε νέο αίτημα φιλίας, που θα λαμβάνει θα πρέπει να εγκριθεί από το λογαριασμό του γονέα.

Τί γίνεται με τις διαφημίσεις;

Δεν υπάρχουν διαφημίσεις ή δυνατότητες για αγορές εντός του Messenger Kids. Η εφαρμογή αυτή δεν έχει σκοπό την προώθηση, ούτε φτιάχτηκε για λόγους μάρκετινγκ. Αυτό είναι κάτι, που θα μπορούσε να αλλάξει, μιας και πολλές διαφημίσεις μπορεί να «σκάσουν» στο λογαριασμό του γονέα και να είναι βασισμένες στις αλληλεπιδράσεις του παιδιού τους μέσω Messenger. (Λόγος νούμερο δύο, για να μην το συνεχίσω).

Τι γίνεται με τη συλλογή δεδομένων;

Κάπου εδώ τα πράγματα μπερδεύονται λίγο. Δεδομένου ότι το Messenger Kids ως εφαρμογή ανήκει στο Facebook, σίγουρα συλλέγει και αποθηκεύει έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων για σένα και τα παιδιά σου και μπορεί να παρέχει τα δεδομένα αυτά και σε άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες του Facebook. Αν διαβάσεις τα ψιλά γράμματα στην πολιτική απορρήτου του Messenger Kids, θα δεις ότι η εφαρμογή συλλέγει το πλήρες όνομα του παιδιού σου, καθώς και τα μηνύματα, ηχητικά και μη, και τα βίντεο, που στέλνει το παιδί σου, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα άτομα, με τα οποία το παιδί σου αλληλεπιδρά, πόση χρήση κάνει και ποια εργαλεία χρησιμοποιεί. Όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται για πάντα και θα χρησιμοποιηθούν αναπόφευκτα για μελλοντική χρήση και αναφορά. (Λόγος νούμερο 3, που δεν θα το προτιμήσω).

Για παράδειγμα, το Facebook έχει τώρα τα ονόματα και τα προφίλ εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν γίνουν 13, με ένα κλικ, το Facebook θα είναι σε θέση να προσφέρει στα παιδιά αυτά έτοιμο δικό τους Facebook λογαριασμό με τις επαφές να είναι ήδη προστεθειμένες. Ακούγεται βολικό, σωστά; Τί γίνεται, όμως, αν ένας γονέας καταργήσει το λογαριασμό του παιδιού του; Οι πληροφορίες αυτές χάνονται αυτόματα; Όχι. Το περιεχόμενο, που μοιράστηκε το παιδί σου, όσο είχε ενεργό το λογαριασμό του είναι ακόμα διαθέσιμο σε όλους. Ό, τι γράφει δεν ξεγράφει.

Πολιτική απορρήτου στο Messenger Kids

Πέρυσι, το Facebook πλήρωσε μερικά πολύ βαρβάτα πρόστιμα λόγω του ότι αδιαφόρησε για την πολιτική απορρήτου και τροποποίησε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Για το λόγο αυτό, το Messenger Kids προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την online ασφάλεια των παιδιών τους. Το Facebook δεσμεύτηκε μεν δημόσια να διατηρήσει το Messenger Kids χωρίς διαφημίσεις και να μην χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, για να «αναβαθμίσει» τους τωρινούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς ενηλίκων αργότερα, αλλά όλοι ξέρουμε στο όνομα του μάρκετινγκ και των χρημάτων τί θυσίες γίνονται.

Από την αρχή της λειτουργίας του Messenger Kids, το Facebook είχε ενημερώσει τους γονείς ότι ανέπτυξε την εφαρμογή αυτή μόνο μετά από έρευνες και συζητήσεις με εμπειρογνώμονες, γονείς, δασκάλους και ειδικούς παιδοψυχολόγους, ώστε η εφαρμογή αυτή να είναι ασφαλής και να προωθεί τη σωστή μελλοντική χρήση των social media από μεριάς των παιδιών.

Είναι άραγε αρκετή η προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή σε μία τεχνολογική κοινωνία, που κυριολεκτικά μας φακελώνει σχεδόν από γεννησιμιού μας; Θα δείξει!

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ