Η Μόνα,ο Μονόπετρος και η Νεράιδα της Κουβέντας: Ένα τρυφερό μονογονεϊκό παραμύθι!

0

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι, που το έλεγαν Μόνα. Η Μόνα μεγάλωνε μόνο με τη μαμά της όπως μεγαλώνεις εσύ αλλά και πολλά άλλα παιδιά σήμερα που ζούν με τον έναν γονέα.  Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν και άλλες φορές επειδή  η μαμά και ο μπαμπάς μπορεί να μην έζησαν ποτέ μαζί ή μπορεί ο ένας να έχει φύγει απ’ τη ζωή.

Η Μόνα αυτό το ήξερε παρ’ όλα αυτά τα συναισθήματά της ήταν δυνατά και μπερδεμένα. Μερικές φορές ένιωθε λυπημένη ή θυμωμένη που οι γονείς της είχαν χωρίσει. Μερικές άλλες πάλι ήταν χαρούμενη που οι γονείς της δεν μαλώναν πια

single kid 1

ενώ καμιά φορά αναστατώνονταν όταν έβλεπε τη μαμά της με τον νέο της σύντροφο. Η Μόνα, εκτός από τη μαμά , αγαπούσε τη θεία της και τη γιαγιά της που τη φρόντιζαν αλλά πάντα ευχόταν να είχε μια οικογένεια με την μαμά και τον μπαμπά μαζί.

single kid 1

Με τον καιρό η Μόνα ανακάλυψε πως όταν συζητούσε για όσα της συνέβαιναν, με κάποιο τρόπο μαγικό, αισθανόταν καλύτερα. Σαν μια νεράιδα, να έβγαινε από τα λόγια της καρδιάς της και να την αγκάλιαζε ζεστά. Για αυτό, εκτός από τη μαμά της, η Μόνα άρχισε να εμπιστεύεται και τον δάσκαλό της στο σχολείο, τη δασκάλα της στα Αγγλικά αλλά και τον φίλο της, τον Μονόπετρο που μεγάλωνε κι αυτός μόνος με τον μπαμπά του.

Επειδή κάποιος έπρεπε να φέρνει χρήματα για να πληρώνει το φαγητό, τα βιβλία, το σπίτι και τα ρούχα της οικογένειας, η μαμά της Μόνα εργαζόταν πολλές ώρες. Παρ’ όλα αυτά η Μόνα έβλεπε τη μαμά της χαρούμενη όχι μόνο επειδή μπορούσε να  προσφέρει στο σπίτι όλα αυτά τα πράγματα που μας βοηθάνε να μεγαλώνουμε και να ζούμε αλλά επειδή αγαπούσε πολύ τη δουλειά της. Η μαμά της Μόνα, ήταν πολύ καλή στους υπολογιστές και η δουλειά της, τη βοηθούσε να αναπτύξει τις ικανότητές της και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη μαμά.

working-mom-cartoon

Για τη Μόνα ωστόσο, ήταν δύσκολο να το δεχτεί. Άκουγε πολύ συχνά τη φράση  «Όχι τώρα πρέπει να δουλέψω» ειδικά το καλοκαίρι ή στις σχολικές διακοπές, οπότε  οι μέρες έμοιαζαν ατελείωτες. Όταν το είπε στον φίλο της τον Μονόπετρο εκείνος της εξήγησε πως πολλά παιδιά φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους όσο ο μπαμπάς ή η μαμά τους, βρίσκεται στη δουλειά και ότι αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είσαι έτοιμος να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου. Πρέπει να γνωρίζεις τι να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης αλλά και πώς να διαχειρίζεσαι σωστά τον χρόνο σου και εάν είσαι εντελώς μόνος/η σου στο σπίτι, να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς τη μοναξιά σου. Της είπε επίσης πως άλλα πράγματα που μπορούσε να κάνει, ήταν να παρακολουθεί κάποιο πρόγραμμα μετά το σχολείο ή να μένει με κάποιον γείτονα ή συγγενή μέχρι η μαμά της να σχολάσει από τη δουλειά, ακόμη και να ζητήσει να τη γράψει σε κάποια κατασκήνωση ή ομάδα προσκόπων.

dora-the-explorer-525x393

Η Μόνα σιγά σιγά και με τη βοήθεια του Μονόπετρου, άρχισε να καταλαβαίνει πως ,όσο σκληρό κι αν ήταν, η μαμά της ήταν ένας γονιός που εργαζόταν για δύο και πως εκτός από τη δουλειά της, η μαμά της ήταν εκείνη που έπρεπε να φροντίσει τον εαυτό της, το σπίτι, τον κήπο, τη γάτα τους, το αυτοκίνητο αλλά και το ίδιο της το παιδί.  «Εγώ τί μπορώ να κάνω για αυτό;» σκέφτηκε και ξαφνικά η Νεράιδα της Kουβέντας, βγήκε από την καρδιά της και την αγκάλιασε ζεστά. Το πρόσωπο της Μόνα, φωτίστηκε…

waltor

Η Μόνα αντί να γκρινιάζει και να στενοχωριέται, άρχισε να κάνει μερικές δουλειές στο σπίτι για να ξεκουράζει τη μαμά της ενώ όταν έβλεπε τον μπαμπά της που έπρεπε και εκείνος να κάνει τις δικές του δουλειές στο σπίτι του, η Μόνα τον βοηθούσε στο μαγείρεμα, έτρωγαν μαζί και μετά το φαγητό, ξεκούραστοι και χορτάτοι, έβλεπαν ταινία στο dvd ή έπαιζαν επιτραπέζια.

b_1261210881530

Η Μόνα, με τη βοήθεια του Μονόπετρου αλλά και της Νεράιδας της Κουβέντας, κατάλαβε πως ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να είναι πιο περιορισμένος για τους μόνους γονείς αλλά τα παιδιά τους μπορούν να φανούν πιο χρήσιμα ώστε να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί σαν οικογένεια. Και κάπως έτσι έζησαν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα. Όχι μόνο επειδή η Μόνα κατάλαβε πως το να έχεις έναν μόνο γονέα, μπορεί τελικά να είναι διασκεδαστικό. Αλλά επειδή η Νεράιδα της Κουβέντας πηγαίνει κάθε τόσο στους γονείς της Μόνα και τους αγκαλιάζει ζεστά για να τους θυμίζει πως, ο χρόνος και η διασκέδαση με το παιδί πρέπει να είναι πάνω από όλα!

*Εικόνες: freepik.com  / wikihow.com / waltor.com